De tanden van je hond laten trekken

Voorkom andere gezondheidsproblemen door het gebit van je hond op tijd te laten verzorgen.

Wat houdt het laten trekken van de tanden van je hond in?

Ook voor dieren is een gezond gebit belangrijk. Een slecht gebit kan andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Meestal wordt een tand tijdens een tandreiniging getrokken omdat je hond dan sowieso onder verdoving is. Help je hond een gezond gebit te houden door zijn tanden te poetsen.

Waarom de tanden van je hond laten trekken?

De meest voorkomende reden voor het trekken van tanden bij honden is parodontitis. Deze vergevorderde tandvleesontsteking wordt veroorzaakt door tandplak. Wanneer je te lang wacht met het behandelen van een tandvleesontsteking moet de aangetaste tand getrokken worden.

Als een tand van je hond afbreekt, andere tanden beschadigt, gaatjes heeft of niet doorkomt, moet hij getrokken worden. Een hoektand of kies proberen we steeds te redden. Een vulling of wortelkanaalbehandeling kunnen een goede oplossing zijn.

Honden eten en voelen met hun tanden. Daarom hou je het gebit van je hond best volledig. Toch kan een hond in principe prima zonder tanden leven. Wanneer je de hoektanden onderaan laat verwijderen, kan het wel zijn dat de tong van je hond uit zijn mond valt. 

Let op, honden verbergen hun pijn zo lang mogelijk. Wacht niet te lang. Twijfel je over het gebit van je hond? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Hoe worden de tanden van je hond getrokken?

Laat het gebit van je puppy op acht en twaalf weken controleren door een AniCura-dierenarts. Na zes maanden maak je opnieuw een afspraak. Laat de tanden van een volwassen hond twee keer per jaar controleren.

Wanneer je hond onder narcose is, wordt het gebit van je hond met röntgenfoto’s in kaart gebracht. Voor de chirurgische behandeling begint, wordt het gebit volledig gereinigd. Tandsteen wordt verwijderd en de tanden worden gepolijst. 

Tijdens de ingreep worden alle nodige tanden getrokken. Alle tanden worden na de behandeling extra gecontroleerd. In sommige gevallen wordt het trekken van tanden gecombineerd met andere tandheelkundige ingrepen.

Opgepast, probeer nooit zelf een tand bij je hond te trekken! Er kunnen restanten achterblijven die infecties kunnen veroorzaken. Bovendien zijn de wortels van hondentanden veel langer en sterker dan die van mensentanden. Het is een pijnlijke ingreep die onder verdoving moet gebeuren.

Nazorg bij het trekken van de tanden van je hond

Je hond mag de dag van de operatie weer naar huis. Pijnstilling wordt door een AniCura-dierenarts voorzien. Geef je hond de eerste dagen zacht voedsel en spoel zijn mond. Tien dagen na de behandeling kom je best terug op controle.

Wat kost het laten trekken van de tanden van je hond?

De prijs voor het laten trekken van een tand hangt af van het gewicht van je hond, de duur en het type van de narcose, het aantal röntgenfoto's, het aantal tanden dat getrokken moet worden, de tijd die daarvoor nodig is en of er hechtingen of een spoeling nodig zijn. Neem voor meer informatie gerust contact op met een AniCura-dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.