pers

Pers

Op zoek naar een zachtaardige kat met een prachtige lange vacht? Dan is de Pers de ideale nieuwe huisgenoot voor jou.

Snelle feiten

De algemene eigenschappen van een ras kunnen verschillen per kat want elke kat is uniek.
 • Liefde nodig

  Hoeveel genegenheid je kunt verwachten.
 • Kindvriendelijk

  Sommige katten zijn over het algemeen speelser en socialer in de buurt van kinderen en toleranter voor het gedrag van kinderen dan andere.
 • Beweging

  Hoeveel beweging heeft dit ras dagelijks nodig.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras nodig heeft op regelmatige basis.
 • Haarverlies

  Hoeveel haar dit ras verliest op regelmatige basis.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Spraakzaam

  Hoeveel deze katten de neiging hebben om te "praten".

Dit ras heeft erg veel gezondheidsproblemen. Lees hier meer over onder erfelijke ziekten.

Rasgeschiedenis

De Pers is een van de oudste kattenrassen. De beestjes danken hun naam aan hun geboorteland Perzië, het huidige Iran. Er zijn afbeeldingen van Perzische katten teruggevonden op hiërogliefen in Egypte en op archeologische vondsten in Azië. In de achttiende eeuw was het ras ook erg populair bij de adel in Frankrijk.

De Pers zoals we die vandaag kennen, met zijn platte snuit, is een kruising tussen een Pers zonder platte snuit en een Turkse angora. In de negentiende eeuw werd het ras in het Verenigd Koninkrijk gefokt. Aan het begin van de twintigste eeuw namen fokkers in de Verenigde Staten het over van de Britten.

Karakter van een Pers

De Pers is een lieve en volgzame kat. De beestjes zijn makkelijk in de omgang. Ze voelen zich het best in een rustige omgeving. Een Perzische kat geniet van aandacht, maar hij kan ook perfect alleen zijn. Perzen zijn niet erg spraakzaam. Als ze je iets duidelijk willen maken, zullen ze zacht miauwen. Hou je Perzische kat binnen. Het zijn absoluut geen vechtersbazen.

Activiteit

Perzische katten zijn absoluut geen actieve dieren. De meeste Perzen liggen de hele dag op hun favoriete plekje op de zetel. Deze katten knuffelen erg graag.

Vachtverzorging van een Pers

Perzische katten moeten dagelijks geborsteld worden. Zo verwijder je alle losse haren en voorkom je klitten. Doe je Pers wekelijks in bad. Droog hun vacht met een haardroger op de laagste temperatuurinstelling. Aan de onderkant van zijn staart kan vuil en ontlasting vast komen zitten. Help je kat bij het schoonmaken. Laat je Perzische kitten al vroeg wennen aan vachtverzorging. 

Training

Perzen vinden het leuk om door kinderen gekamd en geaaid te worden. Verwacht niet dat de katten meedoen aan energieke spelletjes. Geef hen speelgoed waar ze op hun eigen tempo mee kunnen spelen.

Raskenmerken Pers

Type

De Perzische kat is afkomstig uit Centraal-Azië en behoort tot de natuurlijke kattenrassen.

Grootte en gewicht

 • Katers: 4 tot 6,5 kg
 • Kattinnen: 3 tot 4,5 kg
 • Grootte: gemiddeld

Kleur

De vacht van een Pers komt in verschillende kleuren en patronen voor. De meest voorkomende kleuren zijn: wit, zwart, blauw, chocolade, crème, rood, lilac, zilver en goud. De vacht van een Pers komt ook in volgende patronen voor: gearceerd, tabby en rook.

Leeftijd 

De Pers wordt gemiddeld zo’n 12 tot 16 jaar oud. 

Bijzondere kenmerken

Er bestaan twee soorten Perzen. De ‘peke-face’-Pers heeft een extreem plat gezicht, de ‘doll-face’-Pers niet. Hoe platter het gezicht van je kat, hoe meer kans op ademhalingsproblemen. Hou hier rekening mee wanneer je jouw kat kiest. Maak dagelijks de ooghoeken van je Pers schoon om vuilophopingen te voorkomen. Pas op dat de kattenbakvulling niet vast komt te zitten in de vacht van je Pers.

Uiterlijk

Perzische katten hebben een gespierd lichaam met korte poten en een pluizige staart. Ze hebben een groot, rond hoofd met grote expressieve ogen, een platte neus en kleine pluizige oren. De kleur van hun ogen hangt af van de kleur van hun vacht.

Erfelijke ziekten

Het is niet aangeraden om een Pers aan te schaffen vanwege zijn vele erfelijke aandoeningen die zijn welzijn aantasten. Een belangrijke oorzaak van een reeks van erfelijke aandoeningen bij de Pers is zijn extreem platte kop (brachycefaal): 

 • Brachycefaal Obstructief Syndroom (BOS). Door de slechte bouw van de kop ontstaan er vernauwingen op sommige plaatsen in de schedel zoals t.h.v. de neus. Dit veroorzaakt ademhalingsproblemen en benauwdheid bij de dieren. 
 • afwijkend gebit 
 • problemen bij de geboorte (dystocia)
 • afwijking van het traankanaal waardoor ze continu tranende ogen hebben. Dit kan uiteindelijk tot een chronische oogontsteking leiden. 

Andere erfelijke aandoeningen: 

 • entropion, een naar binnen krullend ooglid, wat schade zal geven aan het hoornvlies. 
 • polycystische nierziekte (PKD). Bij deze aandoening zullen er veel cysten gevormd worden in de nier waardoor deze vergroot met eventueel nierfalen tot gevolg. 
 • progressieve retinale atrofie (PRA). Dit zorgt voor afwijkingen van het netvlies, met blindheid uiteindelijk als gevolg.
 • Hypertrofische Cardiomyopathie (HCM), een hartaandoening
 • heupdysplasie

Om erfelijke aandoeningen, maar ook belangrijke virale ziektes zoals niesziekte, kattenaids en leucose te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. In tegenstelling bij de hond is er niet per ras een rasvereniging, maar zijn er overkoepelende verenigingen voor meerdere rassen. Meer informatie vind je op de volgende websites: 

Twijfel je nog? Raadpleeg je dierenarts of ga naar een kattenshow om met fokkers te praten over erfelijke afwijkingen en specifieke raseigenschappen.

Daarnaast is het ras gevoelig voor neonatale isoerythrolyse, Dit een belangrijke aandoening om rekening te houden bij het fokken van Pers. Bij katten zijn er 3 soorten bloedgroepen, waarbij bloedgroep A het meeste voorkomt. Bij sommige Perzen komt toch de bloedgroep B voor. Wanneer men gaat fokken met ouderdieren waarvan 1 AB of B heeft en de andere A, dan kan neonatale isoerythrolyse optreden. Tijdens de eerste 24 uur nemen jongen via de melk antistoffen op en in dit geval zullen er ook anti-A antistoffen aanwezig zijn. Deze antistoffen zullen ervoor zorgen dat rode bloedcellen worden afgebroken, met uiteindelijk als gevolg dat de kittens zullen sterven.

Voeding

Perzen zijn geen energieke katten. Toch hebben ze voedzaam eten nodig. Kies proteïnerijke voeding. Twijfel je welke voeding het best is voor jouw kat? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Ongecontroleerde of illegale kattenhandel

Net zoals je keuze om een kat in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de kat aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de kittens maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn kittens op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een kitten verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge kittens importeren van poezen in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale kattenhandel. Te jonge kittens betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de kitten is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde kittens kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een kitten of volwassen kat koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig katje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte kittens? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je kitten, het is het meer dan waard!

Kat adopteren

Uiteraard hoef je geen kitten te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren katten.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.