shetland-sheepdog

Shetland sheepdog

Op zoek naar een intelligente en behendige hond? Dan is de Shetland sheepdog of sheltie jouw ideale nieuwe familielid.

Snelle feiten

De algemene eigenschappen van een ras kunnen verschillen per hond want elke hond is uniek.
 • Kindvriendelijk

  Sommige honden zijn over het algemeen speelser en socialer in de buurt van kinderen en toleranter voor het gedrag van kinderen dan andere.
 • Behoefte aan beweging

  Hoeveel beweging heeft dit ras dagelijks nodig.
 • Ervaring

  Hoeveel ervaring als hondeneigenaar je nodig hebt voordat je overweegt dit ras te kopen.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras nodig heeft op regelmatige basis.
 • Haaruitval

  Hoeveel haar dit ras verliest op regelmatige basis.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Grootte

  Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
 • Blaffen

  Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Rasgeschiedenis

De sheltie is een mix van een pomeriaan, een border collie en een cavalier King Charles spaniël. De hond ontstond op de Shetlandeilanden, een eilandengroep tussen Schotland en Noorwegen.

Shelties zagen er vroeger robuuster uit met een kortere en bredere kop.

Shelties werden gefokt om kuddes schapen te hoeden. Ze beschermden hun terrein door naar vogels en andere dieren te blaffen. Het ras is ook vandaag nog een betrouwbare waakhond. 

Karakter van een sheltie

Een sheltie heeft een levendig, volgzaam en toegewijd karakter. Het ras kan goed overweg met kinderen. Ze doen alles om hun baasje tevreden te houden.

Ze beschermen hun gezin koste wat het kost. Daarom blaffen ze als er vreemden op bezoek komen. Shelties zijn uitstekende waakhonden, maar je kan hen ook trainen om thuis stil te zijn.

Activiteit

De snelheid, behendigheid en het springvermogen van een sheltie zijn ongeëvenaard. Dit maakt van hem de perfecte kandidaat voor allerlei hondensporten. Train je shetland pup met beloningen.

Een sheltie heeft zowel fysieke als mentale uitdagingen nodig. Het zijn enorm intelligente dieren. Laat ze allerlei opdrachten uitvoeren. Zonder dit soort stimulatie zullen de honden zich vervelen.

Vachtverzorging van een sheltie

Shelties hebben een korte en dichte ondervacht en een harde en lange bovenvacht. Borstel de vacht van je sheltie een keer per week. Door zijn vacht nat te maken met een beetje water zal dit makkelijker gaan.

Wees niet bang om de vacht achter de oren en rond en onder de poten van je sheltie af en toe bij te knippen. Was je sheltie alleen wanneer zijn vacht vuil is. Vergeet niet om je hond achteraf goed af te drogen.

Training

Een Shetland pup is enorm makkelijk te trainen. Shelties zijn erg intelligent. Train je hond met beloningen en houd de sessies kort. Probeer de training interessant te houden, anders gaan de honden zich vervelen.

Een Shetland sheepdog doet niets liever dan rondrennen. Het ras blinkt uit in behendigheid. Je kan samen met je sheltie deelnemen aan allerlei hondensporten.

Raskenmerken van een sheltie 

Type

De Shetland sheepdog behoort tot de familie van de herdershonden. Andere honden binnen deze familie zijn onder andere de saarlooswolfhond, de Duitse herder en de border collie.

Grootte en gewicht

 • Reuen: van 35 tot 39 cm
 • Teven: van 33 tot 38 cm
 • Gewicht: 6 tot 7 kg

Kleur

De kleur van de vacht van een Shetland sheepdog varieert. De drie meest voorkomende kleuren zijn: sable (lichtbruin), zwart en blue merle.

Bijzondere kenmerken

Zolang ze hun energie kwijt kunnen, zijn shelties uitstekende gezinshonden. Shetland sheepdogs kunnen goed overweg met kinderen. Toch kunnen zelfs de meest goedaardige honden geïrriteerd raken wanneer ze te veel worden geplaagd. Leer kinderen hoe ze respectvol met een hond om moeten gaan.

Leeftijd

De sheltie wordt gemiddeld zo’n 12 tot 13 jaar oud.

Erfelijke ziekten

Shelties zijn over het algemeen gezonde beestjes. Maar er bestaan enkele erfelijke ziektes. De typische erfelijke ziekten van het ras zijn:

 • Oogaandoeningen zoals collie eye anomaly (CEA), progressieve retina atrofie (PRA), staar, ooglidproblemen, retinopathie
 • Verkeerd groeiende tanden
 • Heupdysplasie
 • Gevoeligheid voor medicijnen door MDR1 gen mutatie
 • Persisterende ductus arteriosus, een hartprobleem
 • Maagontsteking
 • Familiaire dermatomyositis, ontstekingen in huid en spieren
 • Galblaas mucocele 
 • Epilepsie 

Belangrijk: het is erg gevaarlijk om twee merle-honden met elkaar te kruisen. Dit kan blindheid, doofheid en andere ernstige ziekten veroorzaken.

Om erfelijke aandoeningen te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. Meer informatie vind je op: https://www.bssc.be

Voeding

Kies het voer afhankelijk van de grootte, leeftijd en het activiteitsniveau van je hond. Weeg het voer van je sheltie af en geef hem twee keer per dag eten. Kan je zijn ribben niet voelen zonder hard te drukken? Dan heeft je hond mogelijk minder voedsel en meer beweging nodig. Twijfel je over welke voeding en hoeveel gram je hond nodig heeft? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Net zoals je keuze om een hond in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de hond aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de pups maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn pups op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een pup verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge pups importeren van teefjes in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Te jonge pups betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de puppy is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde puppy’s kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een pup of volwassen hond koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig hondje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte pups? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je pup, het is het meer dan waard!

Hond adopteren

Uiteraard hoef je geen puppy te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren honden.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.