Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Ontstoken tandvlees hond

Meer dan 80 procent van alle honden heeft last van ontstoken tandvlees. Voorkom dat je hond zijn tanden verliest. Ook katten kunnen last krijgen van een tandvleesontsteking.

Tandvleesontsteking hond

Meer dan 80% van de tweejarige honden krijgt vroeg of laat last van tandproblemen. Er bestaan twee stadia van een tandvleesontsteking. Ontstoken tandvlees ontstaat door bacteriën in tandplak. Gingivitis, het eerste stadium, is te genezen als je er op tijd bij bent.

Het tandvlees ziet er rood en gezwollen uit.

Gingivitis

Door gingivitis ziet het tandvlees van je hond er rood en gezwollen uit. Uiteindelijk zal door de zwelling een opening ontstaan tussen de tand en het tandvlees van je hond. Dit tweede stadium heet parodontitis. Bacteriën nestelen zich in die opening en tasten het weefsel rondom de tand van je hond aan. De tand komt los te zitten en kan uitvallen. Aangetast weefsel groeit niet meer terug.

Parodontitis

Teruggetrokken tandvlees door parodontitis

Lees ook ons artikel over tandenpoetsen en gebitsreiniging.

Symptomen tandvleesontsteking hond

Je kan ontstoken tandvlees bij je hond herkennen aan de volgende symptomen:

  • roodheid
  • zwelling
  • teruggetrokken tandvlees
  • tandplak 
  • tandsteen
  • stank
  • bloedingen
  • losse tanden
  • infecties (nieren, lever, hart, longen)

Oorzaak tandvleesontsteking bij je hond

Ontstoken tandvlees ontstaat door tandplak. Dat is een dunne, kleverige laag van bacteriën die zich na 24 uur vasthecht aan schoongepoetste tanden. Tandplak die niet verwijderd wordt door tandenpoetsen kan een tandvleesontsteking veroorzaken. Tandsteen verhoogt het risico op een tandvleesontsteking bij je hond. Tandproblemen komen vaker voor bij kleine dan bij grote hondenrassen.

Waarom zou je een tandvleesontsteking bij je hond laten behandelen?

Wanneer ontstoken tandvlees niet behandeld wordt, kunnen de tanden van je hond uiteindelijk uitvallen. Bovendien kunnen bacteriën vanuit de mond infecties in de nieren, lever, hartkleppen en longen van je hond veroorzaken. 

Ontstoken tandvlees hond: de diagnose

Een tandvleesontsteking bij je hond wordt vastgesteld door je dierenarts tijdens een consultatie. Om de situatie onder het tandvlees in kaart te brengen worden er röntgenfoto’s gemaakt.

Ontstoken tandvlees hond: de behandeling

Er is geen middel tegen tandvleesontsteking bij honden. Alleen door tandenpoetsen kan je het voorkomen. Antibiotica helpen niet bij ontstoken tandvlees bij honden. Om een tandvleesontsteking te behandelen, heeft hij een professionele gebitsreiniging nodig. Om verdere ontstekingen te voorkomen, moet de behandeling regelmatig worden herhaald.

Heb je nog vragen over een professionele gebitsreiniging? Of denk je dat je hond last heeft van een tandvleesontsteking? Neem contact op met een AniCura-dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.