poedel

Poedel

Zoek je een actieve, schattige en intelligente gezelschapshond? Dan is de poedel een uitstekende keuze.

Snelle feiten

De algemene eigenschappen van een ras kunnen verschillen per hond want elke hond is uniek.
 • Kindvriendelijk

  Sommige honden zijn over het algemeen speelser en socialer in de buurt van kinderen en toleranter voor het gedrag van kinderen dan andere.
 • Behoefte aan beweging

  Hoeveel beweging heeft dit ras dagelijks nodig.
 • Ervaring

  Hoeveel ervaring als hondeneigenaar je nodig hebt voordat je overweegt dit ras te kopen.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras nodig heeft op regelmatige basis.
 • Haaruitval

  Hoeveel haar dit ras verliest op regelmatige basis.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Grootte

  Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
 • Blaffen

  Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Rasgeschiedenis

De poedel is één van de oudste hondenrassen ter wereld. De honden werden oorspronkelijk gefokt voor de jacht op watervogels. Dankzij hun dikke en gekrulde vacht zijn de honden uitstekende zwemmers.

De voorouders van de poedel bevonden zich in Duitsland. Het ras dat we vandaag kennen ontstond in Frankrijk.

Er bestaan verschillende soorten poedels. De Fransen gebruikten de standaardpoedel voor de eendenjacht. Dwergpoedels werden gebruikt om truffels te vinden. Toy poedels dienden dan weer als gezelschapshondjes.

Het ras werd de nationale hond van Frankrijk. De honden staan vandaag nog steeds op de lijst van de meest populaire hondenrassen ter wereld. 

Karakter van een poedel

Het karakter van een poedel is intelligent, energiek en sociaal. De honden zijn actief en vrolijk en ze hebben gevoel voor humor. Poedels hebben lichamelijke en mentale uitdaging nodig. 

De honden houden van aandacht. Daarom moet je je poedel leren om alleen thuis te zijn. Het karakter van een standaardpoedel is energiek, maar meestal wat afstandelijker dan dat van dwergpoedels en toy poedels.

Activiteit

Poedels zijn actieve honden die elke dag beweging nodig hebben. De honden zijn nieuwsgierig en vinden het heerlijk om nieuwe plekken te ontdekken.

Poedels zijn dol op zwemmen. De beestjes zijn gefokt als jachthonden. Ze doen niets liever dan apporteren.

Vachtverzorging van een poedel

Heb je allergieën? Dan is de poedel een uitstekende keuze voor jou. Het ras verhaart namelijk bijna niet.

De zachte en dichte vacht van een poedel heeft veel vachtverzorging nodig. Borstel je poedel elke dag om losse haren, vuil en klitten uit hun vacht te verwijderen. Laat de haren van je hond om de zes tot acht weken door een professionele trimmer knippen. Was je hond tussen de trimafspraken. Verzorg je de vacht van je poedel niet? Dan krijgt hij last van klitten en huidinfecties. Train je poedel zodat hij gewend raakt aan alle soorten vachtverzorging.

Poedels kunnen er afhankelijk van hun kapsel compleet anders uitzien. Je kan hier meer lezen over het laten trimmen van je hond.

Training

Een poedel opvoeden is erg makkelijk. Het zijn buitengewoon intelligente dieren. De honden houden van leren. Ze vinden het heerlijk om in het middelpunt van de belangstelling te staan. 

Poedels zijn handige, charmante en slimme beestjes. Ze houden van hondensporten zoals behendigheid, gehoorzaamheid en apporteren. Train je poedel altijd met beloningen. Begin verder meteen met het socialiseren van je poedel pup. 

Raskenmerken van een poedel

Type

De poedel behoort tot de familie van de gezelschapshonden. Andere honden binnen deze familie zijn onder andere de mopshond, de Franse bulldog en de shih tzu.

Grootte en gewicht

 • Toy poedels
  • Reuen en teven: van 24 tot 28 cm
  • Gewicht: 2 tot 5 kg
 • Dwergpoedel
  • Reuen en teven: van 28 tot 35 cm
  • Gewicht: 5 tot 7 kg
 • Standaardpoedels
  • Reuen en teven: 35 cm of groter
  • Gewicht: 18 tot 25 kg

Kleur

De vacht van de poedel bestaat in verschillende kleuren. De meest voorkomende kleuren zijn: abrikoos, zwart, bruin en grijs. Het ras heeft een gekrulde en wollige vacht.

Bijzondere kenmerken

De vacht van je poedel heeft meer verzorging nodig dan andere rassen. Verder zijn poedels echte familiehonden. Ze gaan graag om met mensen en andere honden. Poedels zijn actieve honden die graag alle ogen op hen gericht hebben.

Leeftijd

De poedel wordt gemiddeld zo’n 12 tot 14 jaar oud.

Erfelijke ziekten

Poedels zijn over het algemeen gezonde beestjes. Maar er bestaan enkele erfelijke ziekten. De typische erfelijke ziekten van het ras zijn:

 • Hormonale aandoeningen zoals de ziekte van Addison en de ziekte van Cushing
 • Hypothyreoïdie waarbij de schildklier te weinig hormonen aanmaken
 • Progressieve retina atrofie, een oogaandoening
 • Oorontsteking met vaak een onderliggende allergie als oorzaak 
 • Myxomateuze mitralisklepdegeneratie, een hartaandoening, bij de dwergpoedel 
 • Heupdysplasie bij de dwergpoedel 

Om erfelijke aandoeningen te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. Meer informatie vind je op: https://nl.kbpc-rcbc.com.

Voeding

Sommige poedels zijn vatbaarder voor overgewicht. Hou daarom het gewicht van je poedel goed in de gaten. Kies het voer afhankelijk van de grootte, leeftijd en het activiteitsniveau van je hond. Twijfel je over welke voeding en hoeveel gram je hond nodig heeft? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Net zoals je keuze om een hond in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de hond aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de pups maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn pups op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een pup verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge pups importeren van teefjes in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Te jonge pups betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de puppy is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde puppy’s kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een pup of volwassen hond koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig hondje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte pups? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je pup, het is het meer dan waard!

Hond adopteren

Uiteraard hoef je geen puppy te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren honden.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.