De tanden van je kat laten trekken

Laat het gebit van je kat op tijd verzorgen en voorkom zo andere gezondheidsproblemen

Wat houdt het laten trekken van de tanden van je kat in?

Een slecht gebit kan andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Daarom is een gezond gebit ook voor dieren belangrijk. Soms zit er niets anders op dan een tand te laten trekken. Voorkomen is beter dan genezen. Help je kat een gezond gebit te houden door zijn tanden te poetsen.

Waarom de tanden van je kat laten trekken?

Katten kunnen last hebben van Feline Odontoclastic Resorptive Lesions (FORL). Deze aandoening wordt ook wel resorptie laesie of tandhalslaesie genoemd. De wortel en het glazuur van een of meerdere tanden worden hierdoor aangetast. Een stukje tand kan zo letterlijk oplossen en afbreken met een pijnlijke ontsteking tot gevolg.

Ook kan een kat parodontitis krijgen. Deze tandvleesontsteking kan leiden tot een ernstige ontsteking van de mondholte.

Verder kunnen katten ook gingivo-stomatitis krijgen. Dit is naast tumoren in de mondholte één van de ernstig aandoeningen in de mond. Het is niet hetzelfde als een tandvleesontsteking of gingivitis. Een groot verschil tussen de twee is dat een stomatitis zeer pijnlijk is. Hierdoor zullen de katten niet eten of anders eten, agressief worden tegen hun etensbakje, vermageren en meer speeksel aanmaken. De eerste stap in behandeling hierbij is een tandreiniging en het trekken van tanden waarop het lichaam zou kunnen reageren. Voor en na de deze ingreep zullen ze ontstekingsremmers en antibiotica krijgen. Als dit niet werkt, zullen alle overige tanden moeten getrokken worden. In 20% van de gevallen zal ook dat niet helpen en moet er langdurig corticosteroïden gegeven worden. 

Een kat kan perfect zonder tanden leven. Wanneer je de hoektanden van je kat laat trekken, kan het wel zijn dat zijn tong buiten zijn mond hangt en zijn bovenlip naar binnen valt.

Opgepast, wacht niet te lang met een afspraak te maken. Katten verbergen hun pijn zo lang mogelijk. Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts wanneer je twijfelt over het gebit van je kat.

Hoe worden de tanden van je kat getrokken?

Het gebit van je kat wordt met röntgenfoto’s in kaart gebracht wanneer je kat onder narcose is. Daarna wordt het gebit volledig gereinigd en onderzocht met een pocketsonde. Alle nodige tanden worden tijdens de ingreep getrokken. Na de behandeling worden ze extra gecontroleerd. Eventueel worden er opnieuw röntgenfoto’s gemaakt. Andere tandheelkundige ingrepen worden in sommige gevallen gecombineerd met het trekken van tanden.

Nazorg bij het trekken van de tanden van je kat

Op de dag van de operatie mag je kat weer naar huis. Een AniCura-dierenarts voorziet de nodige pijnstilling en antibiotica. Spoel de mond van je kat de eerste dagen na de operatie en geef hem zacht voedsel.

Wat kost het laten trekken van de tanden van je kat?

De prijs voor het laten trekken van tanden van je kat is van verschillende factoren afhankelijk, bijvoorbeeld of de ingreep wordt gecombineerd met een andere tandheelkundige behandeling. Neem voor meer informatie gerust contact op met een AniCura-dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.