Hoe neemt je kat de wereld waar?
Katten zien minder kleuren en vormen dan wij, maar ze kunnen goed in het donker zien. Het oog van een kat is gevoelig voor blauwe en groene kleuren. Een kat ziet kleine details niet scherp. Een kattenoog kan vooral beweging goed volgen.
De oren van een kat kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen. Katten horen hogere frequenties dan mensen. Naast snorharen heeft een kat ook tastharen op zijn poten. Tastharen reageren op aanrakingen of temperatuurverschillen. Katten kunnen ook veel beter ruiken dan mensen.
Sociaal gedrag bij katten
Op vierjarige leeftijd is je kat sociaal volwassen. Sociaal gedrag bij katten uit zich in:
- gezamenlijk slapen
- elkaar verzorgen
- tegen elkaar aanwrijven
- elkaar vriendelijk begroeten
- naast elkaar rennen
- samen spelen
Een kat is een solitair dier en zijn territoriaal ingesteld. Katten jagen en verdedigen alleen zichzelf. Als katten gevoerd worden, kunnen er meer katten per vierkante meter leven. Voer de katten apart om conflict te vermijden.
Territoriaal gedrag bij katten
Katten zijn territoriaal. Ze hebben een leefgebied en een territorium. In hun leefgebied gaan katten op ontdekkingstocht. Dit gebied kan overlappen met andere katten.
De grootte van het leefgebied is afhankelijk van de hoeveelheid en verspreiding van het voedsel, het geslacht van de kat en hoeveel katten er op een oppervlakte wonen. De leefgebieden van de katers zijn wat groter.
Het territorium van je kat is meestal een kleiner gebied, dat hij verdedigt tegen indringers. Katten maken onderling afspraken over wie, waar wanneer loopt, ligt of slaapt. Zo voorkomen ze conflicten. Katten gaan conflicten het liefst uit de weg.
Jachtgedrag bij katten
Katten jagen op verschillende soorten prooien. Ze besteden tussen 0 en 11 uur per dag tijd aan jagen. Katten zijn over het algemeen tijdens de lente en zomer meer en langer actief.
Het gedrag van binnenkatten
Door verveling kunnen gedragsproblemen bij je kat ontstaan zoals:
- agressie
- destructief gedrag
- afwijkend gedrag zoals staartjagen
Om te voorkomen dat je kat je meubels gebruikt als krabpaal, is het goed om een krabpaal op een strategische plek te plaatsen. Katten moeten gemiddeld twee keer per dag een kwartier spelen. Stimuleer speelgedrag door je kat te laten werken voor zijn eten. Hang planken op zodat je kat zich verticaal in je huis kan bewegen.
Meerdere katten in een gezin
Je kat krijgt stress als hij met te veel katten op een te kleine oppervlakte leeft. Hij kan dan agressief gedrag vertonen of sproeien. Ook afwijkend gedrag zoals overmatig likken komt vaak voor.
Je kan stress bij je kat voorkomen door hem voldoende ruimte te geven. Zorg voor meerdere voer- en kattenbakken, krabpalen en slaapplekken.
Lees ook onze artikels:
- herkennen van stress bij katten
- een tweede kat: hoe pak je dat aan?
- zo maak je je huis katvriendelijk
- wat doen als je kat veel braakt
Seksueel gedrag bij katten
Een krolse kat miauwt meer en is aanhankelijker. Katers vechten vaker met elkaar. De meest territoriale kater maakt het meeste kans om een kat te bevruchten. Meestal wordt een kat door meerdere katers gedekt.
Hoe communiceert je kat?
Katten communiceren op verschillende manieren. Zo geven ze hun geur af door te wrijven, krabben en sproeien om hun territorium te markeren. Door met zijn geurklieren tegen bepaalde voorwerpen te wrijven geeft je kat feromonen af. Je kat heeft geurklieren onder zijn kin, aan zijn mondhoeken, tussen zijn oog en oor en aan de basis van zijn staart en voetzolen.
Geluiden zijn erg belangrijk voor een kat. Ze kunnen erg goed horen. Ze zullen miauwen, spinnen, grommen, blazen en krijsen om te communiceren. Een kat spint wanneer hij behoefte heeft aan menselijk contact, hulp nodig heeft of zichzelf wil geruststellen.
Je kat draait zijn oren als hij zich bedreigd voelt, maar ook tijdens het krabben of snuffelen. Staart je kat je aan en sluit hij zijn ogen traag? Dan voelt hij zich op zijn gemak. Als je kat met zijn staart zwiept, voelt hij zich opgewonden.
De lichaamstaal van een angstige kat herkennen
Je kan angst bij je kat herkennen door:
- vergrote pupillen
- platte oren
- verkrampt lichaam
- blazen
- slikken
- in elkaar gedoken houding
- vermijdingsdrang
- defensief agressief gedrag
De lichaamstaal van een agressieve kat herkennen
Je kan agressie bij je kat herkennen aan:
- smalle pupillen
- gedraaide oren
- aanstaren
- zwiepende staart
- blazen
- grommen
- janken
- krijsen
- sissen
- spugen
- bijten
Alle katten kunnen agressief gedrag vertonen. Toch zijn katten conflictvermijdend. Agressie verergert vaak. Je dierenarts kan kattengedragstherapie adviseren. Hoe eerder de kattentherapie wordt gestart, hoe groter de kans op succes.
De lichaamstaal van een gestreste kat herkennen
Wanneer een kat op zijn zij of rug ligt, is hij relaxt. Opgepast, dit is geen uitnodiging om zijn buik aan te raken. Je kan stress bij je kat herkennen aan:
- likken
- pootje heffen
- siddering door rug
- uitschudden
- trillen
- hijgen
- gapen
- agressie
Een kat met chronische stress kan ziek worden, gedragsproblemen vertonen of afwijkend gedrag ontwikkelen. Lees ook ons artikel over stress bij katten.
Is een bezoek aan je dierenarts voor je kat erg stresserend? Lees meer over onze katvriendelijke klinieken in ons artikel over Cat Friendly Clinics.
Hoe weet je of je kat je graag ziet?
Een kat die zijn baasje graag heeft zal bijvoorbeeld:
- achtervolgen
- op of naast je slapen
- traag knipperen met zijn ogen
- spinnen
- je begroeten met omhooggeheven staart
- kopjes geven
- aandacht vragen
Heb je een vraag over het gedrag van je kat? Merk je dat je kat plots een ander gedrag vertoont? Neem gerust contact op met een AniCura dierenarts.