rhodesian-ridgeback

Rhodesian ridgeback

Op zoek naar een onafhankelijke waakhond? Dan is de Rhodesian ridgeback jouw perfecte match!

Snelle feiten

De algemene eigenschappen van een ras kunnen verschillen per hond want elke hond is uniek.
 • Kindvriendelijk

  Sommige honden zijn over het algemeen speelser en socialer in de buurt van kinderen en toleranter voor het gedrag van kinderen dan andere.
 • Behoefte aan beweging

  Hoeveel beweging heeft dit ras dagelijks nodig.
 • Ervaring

  Hoeveel ervaring als hondeneigenaar je nodig hebt voordat je overweegt dit ras te kopen.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras nodig heeft op regelmatige basis.
 • Haaruitval

  Hoeveel haar dit ras verliest op regelmatige basis.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Grootte

  Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
 • Blaffen

  Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Rasgeschiedenis

De Rhodesian ridgeback, pronkrug of Afrikaanse leeuwenhond ontstond in Zuid-Afrika. De snelle, sterke en dappere honden dienden als waakhond. Ze werden gefokt om Afrikaanse boeren te beschermen tegen leeuwen. 

De Rhodesian ridgeback is een mix van Europese jachthonden en Afrikaanse honden. In 1922 werd het ras officieel geregistreerd door de Zuid-Afrikaanse kennelclub. De naam Rhodesian ridgeback verwijst naar de strook haar op de rug van de hond die tegen de haarrichting in groeit.

Karakter van een Rhodesian ridgeback

Het karakter van een Rhodesian ridgeback is loyaal en intelligent. De honden hebben een sterke wil en enorm veel zelfvertrouwen. Ze doen niets liever dan hun baasjes beschermen.

Voed je Rhodesian ridgeback strikt op en zorg voor een goede socialisatie. Dit ras komt het best tot zijn recht bij ervaren baasjes. 

Activiteit

Rhodesian ridgebacks zijn energiebommen en hebben veel beweging nodig. Het is de ideale hond om mee te gaan lopen, fietsen en wandelen. De beestjes zijn echte langeafstandslopers.

Vachtverzorging van een Rhodesian ridgeback

De vacht van een Rhodesian ridgeback is kort, dicht, glad en glanzend. De honden hebben een opvallende strook haar op hun rug die in tegengestelde richting van de rest van de vacht groeit. De korte vacht van je Rhodesian ridgeback heeft geen bijzondere zorg nodig.

Training

Rhodesian ridgebacks zijn krachtige en atletische honden die enorm koppig kunnen zijn. Begin meteen met de training van je ridgeback puppy. De honden hebben ook mentale uitdaging nodig. Verveelde Rhodesian ridgebacks kunnen wel eens gewelddadig uit de hoek komen. Hou zijn trainingssessies kort en interessant.

Raskenmerken Rhodesian ridgeback

Type

De Rhodesian ridgeback behoort tot de familie van de jachthonden. Andere honden binnen deze familie zijn onder andere de beagle, de dalmatiër en de bloedhond.

Grootte en gewicht

 • Reuen: 63 tot 69 cm
 • Teven: 61 tot 66 cm
 • Gewicht: 30 tot 38 kg

Kleur

De vacht van een Rhodesian ridgeback heeft een roodachtige kleur.

Bijzondere kenmerken

Een ridgeback puppy is vrij hevig en heeft veel training nodig. Je moet bereid zijn om de eerste twee jaar met je hond gehoorzaamheidscursussen te volgen.

Leeftijd

De Rhodesian ridgeback wordt gemiddeld zo’n 10 tot 12 jaar oud.

Erfelijke ziekten

Rhodesian ridgebacks zijn over het algemeen gezonde beestjes, maar er bestaan enkele erfelijke ziektes. Wanneer je een Rhodesian ridgeback met een stamboom koopt, kan je zien waar de hond op getest is. De typische erfelijke ziekten van het ras zijn:

 • Degeneratieve myelopathie, een stofwisselingsziekte
 • Epilepsie (JME)
 • Doofheid (EOAD)
 • Heupdysplasie
 • Elleboogdysplasie
 • Oogafwijkingen
 • Huidaandoeningen zoals dermoid sinus en atopische dermatitis 
 • Lage rugpijn (DLSS)

Om erfelijke aandoeningen te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. Meer informatie vind je op: https://www.ridgebackclub.be

Voeding

Rhodesian ridgebacks eten alles wat ze te pakken krijgen. Zet al je eten daarom buiten bereik. Verder kies je het voer afhankelijk van de grootte en het activiteitsniveau van je hond. Twijfel je over welke voeding en hoeveel gram je hond nodig heeft? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Net zoals je keuze om een hond in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de hond aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de pups maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn pups op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een pup verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge pups importeren van teefjes in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Te jonge pups betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de puppy is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde puppy’s kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een pup of volwassen hond koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig hondje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte pups? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je pup, het is het meer dan waard!

Hond adopteren

Uiteraard hoef je geen puppy te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren honden.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.