cornish-rex

Cornish rex

Zoek jij een actieve, intelligente, onafhankelijke en sociale kat? Dan is de Cornish rex met zijn prachtige licht golvende vacht jouw perfecte nieuwe familielid.

Snelle feiten

De algemene eigenschappen van een ras kunnen verschillen per kat want elke kat is uniek.
 • Liefde nodig

  Hoeveel genegenheid je kunt verwachten.
 • Kindvriendelijk

  Sommige katten zijn over het algemeen speelser en socialer in de buurt van kinderen en toleranter voor het gedrag van kinderen dan andere.
 • Beweging

  Hoeveel beweging heeft dit ras dagelijks nodig.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras nodig heeft op regelmatige basis.
 • Haarverlies

  Hoeveel haar dit ras verliest op regelmatige basis.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Spraakzaam

  Hoeveel deze katten de neiging hebben om te "praten".

Rasgeschiedenis

De voorouders van de Cornish rex ontstonden in 1950 in Cornwall. Een kitten van een kortharige schildpadkat werd geboren met een gekrulde vacht. Nina Ennismore, het baasje van de kitten, fokte een aantal katten met dezelfde natuurlijke vachtmutatie. Deze katten vormden de basis voor de Cornish rex.

Na de kittens enkele jaren te kruisen met siamezen, Britse kortharen en burmezen ontdekten fokkers dat beide ouders het gen moeten dragen om het door te geven aan hun kittens. 

Toen de Devon rex in de jaren zestig opkwam, werden de twee rassen met elkaar gekruist. In 1968 werden de Cornish rex en de Devon rex twee aparte rassen.

Karakter van een Cornish rex

De Cornish rex heeft een levendig, zelfzeker en intelligent karakter. De katten weten wat ze willen en houden er niet van om iets te moeten doen onder dwang. Ze hebben een eigen wil en zijn altijd in beweging. Aan de andere kant heeft de Cornish rex behoefte aan gezelschap. De katten bouwen een sterke relatie op met hun baasje.

Activiteit

Zolang je Cornish rex zijn energie kwijt kan, komt hij ook knuffelen.

Vachtverzorging van een Cornish rex

De gekrulde en korte vacht van een Cornish rex lijkt op zijn rug, borst en buik licht te golven. Omdat ze het snel koud hebben, blijven de katten het liefst binnen.

Training

Een Cornish rex is makkelijk te trainen en zal je overal volgen. 

Raskenmerken Cornish rex

Type

De Cornish rex is afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk en behoort tot de mutatie kattenrassen.

Grootte en gewicht

 • Katers: 3,5 tot 4,5 kg
 • Kattinnen: 2 tot 3,5 kg
 • Grootte: klein tot gemiddeld

Kleur

De vacht van een Cornish rex bestaat in veel kleuren en patronen. De kleuren die het meest voorkomen zijn grijsblauw, zwart, wit, crème, rood, chocolade en lavendel. Het ras komt ook voor in een tabby-patroon in verschillende kleuren.

Leeftijd 

De Cornish rex wordt gemiddeld zo’n 9 tot 13 jaar oud. 

Bijzondere kenmerken

Een Cornish rex kat houdt van warmte. Zijn vacht is gevoelig. Daarom ligt hij het liefst binnen. De katten hebben een grote behoefte aan sociaal contact. Eventueel kan je twee katten uit hetzelfde nest adopteren.

Uiterlijk

Het meest opvallende uiterlijke kenmerk van de Cornish rex is zijn licht golvende vacht. De kat heeft lange, slanke poten, een gespierd lichaam en een lange en smalle staart. Zijn wigvormige hoofd heeft een strakke kin, grote oren en schuine ogen. Afhankelijk van de vacht van de katten kunnen hun ogen een lichtbruine, groene of gouden kleur hebben.

Erfelijke ziekten

De Cornish rex is over het algemeen een gezonde kat, maar hij is vatbaar voor enkele erfelijke ziekten. De typische erfelijke ziekten van het ras zijn:

 • hypertrofische cardiomyopathie (HCM), een hartaandoening 
 • hypotrichose, een aandoening waarbij de haargroei ontbreekt of gering is. 
 • polycysteuze nierziekte (ADPKD). Bij deze aandoening zullen er veel cysten gevormd worden in de nier waardoor deze vergroot met eventueel nierfalen tot gevolg. 
 • progressieve retina atrofie (PRA), oogaandoening die zorgt voor het verslechteren van het netvlies. De kat zal uiteindelijk blind worden, een zeer ernstige aantasting van het welzijn.  
 • patellaluxatie

Om erfelijke aandoeningen, maar ook belangrijke virale ziektes zoals niesziekte, kattenaids en leucose te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. In tegenstelling bij de hond is er niet per ras een rasvereniging, maar zijn er overkoepelende verenigingen voor meerdere rassen. Meer informatie vind je op de volgende websites: 

Twijfel je nog? Raadpleeg je dierenarts of ga naar een kattenshow om met fokkers te praten over erfelijke afwijkingen en specifieke raseigenschappen.

Daarnaast is het ras gevoelig aan FIP, een besmettelijke buikvliesontsteking veroorzaakt door een type van coronavirus.

Voeding

Stem het dieet van je Cornish rex af op zijn leeftijd, grootte en activiteitenniveau. Hou er rekening mee dat deze katten actieve beestjes zijn. Twijfel je welke voeding het best is voor jouw kat? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Ongecontroleerde of illegale kattenhandel

Net zoals je keuze om een kat in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de kat aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de kittens maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn kittens op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een kitten verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge kittens importeren van poezen in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale kattenhandel. Te jonge kittens betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de kitten is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde kittens kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een kitten of volwassen kat koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig katje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte kittens? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je kitten, het is het meer dan waard!

Kat adopteren

Uiteraard hoef je geen kitten te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren katten.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.