Waarom is tandenpoetsen belangrijk voor de gezondheid van je hond?

Ongeveer tachtig procent van alle honden krijgt vroeg of laat te maken met gebitsproblemen. Daarom is het noodzakelijk om regelmatig de tanden van je hond te poetsen, een eenvoudige handeling die aanzienlijk kan bijdragen aan het verminderen van de kans op tandproblemen.

Bij het poetsen van de tanden van je hond is het essentieel om geen gewone tandpasta te gebruiken, omdat deze giftig is voor zowel honden als katten. Voor meer informatie daarover verwijzen we naar ons artikel over giftige voedingswaren voor honden.

Tandplak blijkt de voornaamste oorzaak te zijn van de meeste tandproblemen, zoals gedetailleerd beschreven in ons artikel over tandvleesontsteking bij een hond.

Welk alternatieven bestaan er voor het poetsen van de tanden van je hond?

Er kunnen hulpmiddelen zoals mondwater of kauwstokken worden voorgesteld, maar ze werken minder goed dan tandenpoetsen.

Is het noodzakelijk om de tanden van je hond te poetsen?

Om het gebit van je hond optimaal te verzorgen, is het aan te raden om dagelijks op een vast tijdstip zijn tanden te poetsen. Dat voorkomt tandplak en stelt je als baasje in staat om snel te ontdekken wanneer een bezoek aan de dierenarts nodig is voor een gebitsreiniging.

Hoe leer je jouw hond om zijn tanden te laten poetsen?

Stap 1: wennen aan de tandenborstel

Raak het gezicht van je huisdier aan. Begin met de kaak. Beloon je hond wanneer dat goed gaat. Neem de snuit van je hond voorzichtig vast. Lukt het niet? Neem een stap terug en probeer het de volgende dag opnieuw.

Stap 2: mond verder openen

Til de lip van je hond verder omhoog. Neem zijn kaak vast en probeer zijn mond verder te openen zodat je ook de kiezen kan bekijken.

Stap 3: tandenpoetsen met je vinger

Poets de tanden van je hond met je vinger. Masseer zijn tanden voorzichtig. Gebruik eventueel een tandpasta voor huisdieren.

Stap 4: tandenpoetsen hond met tandenborstel

Gebruik een zachte hondentandenborstel. Een gewone tandenborstel is te hard voor het gebit van je hond. Gebruik ook speciale tandpasta voor honden. In gewone tandpasta zit fluoride en dat is giftig voor je hond.

Begin met de hoektanden, kiezen en de bovenkaak aan de buitenkant. Daar ontstaat de meeste tandsteen. Maak langzame poetsbewegingen. Laat je hond slikken. Poets daarna de rest van zijn gebit. Beloon je hond achteraf.

Twijfel je? Neem dan altijd contact op met je dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.