Voedselallergie bij je kat

Een voedselallergie is een abnormale reactie van het immuunsysteem van je kat op een bepaalde voedingsstof.

Symptomen van een voedselallergie bij een kat

De symptomen van katten met een voedselallergie zijn:

  • jeuk
  • likken
  • krabben
  • terugkerende oorontsteking
  • diarree
  • winderigheid
  • braken (lees ook waarom katten braken)
  • wisselende eetlust

Je kat hoeft niet van alle symptomen last te hebben. Herken je een of meerdere symptomen bij jouw huisdier? Neem dan contact op met je dierenarts.

Wat is de oorzaak van een voedselallergie bij een kat?

Het immuunsysteem van je kat is gewend om bacteriën te bestrijden. Soms verwart het immuunsysteem eiwitten in de voeding van je kat met die bacteriën. Dat veroorzaakt een allergische reactie. Ook dieren die hun hele leven hetzelfde dieet krijgen, kunnen ineens een voedselallergie ontwikkelen.

Meestal gaat het om een overgevoeligheid voor dierlijke eiwitten in rundvlees, kip en lamsvlees of plantaardige eiwitten in zuivelproducten, tarwe, maïs en soja.

Waarom zou je een voedselallergie bij je kat laten behandelen?

Als je een voedselallergie bij je kat niet laat behandelen zullen de symptomen blijven of verergeren.

Voedselallergie bij een kat: diagnose

Een voedselallergie is moeilijk vast te stellen. De klachten die veroorzaakt worden door een voedselallergie lijken op de symptomen van een vlooienallergie of een infectie met parasieten. Een eliminatiedieet bepaalt voor welk specifiek eiwit je kat allergisch is. Zo’n dieet duurt zes weken.

Voedselallergie bij een kat: behandeling

Overleg met je dierenarts of je als baasje zelf het eliminatiedieet voor jouw kat zal klaarmaken of dat je huisdier een hypoallergeen dieet volgt.

Geef je kat tijdens het eliminatiedieet geen andere voeding. Voorkom dat je kat vuilnis eet of door andere mensen gevoerd wordt. Geef hen enkel water te drinken. Anders zal je de aangepaste voeding nog langer moeten geven.

Na zes tot acht weken zouden de klachten moeten verminderen of helemaal verdwijnen. Daarna wordt telkens een eiwitbron terug aan het dieet van je kat toegevoegd. Wanneer de klachten weer de kop op steken, hebben we de oorzaak van de allergische reactie gevonden. Je dierenarts stelt nadien een speciaal voedingsplan op dat je kat voor de rest van zijn leven moet volgen.

Heb je nog vragen over voedselallergieën? Contacteer vrijblijvend een AniCura-dierenarts.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.