europese-korthaar

Europese korthaar

Heb je nog nooit een kat gehad? Dan is de Europese korthaar met zijn vriendelijk, intelligent en rustig karakter jouw perfecte nieuwe familielid.

Snelle feiten

De algemene eigenschappen van een ras kunnen verschillen per kat want elke kat is uniek.
 • Liefde nodig

  Hoeveel genegenheid je kunt verwachten.
 • Kindvriendelijk

  Sommige katten zijn over het algemeen speelser en socialer in de buurt van kinderen en toleranter voor het gedrag van kinderen dan andere.
 • Beweging

  Hoeveel beweging heeft dit ras dagelijks nodig.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras nodig heeft op regelmatige basis.
 • Haarverlies

  Hoeveel haar dit ras verliest op regelmatige basis.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Spraakzaam

  Hoeveel deze katten de neiging hebben om te "praten".

Rasgeschiedenis

De voorouders van de Europese korthaar leefden in het oude Rome. De katten verspreidden zich samen met het Romeinse leger over heel Europa. Het ras hielp boeren met het bestrijden van knaagdieren.

In 1980 erkende The International Cat Association de katten als een apart ras. Het ras werd eerder door kattenverenigingen vaak verward met de Britse korthaar.

De Europese korthaar wordt gezien als de ‘originele’ huiskat. Het ras bestaat in verschillende kleuren en patronen.

Karakter van een Europese korthaar

Over het algemeen zijn Europese kortharen dapper, speels en liefdevol. De katten zijn vriendelijk en rustig. Omdat ze zich makkelijk aanpassen, zijn Europese kortharen het ideale huisdier voor huishoudens met kleine kinderen en andere huisdieren. Het ras is van nature territoriaal. De katten zullen niet aarzelen om zichzelf te verdedigen.

Activiteit

Daag je Europese korthaar kat uit door spelletjes met hem te spelen waarbij hij zijn roofinstinct kan gebruiken.

Vachtverzorging van een Europese korthaar

De korte vacht van een Europese korthaar kat is makkelijk te onderhouden. Borstel hem wekelijks om zijn vacht gezond te houden. Leeft je kat buiten? Dan zal je hem in de lente vaker moeten borstelen wanneer hij zijn wintervacht verliest.

Training

Europese kortharen zijn intelligente katten. Daag hen mentaal uit met puzzels.

Raskenmerken Europerse korthaar

Type

De Europese korthaar is afkomstig uit Europa en behoort tot de natuurlijke kattenrassen.

Grootte en gewicht

 • Katers: 6 tot 7 kg
 • Kattinnen: 5 tot 6 kg
 • Grootte: gemiddeld tot groot

Kleur

De vacht van een Europese korthaar bestaat in verschillende kleuren en patronen. De meest voorkomende kleuren zijn zwart, rood, blauw, grijs, zilver en crème.

Leeftijd 

De Europese korthaar wordt gemiddeld zo’n 12 tot 16 jaar oud. 

Bijzondere kenmerken

Europese kortharen kunnen hun gekke momenten hebben. Maar ze genieten ook van lange dutjes. Het ras zal enkel miauwen wanneer hun baasje hun lichaamstaal niet begrijpt. 

Uiterlijk

Europese kortharen hebben een gespierd lichaam met een korte vacht. De katten hebben grote hoofden met middelgrote oren. De meest voorkomende oogkleuren zijn goud, blauw en groen. Ze kunnen ook twee verschillende oogkleuren hebben.

Erfelijke ziekten

Europese kortharen zijn over het algemeen gezonde en energieke beestjes, maar ze zijn vatbaar voor enkele erfelijke ziektes. Vraag altijd om een ​​schriftelijke gezondheidsgarantie van je fokker. De typische erfelijke ziektes van het ras zijn:

 • hypertrofische cardiomyopathie (HCM), een hartaandoening 
 • polycystische nierziekte (ADPKD). Bij deze aandoening zullen er veel cysten gevormd worden in de nier waardoor deze vergroot met eventueel nierfalen tot gevolg. 

Om erfelijke aandoeningen, maar ook belangrijke virale ziektes zoals niesziekte, kattenaids en leucose te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. In tegenstelling bij de hond is er niet per ras een rasvereniging, maar zijn er overkoepelende verenigingen voor meerdere rassen. Meer informatie vind je op de volgende websites: 

Twijfel je nog? Raadpleeg je dierenarts of ga naar een kattenshow om met fokkers te praten over erfelijke afwijkingen en specifieke raseigenschappen.

Voeding

Europese kortharen zijn over het algemeen niet kieskeurig als het op eten aankomt. Toch kan elke kat een andere voorkeur hebben. Twijfel je welke voeding het best is voor jouw kat? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts. Hou je kat actief door met hem te spelen. Zo kan je overgewicht tegengaan.

Ongecontroleerde of illegale kattenhandel

Net zoals je keuze om een kat in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de kat aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de kittens maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn kittens op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een kitten verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge kittens importeren van poezen in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale kattenhandel. Te jonge kittens betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de kitten is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde kittens kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een kitten of volwassen kat koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig katje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte kittens? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je kitten, het is het meer dan waard!

Kat adopteren

Uiteraard hoef je geen kitten te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren katten.

 

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.