havanezer

Havanezer

Zoek je een kleine, speelse en toegewijde gezinshond? Dan is de havanezer met zijn vrolijke karakter de ideale toevoeging aan jouw gezin.

Snelle feiten

De algemene eigenschappen van een ras kunnen verschillen per hond want elke hond is uniek.
 • Kindvriendelijk

  Sommige honden zijn over het algemeen speelser en socialer in de buurt van kinderen en toleranter voor het gedrag van kinderen dan andere.
 • Behoefte aan beweging

  Hoeveel beweging heeft dit ras dagelijks nodig.
 • Ervaring

  Hoeveel ervaring als hondeneigenaar je nodig hebt voordat je overweegt dit ras te kopen.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras nodig heeft op regelmatige basis.
 • Haaruitval

  Hoeveel haar dit ras verliest op regelmatige basis.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Grootte

  Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
 • Blaffen

  Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Rasgeschiedenis

De havanezer ontstond in de achttiende eeuw aan de Spaanse en Italiaanse kusten. De hondjes werden gefokt om zeelieden gezelschap te houden op lange reizen.

Het ras kwam via handelsschepen op Cuba terecht. Daar werden de hondjes erg populair bij rijke dames. Zo werd de havanezer de nationale hond van Cuba. Veel Cubanen vertrokken uiteindelijk naar Amerika. Zo verspreidde het ras zich verder over de hele wereld. 

Karakter van een havanezer

De havanezer heeft een speels en liefdevol karakter. De beestjes zijn toegewijde gezinshonden en zijn dol op kinderen. Havanezers zijn charmant en ondeugend. Maar het zijn ook alerte waakhonden. Daarom durft je havanezer al eens blaffen.

Activiteit

Havanezers hebben regelmatig een wandeling nodig. De hondjes blijven graag zo dicht mogelijk bij hun baasje. 

Vachtverzorging van een havanezer

Wist je dat de haren van een havanezer 12 tot 18 cm lang kunnen worden? De lange en zachte vacht van een havanezer heeft vachtverzorging nodig. Borstel je hond dagelijks. Train je havanezer pup zodat hij gewend raakt aan het borstelen. Gebruik vachtverzorgingsproducten die niet irriteren.

Training

Een havanezer opvoeden is erg makkelijk. Havanezers willen hun baasjes gelukkig zien. De honden zijn dol op hun dagelijkse trainingen en leren graag nieuwe trucjes. Ze reageren goed op beloningen. Speel met je havanezer als actief onderdeel van zijn training.

Raskenmerken van een havanezer

Type

De havanezer behoort tot de familie van de gezelschapshonden. Andere honden binnen deze familie zijn onder andere de poedel, de cavalier King Charles spaniël en de shih tzu.

Grootte en gewicht

 • Reuen en teven: van 23 tot 27 cm
 • Gewicht: 4,5 tot 7,5 kg

Kleur

De vacht van een havanezer kan variëren in kleur. Zwart, grijs, lichtbruin en rood-bruin zijn de meest voorkomende kleuren.

Bijzondere kenmerken

Havanezers zijn niet graag alleen thuis. De hondjes zijn het liefst zo dicht mogelijk bij hun baasje. Train je havanezer om alleen thuis te zijn.

Verder kan het ras last hebben van tandsteen. Train je havanezer pup daarom op tandenpoetsen of laat de tanden van je havanezer regelmatig reinigen door een AniCura-dierenarts.

Leeftijd

De havanezer wordt gemiddeld zo’n 13 tot 14 jaar oud.

Erfelijke ziekten

Havanezers zijn over het algemeen gezonde beestjes. Maar er bestaan enkele erfelijke ziekten: :

 • Patellaluxatie, een ontwrichte knieschijf
 • Staar

Dit ras is echter niet zo bekend en populair en er is dan ook weinig (wetenschappelijk) onderzoek over erfelijke aandoeningen bij dit ras bekend.

Om erfelijke aandoeningen te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. Meer informatie vind je op: https://www.bbcbb.be. Volgens de rasvereniging moeten fokkers de ouderdieren testen op patellaluxatie en staar/PRA. 

Voeding

Kies het voer afhankelijk van de grootte, leeftijd en het activiteitsniveau van je hond. Havanezers hebben vaker last van tandsteen. Hou hier rekening mee wanneer je de voeding van je hond kiest. Twijfel je over welke voeding en hoeveel gram je hond nodig heeft? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Net zoals je keuze om een hond in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de hond aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de pups maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn pups op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een pup verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge pups importeren van teefjes in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Te jonge pups betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de puppy is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde puppy’s kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een pup of volwassen hond koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig hondje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte pups? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je pup, het is het meer dan waard!

Hond adopteren

Uiteraard hoef je geen puppy te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren honden.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.