De nagels en het gebit van je puppy

Onderhoud de nagels en het gebit van je puppy om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Nagels van je puppy knippen

Waar moet je op letten bij het knippen van de nagels van je puppy? Laat je puppy op jonge leeftijd al wennen aan aanrakingen van zijn poten, tenen en nagels. Beloon je puppy wanneer hij goed meewerkt.

Bekijk onze pagina over het knippen van hondennagels. Twijfel je? Dan kan je de nagels van je puppy ook laten knippen door je dierenarts.

Gebit van een puppy

Een pasgeboren puppy heeft geen tanden. Na 3 weken krijgen puppy’s een melkgebit. Na 8 weken heeft de pup 28 melktanden. Tussen 4 en 6 maanden oud wisselt je hond zijn tanden. Een volwassen hond heeft 42 tanden.

Melkgebit van een puppy

Soms blijft een melktand zitten. Die moet worden getrokken. Anders zullen de andere tanden scheefgroeien. Daarnaast kan een melktand die blijft zitten ook extra tandplak veroorzaken. 

Ook een afgebroken melktand moet zo snel mogelijk getrokken worden. Een gebroken melktand is een bron van bacteriën en kan infecties veroorzaken. Het trekken van tanden gebeurt onder narcose.

Puppy’s en tandenpoetsen

Lees hier hoe je jouw pup kan laten wennen aan tandenpoetsen. Je komt op onze pagina over tandheelkunde meer te weten over het onderhouden van het gebit van je hond.

Puppyconsult

Ga met je puppy op controle bij je dierenarts wanneer hij tussen de zes en acht maanden oud is. Tijdens het puppyconsult krijg je advies over de groei van je puppy en het wisselen van tanden. Maak een afspraak bij je dierenarts.

Je kan je hond regelmatig laten controleren met een huisdierenzorgplan zoals AniPlan. Zo ben je er vroeg bij mocht er iets ernstig aan de hand zijn.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.