abessijn

Abessijn

Op zoek naar een intelligente, avontuurlijke en speelse kat? Dan is de abessijn met zijn speelse karakter jouw ideale familielid.

Snelle feiten

De algemene eigenschappen van een ras kunnen verschillen per kat want elke kat is uniek.
 • Liefde nodig

  Hoeveel genegenheid je kunt verwachten.
 • Kindvriendelijk

  Sommige katten zijn over het algemeen speelser en socialer in de buurt van kinderen en toleranter voor het gedrag van kinderen dan andere.
 • Beweging

  Hoeveel beweging heeft dit ras dagelijks nodig.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras nodig heeft op regelmatige basis.
 • Haarverlies

  Hoeveel haar dit ras verliest op regelmatige basis.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Spraakzaam

  Hoeveel deze katten de neiging hebben om te "praten".

Rasgeschiedenis

De abessijn is een van de oudste kattenrassen ter wereld. In de negentiende eeuw verscheen het ras voor het eerst op Engelse kattenshows. Er werd gezegd dat de katten zouden ontstaan zijn in Abessinië, het huidige Ethiopië. Het ras leek op de godinnen met kattenkoppen die werden afgebeeld in Egyptische piramides en tempels.

Nu weten we dat de eerste abessijnen vanuit Zuidoost-Azië naar Europa werden geïmporteerd. De abessijn is een mix van een siamees, heilige birmaan en blauwe Rus.

Karakter van een abessijn

De abessijn heeft een nieuwsgierig en intelligent karakter. Verder zitten de katten geen seconde stil. De beestjes zouden uren kunnen blijven spelen. Abessijnen vinden het niet erg om het enige huisdier te zijn zolang ze maar in het middelpunt van de belangstelling staan.

Activiteit

Je kan perfect met je abessijn aan de lijn gaan wandelen. Heb je een tuin? Plaats dan een vogelvoederbak dichtbij het raam. Abessijnen doen niets liever dan vogels kijken. Verder kunnen de katten goed springen. Ze zitten graag zo hoog mogelijk om hun territorium in de gaten te houden. Zorg daarom binnen voor een grote krabpaal.

Vachtverzorging van een abessijn

De fijne en korte vacht van een abessijn is makkelijk te onderhouden. Borstel hem wekelijks om alle losse haren te verwijderen en zijn vacht glanzend te houden. Tijdens de verharingsperiode was je je kat best om het overtollig haar te verwijderen.

Training

Train je abessijn met een clicker, geef hem uitdagend puzzelspeelgoed, leer hem trucjes of doe samen behendigheidsoefeningen.

Raskenmerken abessijn

Type

De abessijn is afkomstig uit Azië en behoort tot de natuurlijke kattenrassen.

Grootte en gewicht

 • Katers: 4,5 tot 7,3 kg
 • Kattinnen: 4 tot 6,5 kg
 • Grootte: gemiddeld

Kleur

De vacht van een abessijn bestaat uit een licht en donker kleurpatroon. De vier hoofdkleurcombinaties zijn: bruin met donkerbruin of zwart, een kaneelachtige kleur met chocoladebruin, warm beige met blauwtinten en beige met cacaobruin. 

Leeftijd 

De Abessijn wordt gemiddeld zo’n 12-15  jaar oud. 

Bijzondere kenmerken

Het gedrag van een abessijn lijkt meer op dat van een hond dan een kat. Abessijnen zijn ongelooflijk slim. Als ze bijvoorbeeld willen dat je hun favoriete speeltje ergens neerlegt, zullen ze met hun poot op je hand tikken. 

Verder zijn de katten atletisch en sociaal. Ze houden hun baasjes goed in de gaten en zijn dol op aandacht.

Uiterlijk

De abessijn lijkt op een kleine Afrikaanse wilde kat. Abessijnen hebben een wigvormig en rond hoofd, grote en brede oren en groene of gouden amandelvormige ogen. De ogen van een abessijn worden omringd door donkere lijnen. De katten zijn gespierd, gracieus en atletisch. Ze hebben slanke poten en een lange staart.

Erfelijke ziekten

Abessijnen kunnen de volgende erfelijke ziektes hebben:

 • pyruvaat kinase deficiëntie.  Bij deze aandoening hebben ze een verstoorde energiewisseling van de rode bloedcellen, waarbij de kittens met deze aandoening op jonge leeftijd kunnen sterven. 
 • progressieve retina atrofie (PRA), een oogaandoening die zorgt voor het verslechteren van het netvlies. De kat zal uiteindelijk blind worden, een zeer ernstige aantasting van het welzijn.
 • amyloïdose (AL). Deze aandoening zorgt eiwitafzetting in de nier en lever, waardoor deze niet juist meer werken. Deze organen zorgen voor het afvoeren van afvalstoffen van het lichaam en als ze niet meer werken kunnen de dieren vergiftigd raken. 
 • patellaluxatie
 • heupdysplasie

Kies daarom altijd een erkende fokker en vraag of je kat getest en ingeënt is.

Om erfelijke aandoeningen, maar ook belangrijke virale ziektes zoals niesziekte, kattenaids en leucose te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. In tegenstelling bij de hond is er niet per ras een rasvereniging, maar zijn er overkoepelende verenigingen voor meerdere rassen. Meer informatie vind je op de volgende websites: 

Twijfel je nog? Raadpleeg je dierenarts of ga naar een kattenshow om met fokkers te praten over erfelijke afwijkingen en specifieke raseigenschappen.

Voeding

Geef je abessijn zowel droge als natte voeding. Abessijnen zijn erg actief. Voorzie daarom eiwitrijke voeding. Twijfel je welke voeding het best is voor jouw kat? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Ongecontroleerde of illegale kattenhandel

Net zoals je keuze om een kat in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de kat aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de kittens maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn kittens op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een kitten verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge kittens importeren van poezen in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale kattenhandel. Te jonge kittens betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de kitten is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde kittens kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een kitten of volwassen kat koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig katje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte kittens? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je kitten, het is het meer dan waard!

Kat adopteren

Uiteraard hoef je geen kitten te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren katten.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.