Zwangerschap kat: krolsheid

Een kat kan zwanger worden wanneer ze krols is. Katten kunnen het hele jaar krols worden. De meeste katten zijn tussen de zes tot negen dagen krols. Als er geen bevruchting plaatsvindt, zijn ze na drie weken opnieuw krols.

Een krolse kat maakt meer oestrogeen aan. Het hormoon oestrogeen trekt katers aan. Tijdens een dekking wordt de ovulatie van een kattin opgewekt. Daarna kan ze bevrucht worden.

De symptomen van een krolse kat zijn:

  • aanhankelijker gedrag
  • over de grond rollen
  • geaaid willen worden
  • klagelijk miauwen
  • trappelen met achterpoten

Een zwangerschap bij je kat voorkomen

Voorkom ongewenste nestjes door je kat te laten steriliseren. Het is in België verplicht om je kat te laten steriliseren. Tijdens een sterilisatie worden de eierstokken bij een kattin verwijderd zodat ze niet meer krols wordt. Je kan je kat vanaf vier maanden oud laten steriliseren.

Sterilisatie helpt daarnaast ook het risico op bepaalde vormen van kanker en een baarmoederontsteking te verminderen. Ook kan FIV niet meer via een dekking worden doorgegeven.

Een zwangere kat herkennen

Een zwangere kat weegt meer. De tepels van een zwangere kat worden rozer en groter. Een zwangerschap kan 14 dagen na een bevruchting bevestigd worden met een echo. Rond dag 20 zijn er embryo’s te zien. Vanaf dag 35 zijn de embryo’s herkenbaar als kittens. Via een röntgenfoto kan je dierenarts het aantal kittens inschatten. Met een echo kan je de hartslag van de kittens horen.

Hoe lang is een kat zwanger?

De dracht van een kat duurt 63 dagen of 9 weken. Laat een zwangerschap altijd bevestigen door je dierenarts.

Vanaf week 6 (35 dagen) heeft je zwangere kat meer voeding nodig. Geef je kat wekelijks 10 tot 15 procent meer voeding tot aan de bevalling. In de laatste week voor de bevalling kan je kat minder honger hebben. Geef je kat meerdere kleine porties per dag.

Bevalling van een kat

Richt een rustig plekje voor je zwangere kat in. Een doos, een nestje onderaan in een kast of een werpbak zijn prima plaatsen. Het belangrijkste is dat de plek schoon blijft en dat de kittens het warm genoeg hebben, dat ze beschermd zijn tegen scherpe voorwerpen en niet kunnen vallen. Probeer stress te vermijden.

Bevalling van een kat: de symptomen

Het is soms moeilijk te herkennen wanneer een kat op het punt staat om te bevallen. Vaak daalt de temperatuur van je kat. Ook kan ze onrustig zijn vlak voor de bevalling. Het kan ook zijn dat er een melkachtige slijmsliert uit de vulva van je kat komt.

Merk je groene of bloederige uitvloeiing op? Dan beginnen de persweeën snel. Persweeën zijn duidelijke samentrekkingen van de buikspieren van je kat. De eerste kitten zal ongeveer binnen een uur geboren worden. Gebeurt dat niet? Neem dan meteen contact op met je dierenarts.

Bevalling van een kat: grotendeels vanzelf

De bevalling van en kat gaat meestal vanzelf. Laat je kattin met rust. Het hoofd van een kitten komt meestal als eerste naar buiten. Een kitten kan soms ook in stuitligging geboren worden. Er kan een half uur tot 2 uur tussen de geboorte van twee kittens zitten.

De navelstreng breek vanzelf of wordt afgebroken door je kat. Een nabloedende navelstreng kan je afbinden met een ontsmet touwtje. Soms zit er nog slijm op het hoofd of in de mond van de kitten. Haal het slijm met de hand weg. Je kan de kitten ook snel maar zacht op zijn rug wrijven om het ademen te stimuleren. Wanneer de kitten ademt, leg je hem bij de tepels van je kat.

Wanneer een placenta er roze of rood uitziet, kan het geen kwaad dat je kat hem opeet. Het opeten van de placenta bevordert de afgifte van het hormoon oxytocine en helpt bij de weeën en aanmaak van moedermelk.

Wanneer bel je naar je dierenarts?

Hou het nummer van je dierenarts tijdens de bevalling van je kat steeds bij de hand. Bel naar je dierenarts wanneer je kat:

  • zonder resultaat meer dan 30 minuten perst voor de eerste kitten
  • Zonder resultaat 1 tot 2 uur zwak perst
  • veel bloed verliest via de vulva
  • sloom en lusteloos lijkt
  • stinkende uitvloeiing verliest
  • na de bevalling onrustig blijft, veel miauwt of erge naweeën heeft

Nazorg na de bevalling

Na ongeveer 9 dagen kunnen kittens zien en horen. Hou het gewicht en het eetgedrag van de pasgeboren kittens in de gaten. Weeg de kittens dagelijks. Een kitten weegt ongeveer 102 gram.

Na 8 dagen zou het gewicht van de kittens verdubbeld moeten zijn. Als een kitten niet genoeg eet, kan je hem speciale melk geven met een flesje.

Na 3 weken eet een kitten vaste voeding. Je kat likt haar kittens om hun stoelgang te bevorderen. Komt de stoelgang niet goed op gang? Aai dan met een lauwwarm washandje over de buik van de kitten.

Hou na de bevalling ook je kat in de gaten. Het kan zijn dat ze speciale voeding nodig heeft om weer aan te sterken.

Ontwormen van kittens en kat

Katten moeten hun hele leven ongeveer vier keer per jaar ontwormd worden. Kittens moeten de eerste weken vaker ontwormd worden.  Daarna is een maandelijkse wormenkuur voldoende tot ze zes maanden oud zijn. Lees hier verder over het ontwormen van je kat.

Je kattin moet tegelijkertijd met haar kittens ontwormd worden. Vergeet de kittens niet te behandelen tegen vlooien en laat ze vaccineren vanaf ze negen weken oud zijn.

Wanneer mogen kittens naar hun nieuwe baasje?

Wettelijk kan een kitten al na 12 weken naar een nieuwe thuis, maar wij raden aan om dat pas na 16 weken te doen. Op dat moment moet de kitten al gechipt en gesteriliseerd of gecastreerd zijn.

Socialiseer je kittens door ze in aanraking te laten komen met mensen en soortgenoten. Zo voorkom je dat de kittens later bang zijn of agressief worden in de buurt van kinderen of andere katten. Katten die te vroeg uit hun nest gehaald worden lopen het risico onvoldoende gesocialiseerd te zijn.

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.