flatcoated-retriever

Flatcoated retriever

Ben jij op zoek naar een slimme, vrolijke en alerte hond die veel beweging nodig heeft? Dan vind jij in de flatcoated retriever een uitstekende trainingspartner.

Snelle feiten

De algemene eigenschappen van een ras kunnen verschillen per hond want elke hond is uniek.
 • Kindvriendelijk

  Sommige honden zijn over het algemeen speelser en socialer in de buurt van kinderen en toleranter voor het gedrag van kinderen dan andere.
 • Behoefte aan beweging

  Hoeveel beweging heeft dit ras dagelijks nodig.
 • Ervaring

  Hoeveel ervaring als hondeneigenaar je nodig hebt voordat je overweegt dit ras te kopen.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras nodig heeft op regelmatige basis.
 • Haaruitval

  Hoeveel haar dit ras verliest op regelmatige basis.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Grootte

  Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
 • Blaffen

  Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Rasgeschiedenis

Flatcoated retrievers ontstonden eind negentiende eeuw in Engeland. Jagers hadden jachthonden nodig die zo snel mogelijk geschoten wild terug brachten. Daarom moesten de beestjes makkelijk te trainen zijn.

Flatcoated retrievers zijn een kruising tussen newfoundlanders, setters, schaapshonden en spaniëls. Het ras stond oorspronkelijk bekend als de wavy coated retriever.

Karakter van een flatcoated retriever

De flatcoated retriever is een vriendelijke, vrolijke en energieke hond. De beestjes zijn niet graag lang alleen. Flatcoated retrievers zullen vreemden met enthousiasme begroeten. Leer je hond daarom dat hij niet mag springen.

Zolang een flatcoated retriever zijn energie kwijt kan, is hij een uitstekende gezinshond. Hij komt goed overeen met andere dieren en kinderen. Verder zijn flatcoated retrievers dol op water, ongeacht het seizoen.

Activiteit

Flatcoated retrievers zijn sportieve honden. Ze hebben nood aan dagelijkse beweging en training. Korte wandelingen zijn niet genoeg om hun energie kwijt te raken. Ga samen met je flatcoated retriever joggen, zwemmen, fietsen…

Vachtverzorging van een flatcoated retriever

De lange en rechte vacht van een flatcoated retriever is makkelijk te verzorgen. Borstel de vacht van je hond wekelijks. Was hem na elke zwembeurt.

Training

Een flatcoated retriever is makkelijk te trainen. De honden vinden alle activiteiten even geweldig. Neem je flatcoated retriever mee tijdens het joggen, laat hem apporteren, train zijn behendigheid en gehoorzaamheid of laat hem zwemmen.

Beloon je flatcoated retriever met speelgoed en traktaties. Begin meteen met het trainen en socialiseren van je flatcoated retriever pup. 

Raskenmerken van een flatcoated retriever

Type

De flatcoated retriever behoort tot de familie van de apporterende jachthonden. Andere honden binnen deze familie zijn onder andere de labrador retriever, de Chesapeake Bay retriever en de golden retriever.

Grootte en gewicht

 • Reuen: 58 tot 61 cm
 • Teven: 56 tot 58 cm
 • Gewicht: 25 tot 36 kg

Kleur

De vacht van een flatcoated retriever bestaat in het zwart en bruin.

Bijzondere kenmerken

Flatcoated retrievers worden pas op hun vierde verjaardag volwassen. De beestjes zijn gevoelig voor warmte. Hou ze daarom gehydrateerd tijdens hete zomerdagen. Verder doen de honden niets liever dan dingen in hun mond dragen.

Leeftijd 

De flatcoated retriever wordt gemiddeld zo’n 9 tot 10 jaar oud.

Erfelijke ziekten

Flatcoated retrievers zijn over het algemeen gezonde beestjes. Maar er bestaan enkele erfelijke ziekten. Belangrijk om te weten is dat de Flatcoated retriever zeer gevoelig is aan verschillende soorten kankers. Een groot deel van de honden in dit ras sterft er aan, waardoor de levensverwachting niet erg hoog ligt. Andere typische erfelijke ziekten van het ras zijn:

 • Heupdysplasie
 • Elleboogdysplasie 
 • Verschillende oogproblemen
 • Epilepsie 

Om erfelijke aandoeningen te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. Meer informatie vind je op: https://www.retriever.be/. Op dit moment zijn rasverenigingen fokkers verplicht om de ouderdieren te laten testen op heupdysplasie en oogafwijkingen.

Voeding

Flatcoated retrievers zijn gek op eten. Hou het gewicht van je flatcoated retriever daarom goed in de gaten. Kies het voer afhankelijk van de grootte, leeftijd en het activiteitsniveau van je hond. Twijfel je over welke voeding en hoeveel gram je hond nodig heeft? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Net zoals je keuze om een hond in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de hond aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de pups maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn pups op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een pup verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge pups importeren van teefjes in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Te jonge pups betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de puppy is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde puppy’s kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een pup of volwassen hond koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig hondje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte pups? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je pup, het is het meer dan waard!

Hond adopteren

Uiteraard hoef je geen puppy te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren honden.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.