Waarom tandenpoetsen bij een hond belangrijk is

Tachtig procent van alle honden krijgen vroeg of laat te maken met gebitsproblemen. Tandenpoetsen vermindert de kans op de ontwikkeling van tandproblemen.

Gebruik bij het tandenpoetsen van je hond geen gewone tandpasta. Die is giftig voor honden en katten. Lees ons artikel over giftige voedingswaren voor honden.

De meeste tandproblemen worden veroorzaakt door tandplak. Lees meer in ons artikel over een tandvleesontsteking bij een hond.

Alternatief voor tanden poetsen hond

Er kunnen hulpmiddelen zoals mondwater of kauwstokken worden voorgesteld maar ze werken minder goed dan tandenpoetsen.

Hoe vaak moet je het gebit van je hond verzorgen?

Poets de tanden van je hond dagelijks op een vast tijdstip. Zo voorkom je tandplak en merk je als baasje sneller op wanneer je met je hond naar je dierenarts moet voor een gebitsreiniging.

Tandenpoetsen bij een hond in 4 stappen

Stap 1: wennen aan de tandenborstel

Raak het gezicht van je huisdier aan. Begin met de kaak. Beloon je hond wanneer dat goed gaat. Neem de snuit van je hond voorzichtig vast. Lukt het niet? Neem een stap terug en probeer het de volgende dag opnieuw.

Stap 2: mond verder openen

Til de lip van je hond verder omhoog. Neem zijn kaak vast en probeer zijn mond verder te openen zodat je ook de kiezen kan bekijken.

Stap 3: tandenpoetsen met je vinger

Poets de tanden van je hond met je vinger. Masseer zijn tanden voorzichtig. Gebruik eventueel een tandpasta voor huisdieren.

Stap 4: tandenpoetsen hond met tandenborstel

Gebruik een zachte hondentandenborstel. Een gewone tandenborstel is te hard voor het gebit van je hond. Gebruik ook speciale tandpasta voor honden. In gewone tandpasta zit fluoride en dat is giftig voor je hond.

Begin met de hoektanden, kiezen en de bovenkaak aan de buitenkant. Daar ontstaat de meeste tandsteen. Maak langzame poetsbewegingen. Laat je hond slikken. Poets daarna de rest van zijn gebit. Beloon je hond achteraf.

Twijfel je? Neem dan altijd contact op met je dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.