maine-coone

Maine coon

Op zoek naar een grote kat met een lief en kalm karakter? Dan is de Maine coon een geweldige nieuwe aanvulling op je gezin.

Snelle feiten

De algemene eigenschappen van een ras kunnen verschillen per kat want elke kat is uniek.
 • Liefde nodig

  Hoeveel genegenheid je kunt verwachten.
 • Kindvriendelijk

  Sommige katten zijn over het algemeen speelser en socialer in de buurt van kinderen en toleranter voor het gedrag van kinderen dan andere.
 • Beweging

  Hoeveel beweging heeft dit ras dagelijks nodig.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras nodig heeft op regelmatige basis.
 • Haarverlies

  Hoeveel haar dit ras verliest op regelmatige basis.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Spraakzaam

  Hoeveel deze katten de neiging hebben om te "praten".

Rasgeschiedenis

De Maine coon ontstond in de staat Maine in de Verenigde Staten. Het is het oudste Amerikaanse ras. Aan het begin van de negentiende eeuw doken de eerst Maine coons op. Toen was het ras gewild om op knaagdieren te jagen.

Sommigen zeggen dat de Maine coon afstamt van langharige katten uit Scandinavië die met Vikingen naar Amerika kwamen. Anderen zeggen dat de katten de nakomelingen zijn van de koninklijke katten van Marie Antoinette die ze naar Amerika stuurde tijdens de Franse Revolutie.

Karakter van een Maine coon

De Maine coon staat bekend als de vriendelijke reus. De katten hebben een kalm, lief en sociaal karakter. Ze vinden het leuk om hun baasje te volgen en ze zullen je vanop een afstand in de gaten houden. Toch hebben de beestjes weinig aandacht nodig. Verder kunnen deze katten goed overweg met kinderen en andere huisdieren.

Activiteit

Maine coons zijn uitstekende muizenvangers. Speel spelletjes waarbij ze hun jachtinstinct kunnen gebruiken.

Vachtverzorging van een Maine coon

De lange en zijdeachtige vacht van een Maine coon is makkelijk te verzorgen. Borstel je kat één of twee keer per week om zijn vacht glanzend te houden en losse haren te verwijderen. Een Maine coon is niet bang van water. Was de vacht van je kat als hij vuil is.

Training

Een Maine coon kat heeft geen specifieke training nodig.

Raskenmerken Maine coon

Type

De Maine coon is afkomstig uit de Verenigde Staten en behoort tot de natuurlijke kattenrassen.

Grootte en gewicht

 • Katers: 6 tot 8 kg
 • Kattinnen: 4 tot 6 kg
 • Grootte: groot

Kleur

De vacht van een Maine coon komt voor in een effen bruine, zwarte, rode en witte kleur. De haren van een Maine coon komen ook voor in een tabby-, schildpad- en calico-patroon in alle kleuren.

Leeftijd 

De Maine coon wordt gemiddeld zo’n 11 tot 14 jaar oud. 

Bijzondere kenmerken

Maine coons communiceren op verschillende manieren met hun baasje. Ze maken vaak een piepend of trillend geluid of ze communiceren met hun lichaamstaal.

Uiterlijk

Een Maine coon heeft een groot en gespierd lichaam met een lange, borstelige staart. Hun vierkante hoofd heeft puntige en pluizige oren, ogen die wat wijder uit elkaar staan en leeuwachtige manen.

Erfelijke ziekten

Maine coons zijn over het algemeen gezonde beestjes, maar ze zijn vatbaar voor enkele erfelijke ziekten. De typische erfelijke ziekten van het ras zijn:

 • heupdysplasie
 • hypertrofische cardiomyopathie (HCM), een hartaandoening 
 • spinale spieratrofie (SMA), een zenuwafwijking waarbij er iets misloopt met de aansturing van de spieren. Wanneer een spier weinig gebruikt wordt, zal deze in volume verminderen (spieratrofie).
 • hemofilie, een stollingsstoornis 
 • myopathie, een spierziekte 
 • Polydactylie of meertenigheid 
 • De witte kleur komt door het W-gen dat gekoppeld is aan doofheid. Witte katten met vaak blauwe ogen kunnen daarom doof geboren worden  
 • Cryptorchidie. Dit wil zeggen dat bij de kater 1 of 2 teelballen niet zijn ingedaald, maar zich in de buikholte bevinden. 

Om erfelijke aandoeningen, maar ook belangrijke virale ziektes zoals niesziekte, kattenaids en leucose te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. In tegenstelling bij de hond is er niet per ras een rasvereniging, maar zijn er overkoepelende verenigingen voor meerdere rassen. Meer informatie vind je op de volgende websites: 

Twijfel je nog? Raadpleeg je dierenarts of ga naar een kattenshow om met fokkers te praten over erfelijke afwijkingen en specifieke raseigenschappen.

Daarnaast is dit ras gevoelig voor neonatale isoerythrolyse, Dit een belangrijke aandoening om rekening te houden bij het fokken van Maine coons. Bij katten zijn er 3 soorten bloedgroepen, waarbij bloedgroep A het meeste voorkomt. Bij sommige Maine coons komt toch de bloedgroep B voor. Wanneer men gaat fokken met ouderdieren waarvan 1 AB of B heeft en de andere A, dan kan neonatale isoerythrolyse optreden. Tijdens de eerste 24 uur nemen jongen via de melk antistoffen op en in dit geval zullen er ook anti-A antistoffen aanwezig zijn. Deze antistoffen zullen ervoor zorgen dat rode bloedcellen worden afgebroken, met uiteindelijk als gevolg dat de kittens zullen sterven. 

Voeding

Ook een grote kat zoals een Maine coon is vatbaar voor overgewicht. Stem de hoeveelheid voedsel steeds af op het activiteitsniveau van je kat. Maine coons hebben zowel droog als nat voer nodig. Twijfel je welke voeding het best is voor jouw kat? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Ongecontroleerde of illegale kattenhandel

Net zoals je keuze om een kat in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de kat aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de kittens maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn kittens op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een kitten verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge kittens importeren van poezen in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale kattenhandel. Te jonge kittens betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de kitten is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde kittens kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een kitten of volwassen kat koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig katje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte kittens? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je kitten, het is het meer dan waard!

Kat adopteren

Uiteraard hoef je geen kitten te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren katten.

Vijf weetjes over Maine coons

 1. De Maine coon staat bekend als de vriendelijke reus. De katten hebben een kalm, lief en sociaal karakter. 
 2. Deze katten kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren.
 3. Een Maine coon heeft een groot en gespierd lichaam met een lange, borstelige staart. 
 4. Borstel je kat een of twee keer per week om zijn vacht glanzend te houden en losse haren te verwijderen. 
 5. Sommigen zeggen dat de Maine coon afstamt van langharige katten uit Scandinavië die met Vikingen naar Amerika kwamen.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.