britse-langhaar

Britse langhaar

Fan van een rustige, aanhankelijke en langharige kat? Dan is de Britse langhaar met zijn prachtige dikke vacht perfect voor jou.

Snelle feiten

De algemene eigenschappen van een ras kunnen verschillen per kat want elke kat is uniek.
 • Liefde nodig

  Hoeveel genegenheid je kunt verwachten.
 • Kindvriendelijk

  Sommige katten zijn over het algemeen speelser en socialer in de buurt van kinderen en toleranter voor het gedrag van kinderen dan andere.
 • Beweging

  Hoeveel beweging heeft dit ras dagelijks nodig.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras nodig heeft op regelmatige basis.
 • Haarverlies

  Hoeveel haar dit ras verliest op regelmatige basis.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Spraakzaam

  Hoeveel deze katten de neiging hebben om te "praten".

Rasgeschiedenis

Na de Eerste en Tweede Wereldoorlog was het aantal Britse kortharen enorm gedaald. Fokkers hadden geen andere keuze dan het ras met andere rassen te kruisen. De Britse langhaar ontstond uit een kruising tussen Britse kortharen en perzen. 

Het gen voor een lange vacht wordt erfelijk overgedragen. Soms komen langharige katten pas generaties later voor. Dit gold ook voor de Britse langhaar. Vandaag erkennen slechts een handvol kattenorganisaties de Britse langhaar als een apart ras.

Karakter van een Britse langhaar

De Britse langhaar heeft een ontspannen, aanhankelijk en vriendelijk karakter. De katten houden van gezelschap, maar zullen zelden op je schoot komen zitten. Ze liggen liever op de leuning van de zetel. Verder houden de katten van aandacht. Ze zijn het ideale gezinslid.

Activiteit

Zolang je langharige Britse korthaar de ruimte heeft om te spelen, is hij gelukkig.

Vachtverzorging van een Britse langhaar

De zachte en dikke vacht van een Britse langhaar is korter dan die van een pers. Daarom wordt de vacht van de katten halflang genoemd. Borstel je Britse langhaar wekelijks om zijn vacht gezond te houden en klitten en haarballen te voorkomen. Een Britse langhaar heeft last van haarverlies in de verhaarperiode. Dan borstel je hem best dagelijks.

Training

Een Engelse langhaar heeft geen specifieke training nodig.

Raskenmerken Britse langhaar

Type

De Britse langhaar is afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk en behoort tot de natuurlijke kattenrassen.

Grootte en gewicht

 • Katers: tot 8 kg
 • Kattinnen: 4 tot 6 kg
 • Grootte: gemiddeld tot groot

Kleur

De vacht van een Britse langhaar bestaat in verschillende kleuren en patronen. Grijsblauw is meest voorkomende vachtkleur. Maar de vacht van een Britse langhaar komt ook in het zwart, wit, crème, chocolade, rood, kaneel, reekalf, lilac, tabby en schildpad voor.

Leeftijd 

De Britse langhaar wordt gemiddeld zo’n 14 tot 16 jaar oud. 

Bijzondere kenmerken

Britse langhaar kittens zijn vaak iets rustiger dan de kittens van andere rassen. De katten krijgen hun dikke vacht pas wanneer ze een jaar oud zijn. Het kan tot drie jaar duren voor het ras volledig volwassen is.

Uiterlijk

Britse langharen hebben een gespierd lichaam met kortere poten. De katten hebben een brede en vierkante kop, mollige wangen en een korte nek. Hun kleine en ronde oren, donkere ronde ogen en pluizige vacht maakt van hen de ultieme knuffelkat. De ogen van een Engelse langhaar zijn blauw, groen, goud of koper van kleur.

Erfelijke ziekten

Britse langharen zijn over het algemeen gezonde beestjes, maar ze zijn vatbaar voor enkele erfelijke ziektes. Vraag altijd om een ​​schriftelijke gezondheidsgarantie van je fokker. Typisch aan dit ras is de korte snuit, wat leidt tot bepaalde erfelijke aandoeningen door de anatomie: snurkende ademhaling, verstopte traanbuizen en vaak een afwijkende stand van het gebit. 

Andere typische erfelijke ziektes van het ras zijn:

 • hypertrofische cardiomyopathie (HCM), een hartaandoening 
 • polycystische nierziekte (ADPKD). Bij deze aandoening zullen er veel cysten gevormd worden in de nier waardoor deze vergroot met eventueel nierfalen tot gevolg. 
 • De witte kleur komt door het W-gen dat gekoppeld is aan doofheid. Witte katten met vaak blauwe ogen kunnen daarom doof geboren worden  

Om erfelijke aandoeningen, maar ook belangrijke virale ziektes zoals niesziekte, kattenaids en leucose te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. In tegenstelling bij de hond is er niet per ras een rasvereniging, maar zijn er overkoepelende verenigingen voor meerdere rassen. Meer informatie vind je op de volgende websites: 

Twijfel je nog? Raadpleeg je dierenarts of ga naar een kattenshow om met fokkers te praten over erfelijke afwijkingen en specifieke raseigenschappen.

Het kan lastig zijn om een Britse langhaar te vinden, want dit ras wordt niet erkend door alle rasverenigingen.

Voeding

Britse langharen zijn niet de meest actieve katten. Twijfel je welke voeding het best is voor jouw kat? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts. Hou je kat actief door met hem te spelen of wandelen. Zo kan je overgewicht tegengaan. Geef je kat speciaal voer voor langharige katten om haarballen te voorkomen.

Ongecontroleerde of illegale kattenhandel

Net zoals je keuze om een kat in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de kat aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de kittens maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn kittens op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een kitten verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge kittens importeren van poezen in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale kattenhandel. Te jonge kittens betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de kitten is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde kittens kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een kitten of volwassen kat koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig katje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte kittens? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je kitten, het is het meer dan waard!

Kat adopteren

Uiteraard hoef je geen kitten te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren katten.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.