siberische-kat

Siberische kat

Op zoek naar een sociale, lieve en loyale familiekat? Dan is de Siberische kat of Siberische boskat met zijn geweldige karakter het perfecte ras voor jou.

Snelle feiten

De algemene eigenschappen van een ras kunnen verschillen per kat want elke kat is uniek.
 • Liefde nodig

  Hoeveel genegenheid je kunt verwachten.
 • Kindvriendelijk

  Sommige katten zijn over het algemeen speelser en socialer in de buurt van kinderen en toleranter voor het gedrag van kinderen dan andere.
 • Beweging

  Hoeveel beweging heeft dit ras dagelijks nodig.
 • Vachtverzorging

  Hoeveel vachtverzorging dit ras nodig heeft op regelmatige basis.
 • Haarverlies

  Hoeveel haar dit ras verliest op regelmatige basis.
 • Gezondheidsproblemen

  Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
 • Spraakzaam

  Hoeveel deze katten de neiging hebben om te "praten".

Rasgeschiedenis

De Siberische kat ontstond in Rusland. Volgens Russische literatuur en volksverhalen bestaan de katten al duizenden jaren. Ze hielden de kampen van Russische nomaden vrij van ongedierte. De nomaden namen de katten mee naar Siberië. Daar ontwikkelde de Siberische kat zich tot een uitstekende jager. Hun waterdichte, dikke vacht was perfect aangepast aan het Siberische klimaat. Het ras werd pas eind jaren negentig internationaal bekend vanwege de strenge exportcontrole uit Rusland.

Karakter van een Siberische kat

De Siberische kat heeft een actief, lief en sociaal karakter. Hij geniet van gezelschap, maar heeft niet veel aandacht nodig. Siberische katten zijn spraakzame dieren. Ze communiceren met hun baasje door zacht te miauwen.

Verder kunnen de katten goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Ze kunnen terughoudend zijn tegenover vreemden. Zodra ze zich op hun gemak voelen, sluiten Siberische katten iedereen in hun hart. 

Activiteit

Siberische boskatten zijn uitstekende klimmers. Ze zitten het liefst op een hoge plek waar ze iedereen in de gaten kunnen houden. Koop een krabpaal als je niet wil dat je kat op kasten of boekenplanken klimt.

Vachtverzorging van een Siberische kat

De Siberische kat heeft een waterdichte, halflange vacht. Borstel de vacht van je kat één keer per week om klitten te voorkomen. In de lente zal je hem iets vaker moeten borstelen. Dan verliest hij zijn wintervacht. Als je jouw Siberische kat voldoende kamt, hoef je hem niet te wassen.

Training

Siberische katten zijn intelligente dieren die je makkelijk trucjes kan leren. Geef hen interactief speelgoed om mee te spelen.

Raskenmerken Siberische kat

Type

De Siberische kat is afkomstig uit Rusland en behoort tot de natuurlijke kattenrassen.

Grootte en gewicht

 • Katers: 7 tot 9 kg
 • Kattinnen: 4,5 tot 7 kg
 • Grootte: gemiddeld tot groot

Kleur

De vacht van een Siberische kat komt in verschillende kleuren en patronen voor.

Leeftijd 

De Siberische kat wordt gemiddeld zo’n 12 tot 16 jaar oud. 

Bijzondere kenmerken

Siberische katten houden van water. Bovendien zijn ze hypoallergeen. Je zal dus minder snel allergisch reageren op hun vacht.

Uiterlijk

Het lichaam van een Siberische kat is gespierd. De katten hebben een lange staart en een brede halskraag. Ze hebben een rond hoofd met grote, ovale ogen die ver uit elkaar staan. Hun ogen zijn groen, goud of koperkleurig. Sommige witte Siberische katten hebben blauwe ogen.

Erfelijke ziekten

Siberische katten zijn over het algemeen gezonde beestjes, maar er wordt nog niet zo lang mee gefokt en is er nog niet zoveel onderzoek naar gedaan. Zoals bij de meeste raskatten en -honden wordt er bij een beginnend ras met een kleine populatie gefokt, waardoor in de toekomst de erfelijke ziektes kunnen toenemen. Nu is alvast bekend dat dit ras vatbaar is voor hypertrofische cardiomyopathie (HCM). Dit is de meest voorkomende vorm van hartaandoeningen bij katten. Daarnaast kunnen ze ook te maken hebben met  pyruvaatkinase deficiëntie. Bij deze aandoening hebben ze een verstoorde energiewisseling van de rode bloedcellen, waarbij de kittens met deze aandoening op jonge leeftijd kunnen sterven. 

Om erfelijke aandoeningen, maar ook belangrijke virale ziektes zoals niesziekte, kattenaids en leucose te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. In tegenstelling bij de hond is er niet per ras een rasvereniging, maar zijn er overkoepelende verenigingen voor meerdere rassen. Meer informatie vind je op de volgende websites: 

Twijfel je nog? Raadpleeg je dierenarts of ga naar een kattenshow om met fokkers te praten over erfelijke afwijkingen en specifieke raseigenschappen.

Voeding

Een Siberische kat is pas op vijfjarige leeftijd volgroeid. Geef je kitten daarom het eerste anderhalf jaar speciaal voer. Zo krijgt hij zeker voldoende voedingsstoffen binnen. Twijfel je welke voeding het best is voor jouw kat? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Ongecontroleerde of illegale kattenhandel

Net zoals je keuze om een kat in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de kat aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de kittens maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn kittens op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een kitten verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge kittens importeren van poezen in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale kattenhandel. Te jonge kittens betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de kitten is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde kittens kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een kitten of volwassen kat koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig katje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte kittens? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je kitten, het is het meer dan waard!

Kat adopteren

Uiteraard hoef je geen kitten te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren katten.

Vijf weetjes over Siberische katten

 1. Siberische katten kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren.
 2. De Siberische kat heeft een waterdichte, halflange vacht. 
 3. Siberische boskatten zijn uitstekende klimmers. Ze zitten het liefst op een hoge plek waar ze iedereen in de gaten kunnen houden. 
 4. De Siberische kat ontstond in Rusland. Het ras werd pas eind jaren negentig internationaal bekend vanwege de strenge exportcontrole uit Rusland.
 5. De katten genieten van gezelschap, maar hebben niet veel aandacht nodig.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.