franse-bulldog

Franse bulldog

Dit charmante hondje is erg populair maar wees je bewust van de gezondheidsproblemen die dit ras heeft en welke impact dit zou kunnen hebben op zijn levenskwaliteit en de uitgaven voor je hond.

Snelle feiten

De algemene eigenschappen van een ras kunnen verschillen per hond want elke hond is uniek.
 • Kindvriendelijk

  Sommige honden zijn over het algemeen speelser en socialer in de buurt van kinderen en toleranter voor het gedrag van kinderen dan andere.
 • Behoefte aan beweging

  Hoeveel beweging heeft dit ras dagelijks nodig.
 • Ervaring

  Hoeveel ervaring als hondeneigenaar je nodig hebt voordat je overweegt dit ras te kopen.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras nodig heeft op regelmatige basis.
 • Haaruitval

  Hoeveel haar dit ras verliest op regelmatige basis.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Grootte

  Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
 • Blaffen

  Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Dit ras heeft erg veel gezondheidsproblemen. Lees hier meer over onder erfelijke ziekten.

Rasgeschiedenis

De Franse bulldog of frenchie ontstond in Frankrijk. De voorouders van de Franse bulldog leefden in Engeland. Engelse kantmakers hielden de honden om ratten weg te houden. Eind achttiende eeuw besloten ze de beestjes mee te nemen naar Frankrijk. Het ras ontwikkelde zich daar verder tot de Franse bulldog die we vandaag kennen.

Franse bulldogs werden snel populair onder de Parijse elite. In 1880 werd in Parijs de eerste rasvereniging opgericht. In 1898 werd de Franse bulldog ook door de Franse kennelclub erkend als ras. Vandaag is de frenchie als gezelschapshond erg populair.

Karakter van een Franse bulldog

Franse bulldogs staan graag in het middelpunt van de belangstelling. Het karakter van een Franse bulldog is humoristisch en charmant. De hondjes worden niet voor niets de clowns van de honden genoemd. Ze maken je gegarandeerd aan het lachen.

Franse bulldogs zijn slim en leren snel. De hondjes passen zich makkelijk aan jouw routine aan. Toch kunnen de beestjes koppig zijn. Frenchies zijn dol op mensen. Ze hebben daarom moeite met alleen zijn.

Activiteit

Franse bulldogs hebben dagelijkse wandelingen nodig. De hondjes zijn het liefst bij hun baasje. Neem ze mee wanneer jij gaat wandelen in het bos. Hou er rekening mee dat Franse bulldogs door hun korte snuit, die hun ademhaling bemoeilijkt, gevoelig zijn voor warmte. Vermijd daarom de ergste hitte tijdens warme dagen.

Het ras is gevoelig voor rugproblemen. Vermijd dat je Franse bulldog trappen oploopt, springt of achter een bal aan loopt.

Vachtverzorging van een Franse bulldog

Franse bulldogs hebben een korte, fijne en gladde vacht die makkelijk te verzorgen is. Borstel de vacht van je Franse bulldog een keer per week met een rubberen hondenhandschoen of een zachte borstel. Was je hond maandelijks. 

Verzorg verder de rimpels in het gezicht en de oren van je Franse bulldog regelmatig met een wattenstaafje. Steek het wattenstaafje niet in de gehoorgang, maar gebruik het om het vuil in de oorschelp te verwijderen.

Training

Een Franse bulldog opvoeden is makkelijk als je zijn prestaties beloont. Hou zijn oefeningen leuk door hem te belonen met knuffels of iets lekkers.

De hondjes zijn speels en intelligent, maar ze kunnen ook koppig zijn. Franse bulldogs bloeien open wanneer ze dicht bij hun baasje zijn. Het is daarom geen goed idee om je Franse bulldog lang alleen te laten.

Franse bulldogs kunnen goed overweg met vreemden en kinderen. Maar in de aanwezigheid van andere honden kunnen ze erg beschermend optreden. Leer je Franse bulldog hoe hij zich moet gedragen in de buurt van vreemden en andere honden. Begin daarom meteen met het socialiseren van je Franse bulldog pup.

Raskenmerken van een Franse bulldog

Type

De Franse bulldog behoort tot de familie van de gezelschapshonden. Andere honden binnen deze familie zijn onder andere de Cavalier King Charles spaniël, de chihuahua en de havanezer.

Grootte en gewicht

 • Reuen en teven: rond 35 cm
 • Gewicht: 8 tot 15 kg

Kleur

De vacht van een Franse bulldog komt voor in drie kleuren: grijs-bruin, lichtbruin en zwart-wit.

Bijzondere kenmerken

Ga op hete zomerdagen pas wandelen met je Franse bulldog wanneer het wat koeler is.

Franse bulldogs kunnen wel eens snuiven, snurken of grommen. Dat lijkt misschien grappig maar dit is een teken dat er problemen zijn met hun luchtwegen. In tegenstelling tot wat velen denken, is dit niet iets wat het ras hoort te doen. Zoek daarom een fokker die focust op frenchies met minder ademhalingsproblemen.

Leeftijd

De Franse bulldog wordt gemiddeld zo’n 10 tot 14 jaar oud.

Erfelijke ziekten

Dit ras heeft ernstige gezondheidsproblemen. De meest voorkomende erfelijke ziekten bij een Franse bulldog zijn:

 • Ademhalingsproblemen

Door hun typische korte snuit hebben Franse bulldogs vaak afwijkingen aan hun neusgaten, gehemelte en luchtpijp. Hierdoor hebben de honden steeds een gevoel van benauwdheid en maken ze snurkende geluiden. Door hun korte snuit kunnen Franse bulldogs ook problemen ontwikkelen met het regelen van hun temperatuur.

 • Allergieën en huidaandoeningen

Franse bulldogs zijn vatbaar voor allergieën voor huisstofmijt, graspollen, bomen en bepaalde voedingsstoffen. Ze hebben last van jeuk en zullen veel krabben, bijten en likken met soms huidontstekingen als gevolg. Ook huidaandoeningen en ontstekingen van de huidplooien komen vaak voor.

 • Problemen met de ruggenwervels

Pijnlijke rugklachten zoals een hernia komen vaker voor bij Franse bulldogs.  

Andere aandoeningen die typisch voor het ras zijn:

 • Degeneratieve myelopathie, een stofwisselingsziekte
 • Gebitsproblemen door de vorm van zijn kop en kaak
 • Vernauwing van de longslagaderkleppen waardoor het bloed minder goed van het hart naar de longen stroomt
 • Oogafwijkingen zoals entropion, cherry eye en CMR1
 • Oogproblemen doordat de ogen zo ver uitpuilen
 • Patellaluxatie, een ontwrichte knieschijf
 • Ontsteking van het staartpuntje
 • Epilepsie

Om erfelijke aandoeningen te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. Meer informatie vind je op: http://www.belgianfrenchbulldogclub.be.

Voeding

Hou het gewicht van je frenchie goed in de gaten. Te zware Franse bulldogs hebben (nog) meer last van ademhalingsproblemen. Kies het voer van je Franse bulldog afhankelijk van de grootte en het activiteitsniveau van je hond. Twijfel je over welke voeding en hoeveel gram je hond nodig heeft? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Net zoals je keuze om een hond in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de hond aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de pups maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn pups op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een pup verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge pups importeren van teefjes in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Te jonge pups betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de puppy is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde puppy’s kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een pup of volwassen hond koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig hondje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte pups? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je pup, het is het meer dan waard!

Hond adopteren

Uiteraard hoef je geen puppy te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren honden.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.