De tanden van je huisdier laten trekken

Voorkom andere gezondheidsproblemen door het gebit van je huisdier op tijd te laten verzorgen.

Wat houdt het laten trekken van de tanden van je huisdier in?

Ook voor dieren is een gezond gebit belangrijk. Een slecht gebit kan andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Meestal wordt een tand tijdens een tandreiniging getrokken omdat je huisdier dan sowieso onder verdoving is. Help je huisdier een gezond gebit te houden door zijn tanden te poetsen.

Waarom de tanden van je huisdier laten trekken?

De meest voorkomende reden voor het trekken van tanden bij huisdieren is parodontitis. Deze vergevorderde tandvleesontsteking wordt veroorzaakt door tandplak. Wanneer je te lang wacht met het behandelen van een tandvleesontsteking moet de aangetaste tand getrokken worden.

Als een tand van je huisdier afbreekt, andere tanden beschadigt, gaatjes heeft of niet doorkomt, moet hij getrokken worden. Een hoektand of kies proberen we steeds te redden. Een vulling of wortelkanaalbehandeling kunnen een goede oplossing zijn.

huisdieren eten en voelen met hun tanden. Daarom hou je het gebit van je huisdier best volledig. Toch kan een huisdier in principe prima zonder tanden leven. Wanneer je de hoektanden onderaan laat verwijderen, kan het wel zijn dat de tong van je huisdier uit zijn mond valt. 

Let op, huisdieren verbergen hun pijn zo lang mogelijk. Wacht niet te lang. Twijfel je over het gebit van je huisdier? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Hoe worden de tanden van je huisdier getrokken?

Laat het gebit van je puppy op acht en twaalf weken controleren door een AniCura-dierenarts. Na zes maanden maak je opnieuw een afspraak. Laat de tanden van een volwassen huisdier twee keer per jaar controleren.

Wanneer je huisdier onder narcose is, wordt het gebit van je huisdier met röntgenfoto’s in kaart gebracht. Voor de chirurgische behandeling begint, wordt het gebit volledig gereinigd. Tandsteen wordt verwijderd en de tanden worden gepolijst. 

Tijdens de ingreep worden alle nodige tanden getrokken. Alle tanden worden na de behandeling extra gecontroleerd. In sommige gevallen wordt het trekken van tanden gecombineerd met andere tandheelkundige ingrepen.

Opgepast, probeer nooit zelf een tand bij je huisdier te trekken! Er kunnen restanten achterblijven die infecties kunnen veroorzaken. Bovendien zijn de wortels van huisdierentanden veel langer en sterker dan die van mensentanden. Het is een pijnlijke ingreep die onder verdoving moet gebeuren.

Nazorg bij het trekken van de tanden van je huisdier

Je huisdier mag de dag van de operatie weer naar huis. Pijnstilling wordt door een AniCura-dierenarts voorzien. Geef je huisdier de eerste dagen zacht voedsel en spoel zijn mond. Tien dagen na de behandeling kom je best terug op controle.

Wat kost het laten trekken van de tanden van je huisdier?

De prijs voor het laten trekken van een tand hangt af van het gewicht van je huisdier, de duur en het type van de narcose, het aantal röntgenfoto's, het aantal tanden dat getrokken moet worden, de tijd die daarvoor nodig is en of er hechtingen of een spoeling nodig zijn. Neem voor meer informatie gerust contact op met een AniCura-dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.