blauwe-rus

Blauwe Rus

Ben jij op zoek naar een kalme en zachtaardige kat? Dan is de blauwe Rus met zijn prachtige blauwgrijze vacht en verlegen karakter jouw perfecte match.

Snelle feiten

De algemene eigenschappen van een ras kunnen verschillen per kat want elke kat is uniek.
 • Liefde nodig

  Hoeveel genegenheid je kunt verwachten.
 • Kindvriendelijk

  Sommige katten zijn over het algemeen speelser en socialer in de buurt van kinderen en toleranter voor het gedrag van kinderen dan andere.
 • Beweging

  Hoeveel beweging heeft dit ras dagelijks nodig.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras nodig heeft op regelmatige basis.
 • Haarverlies

  Hoeveel haar dit ras verliest op regelmatige basis.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Spraakzaam

  Hoeveel deze katten de neiging hebben om te "praten".

Rasgeschiedenis

De blauwe Rus ontstond in de havenstad Arkhangelsk in Noord-Rusland. In 1860 brachten matrozen het ras naar Engeland en Noord-Europa. In 1875 werd het ras voor het eerst voorgesteld in het Crystal Palace in Londen als de ‘aartsengel kat’.

Het ras werd tot na de Tweede Wereldoorlog in Engeland en Scandinavië gefokt. De vacht van de katten heeft een typische blauwgrijze kleur. Maar er bestaan ook blauwe Russen met een zwarte en witte vacht. Die variaties ontstonden tijdens de Tweede Wereldoorlog door blauwe Russen met Britse kortharen en siamezen te kruisen.

De blauwe Rus werd in de jaren zestig van de vorige eeuw populair als huiskat.

Karakter van een blauwe Rus

De blauwe Rus is een nieuwsgierige, kalme en zachtaardige kat. Het is een sociale kat, maar hij geniet ook van alleen zijn. Hij zoekt vaak een rustig plekje om te slapen. Als er vreemden op bezoek komen, verstopt hij zich.

De katten zijn vriendelijk, intelligent en een beetje terughoudend. Het ras voelt zich het best in een rustige en stabiele omgeving. De katten houden niet van verandering en willen elke dag op hetzelfde tijdstip eten.

Blauwe Russen zijn loyale en toegewijde beestjes. Ze komen je begroeten en volgen je overal. De katten ontwikkelen een echte band met hun baasjes.

Activiteit

De blauwe Rus is een actieve kat. Zolang hij de ruimte krijgt om te spelen past hij zich makkelijk aan jouw leefsituatie aan. Blauwe Russen springen graag op kasten en deuren om het perfecte uitkijkpunt te vinden. Verder zijn blauwe Russen uitstekende jagers.

Vachtverzorging van een blauwe Rus

De korte, zacht en dubbele vacht van een Russische blauwe kat heeft een unieke textuur. Wanneer je met je vingers door zijn vacht gaat, blijft het patroon in zijn vacht staan. De vacht van een blauwe Rus heeft niet veel verzorging nodig. Maar de katten houden van de aandacht wanneer ze worden geborsteld.

Training

Blauwe Russen houden van mentale uitdagingen. Je kan je blauwe Rus bijvoorbeeld uitdagend puzzelspeelgoed geven. Verder kunnen de katten apporteren en deuren openen.

Raskenmerken blauwe Rus

Type

De blauwe Rus is afkomstig uit Rusland en behoort tot de natuurlijke kattenrassen.

Grootte en gewicht

 • Katers: 4,5 tot 5,5 kg
 • Kattinnen: 3 tot 4,5 kg
 • Grootte: gemiddeld

Kleur

De vacht van een Russische blauwe kat heeft een egale en grijsblauwe kleur. Zijn vacht komt ook in het zwart en wit voor.

Leeftijd 

De blauwe Rus wordt gemiddeld zo’n 12 tot 16 jaar oud. 

Bijzondere kenmerken

Een blauwe Rus vindt het niet erg om een dag alleen thuis te zijn. Maar hij zal wel blij zijn wanneer je terug thuis bent. De katten raken erg gehecht aan hun baasjes.

Uiterlijk

Blauwe Russen hebben een lang en gespierd lichaam. Hun hoofd is wigvormig. Ze hebben opvallende snorharen en grote oren. De blauwe Rus heeft heldergroene ogen en roze of paarse voetzolen.

Erfelijke ziekten

Blauwe Russen zijn over het algemeen gezonde beestjes. Het is een ras met weinig specifieke en ras-typische ziekten. Wel hebben ze relatief vaak last van heupdysplasie en mastceltumoren. Ze zijn ook gevoelig voor het ontwikkelen van blaasgruis en suikerziekte. De hartaandoening hypertrofische cardiomyopathie wordt ook meer gezien bij dit ras. Kies daarom altijd voor een erkende fokker.

Om erfelijke aandoeningen, maar ook belangrijke virale ziektes zoals niesziekte, kattenaids en leucose te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. In tegenstelling bij de hond is er niet per ras een rasvereniging, maar zijn er overkoepelende verenigingen voor meerdere rassen. Meer informatie vind je op de volgende websites: 

Twijfel je nog? Raadpleeg je dierenarts of ga naar een kattenshow om met fokkers te praten over erfelijke afwijkingen en specifieke raseigenschappen.

Voeding

Blauwe Russen eten erg graag. Weeg de voeding van je blauwe Rus af en geef hem op vaste tijdstippen eten. Twijfel je welke voeding het best is voor jouw kat? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Ongecontroleerde of illegale kattenhandel

Net zoals je keuze om een kat in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de kat aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de kittens maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn kittens op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een kitten verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge kittens importeren van poezen in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale kattenhandel. Te jonge kittens betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de kitten is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde kittens kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een kitten of volwassen kat koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig katje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte kittens? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je kitten, het is het meer dan waard!

Kat adopteren

Uiteraard hoef je geen kitten te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren katten.

 

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.