noorse-boskat

Noorse boskat

Ben je op zoek naar een sociale en vriendelijke kat die niet continu aandacht nodig heeft? Dan is de Noorse boskat de perfecte aanvulling op je gezin.

Snelle feiten

De algemene eigenschappen van een ras kunnen verschillen per kat want elke kat is uniek.
 • Liefde nodig

  Hoeveel genegenheid je kunt verwachten.
 • Kindvriendelijk

  Sommige katten zijn over het algemeen speelser en socialer in de buurt van kinderen en toleranter voor het gedrag van kinderen dan andere.
 • Beweging

  Hoeveel beweging heeft dit ras dagelijks nodig.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras nodig heeft op regelmatige basis.
 • Haarverlies

  Hoeveel haar dit ras verliest op regelmatige basis.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Spraakzaam

  Hoeveel deze katten de neiging hebben om te "praten".

Rasgeschiedenis

De Noorse boskat is de nationale kat van Noorwegen. Niemand kent de oorsprong van het ras. Het zou kunnen dat de Noorse boskat afstamt van de Siberische kat. Er wordt ook gezegd dat de katten door Vikingen vanuit Turkije naar Scandinavië zijn gebracht. De katten hielden hun schepen vrij van ongedierte. Het ras stierf bijna uit tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Karakter van een Noorse boskat

Een Noorse boskat heeft een sociaal en vriendelijk karakter. De katten kunnen goed overweg met volwassenen en kinderen. Ze hebben niet continu aandacht nodig en je hoeft ze niet vast te houden of te aaien. Een Noorse boskat volgt zijn baasje overal. Als je hun eten vergeet, zullen de katten het je laten weten. Verder geniet een Noorse boskat van gezelschap, maar kan hij ook terughoudend zijn tegenover vreemden.

Activiteit

Een Noorse boskat is gemiddeld actief en kan goed klimmen. Koop een hoge krabpaal om te vermijden dat je Noorse boskat op hoge boekenplanken of kasten springt.

Vachtverzorging van een Noorse boskat

De lange, waterdichte vacht van een Noorse boskat is perfect aangepast aan het Scandinavische klimaat. Borstel de vacht van je Noorse boskat een paar keer per week om klitten te voorkomen. In de lente zal je hem vaker moeten kammen. Dan verliest hij zijn wintervacht. Het is meestal niet nodig om een ​​Noorse boskat te wassen.

Training

Een Noorse boskat is intelligent en wordt graag mentaal uitgedaagd. Je kan hem perfect trainen met beloningen.

Raskenmerken Noorse boskat

Type

De Noorse boskat is afkomstig uit Noorwegen en behoort tot de natuurlijke kattenrassen.

Grootte en gewicht

 • Katers: 5 tot 10 kg
 • Kattinnen: 3 tot 6 kg
 • Grootte: groot

Kleur

De vacht van een Noorse boskat komt voor in bijna alle kleuren en patronen. 

Leeftijd 

De Noorse boskat wordt gemiddeld zo’n 12 tot 16 jaar oud. 

Bijzondere kenmerken

Het is verrassend makkelijk om een Noorse boskat binnen te houden. Hou er rekening mee dat Noorse boskatten onafhankelijke dieren zijn met een sterke persoonlijkheid. Ze doen wat ze willen wanneer ze dat willen.

Dankzij hun sterke klauwen zijn deze katten legendarische klimmers. Ze vertoeven het liefst in de hoogte zodat ze hun omgeving in de gaten kunnen houden.

Uiterlijk

Een Noorse boskat heeft een lang en gespierd lichaam. Hun achterpoten zijn langer dan hun voorpoten. De katten hebben een driehoekig hoofd, grote pluizige oren en amandelvormige ogen. Hun ogen hebben een groene, gouden of koperachtige kleur. Sommige witte Noorse boskatten kunnen blauwe ogen hebben. Soms hebben hun ogen twee verschillende kleuren.

Erfelijke ziekten

Noorse boskatten zijn over het algemeen gezonde beestjes, maar ze zijn vatbaar voor enkele erfelijke ziekten. De typische erfelijke ziekten van het ras zijn:

 • Hypertrofische cardiomyopathie (HCM), een hartaandoening 
 • Heupdysplasie
 • Glycogeenstapelingsziekte (GSD). Dit is een stofwisselingsstoornis met een afwijking bij het opslaan van suikers (glucose). Bij een normaal dier wordt suiker opgeslagen tot glycogeen, dat onmiddellijk kan gebruikt worden als energie bij inspanning. Dieren met GSD hebben het enzym niet om glycogeen af te breken, waardoor dit gaat opstapelen in de hart-, lever- en zenuwcellen. Dit leidt geleidelijk aan tot uitval van deze organen en sterfte. 
 • myopathie, een erfelijke spierziekte met algehele spierzwakte als gevolg. Wat de oorzaak is van de spasticiteit is nog niet bekend. 
 • De witte kleur komt door het W-gen, dat gekoppeld is aan doofheid. Witte katten met vaak blauwe ogen kunnen daarom doof geboren worden  
 • progressieve retina atrofie. Dit zorgt voor afwijkingen van het netvlies, met blindheid uiteindelijk als gevolg

Om erfelijke aandoeningen, maar ook belangrijke virale ziektes zoals niesziekte, kattenaids en leucose te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. In tegenstelling bij de hond is er niet per ras een rasvereniging, maar zijn er overkoepelende verenigingen voor meerdere rassen. Meer informatie vind je op de volgende websites: 

Twijfel je nog? Raadpleeg je dierenarts of ga naar een kattenshow om met fokkers te praten over erfelijke afwijkingen en specifieke raseigenschappen.

Voeding

Het is belangrijk dat je Noorse boskat tijdens de eerste vijf jaar van zijn leven voldoende voedingsstoffen opneemt. De katten hebben sterke kaken. Geef je Noorse boskat daarom voedsel dat moeilijker te kauwen is. Zo eten de katten langzamer en zullen ze sneller genoeg hebben. Twijfel je welke voeding het best is voor jouw kat? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Ongecontroleerde of illegale kattenhandel

Net zoals je keuze om een kat in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de kat aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de kittens maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn kittens op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een kitten verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge kittens importeren van poezen in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale kattenhandel. Te jonge kittens betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de kitten is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde kittens kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een kitten of volwassen kat koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig katje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte kittens? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je kitten, het is het meer dan waard!

Kat adopteren

Uiteraard hoef je geen kitten te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren katten.

Vijf weetjes over Noorse boskatten

 1. Dankzij hun sterke klauwen zijn deze katten legendarische klimmers. Ze vertoeven het liefst in de hoogte zodat ze hun omgeving in de gaten kunnen houden.
 2. Het zou kunnen dat de Noorse boskat afstamt van de Siberische kat. Er wordt ook gezegd dat de katten door Vikingen vanuit Turkije naar Scandinavië zijn gebracht.
 3. De lange, waterdichte vacht van een Noorse boskat is perfect aangepast aan het Scandinavische klimaat. 
 4. Een Noorse boskat heeft een sociaal en vriendelijk karakter.
 5. De katten kunnen goed overweg met volwassenen en kinderen.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.