Hoeveel nagels heeft een hond?

Honden hebben vijf nagels aan elke voorpoot en vier aan elke achterpoot. Sommige hondenrassen hebben een extra nagel aan de binnenkant van hun achterpoot. Je kan deze wolfsklauw of hubertusklauw vergelijken met een duimnagel bij de mens.

Waarom moet je de nagels van je hond (laten) knippen?

Als de nagels van je hond te lang zijn, moeten ze geknipt worden. Wacht je te lang? Dan kan je hond mank beginnen lopen van de pijn. Lange nagels hebben ook meer kans om te breken, in te scheuren en te infecteren. 

Wanneer moet je de nagels van je hond knippen?

Normaal gesproken slijten de nagels van je hond af op ruwe ondergronden. Alleen hun duimnagels raken de grond niet. Deze nagels zal je het vaakst moeten knippen. Het kan ook zijn dat je honds nagels niet mooi gepositioneerd zijn waardoor ze niet voldoende afslijten. 

Voel je de nagels van je hond als hij tegen je springt? Hoor je zijn nagels tikken tegen de grond? Groeien zijn nagels krom? Of bijt je hond op zijn nagels? Dan is het hoog tijd om de nagels van je hond te knippen.

Hoe moet je de nagels van je hond knippen?

Laat je puppy al wennen aan het knippen van zijn nagels. Zo voorkom je dat je hond op latere leeftijd moeilijk doet over nagelverzorging. Als baasje kan je perfect zelf de nagels van je hond met een speciaal nagelschaartje knippen. De nagelknippers zijn in verschillende maten verkrijgbaar bij een AniCura-dierenarts.

Bij licht gekleurde nagels is het makkelijk te bepalen tot waar je de nagel kan knippen. Je knipt tot enkele millimeters voor het bloedlijntje dat je in de nagel ziet lopen. Zwarte nagels zijn daarentegen moeilijker te knippen. Knip de nagel evenwijdig met het zoolkussentje van de teen. Twijfel je toch? Dan helpt een AniCura-dierenarts je graag.

Heb je de nagel van je hond per ongeluk te kort geknipt? Stelp het bloeden met een steriel doekje. Als je je zorgen maakt, neem je best contact op met je dierenarts.

Hoe vaak moet je de nagels van je hond knippen?

Kijk om de acht weken de lengte van de nagels van je hond na.

Laat je het knippen van hondennagels liever over aan een professional? Een AniCura-dierenarts helpt je graag verder.

Hondennagels vijlen

Je kan hondennagels ook vijlen. Gebruik een nagelvijl die geschikt is voor honden.

Nagelproblemen

Heeft je hond een nagelprobleem zoals een losse, ingescheurde, gebroken of ingegroeide nagel of een nagelriem- of nagelbedontsteking? Neem dan contact op een AniCura-dierenarts.

Wat kost het om de nagels van je hond te laten knippen?

De kosten voor het laten knippen van hondennagels verschillen. Neem voor meer informatie contact op met een AniCura-dierenarts. 

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.