turkse-van

Turkse van

Op zoek naar een lief, aanhankelijk en avontuurlijk kattenras? Dan is de Turkse van met zijn actieve karakter de ideale kat voor jou.

Rasgeschiedenis

De Turkse van is een van de oudste kattenrassen. De kat ontstond aan het Vanmeer meer in het oosten van Turkije. Die streek staat bekend om zijn koude, lange winters en hete zomers. De Turkse van heeft zich met zijn dikke, kasjmierachtige vacht perfect aangepast aan dat klimaat. Wanneer het warmer wordt, begint hij te verharen.

Het ras werd eerst de Turkse kat genoemd. In 1979 kregen de katten de naam Turkse van zodat er geen verwarring met de Turkse angora zou ontstaan. Het ras werd in 1960 officieel erkend.

Karakter van een Turkse van

De Turkse van heeft een energiek en speels karakter. De katten zijn erg aanhankelijk en eisen de aandacht van hun baasje op. Ze zijn graag betrokken bij al je activiteiten. De beestjes genieten ervan om op je schoot te liggen. Maar de katten hebben een eigen wil. Knuffel hen alleen wanneer zij dat willen.

Activiteit

Een Turkse van kat houdt van springen, klimmen en apporteren. Verrassend genoeg zijn de katten niet bang van water.

Vachtverzorging

Omdat de Turkse van geen ondervacht heeft, voelt zijn halflange vacht aan als kasjmier. Borstel de vacht van je Turkse van wekelijks. In de winter is de vacht van de katten langer en dikker dan in de zomer. Dan heeft je kat meerdere keren per week vachtverzorging nodig. Verder spelen Turkse van katten graag in het water. Hun vacht is waterdicht.

Training

Een Turkse van heeft geen specifieke training nodig.

Raskenmerken Turkse van

Type

De Turkse van is afkomstig uit Turkije en behoort tot de natuurlijke kattenrassen.

Grootte en gewicht

 • Katers: 4 tot 8 kg
 • Kattinnen: 3 tot 6 kg
 • Grootte: groot

Kleur

De vacht van een Turkse van bestaat uit een speciaal soort patroon. De haren op hun lichaam zijn volledig wit. Hun gezicht en staart hebben een andere kleur. De meest voorkomende kleuren zijn: rood, bruin, crème, zwart en blauw. De katten kunnen ook willekeurige gekleurde vlekken op hun lichaam en poten hebben. De vacht van een Turkse van bestaat ook in een tabby-patroon in het rood, crème en blauw.

Leeftijd 

De Turkse van wordt gemiddeld zo’n 12 tot 17 jaar oud. 

Bijzondere kenmerken

Turkse vans zijn uitstekende zwemmers. Er wordt gezegd dat het ras vroeger op vis joeg in het Vanmeer. Waarschijnlijk komt daar hun liefde voor water vandaan.

Uiterlijk

De Turkse van heeft een sterk lichaam met een brede borst en lange, gespierde poten. De katten hebben een breed, wigvormig hoofd, ronde snuit, middelgrote oren en ronde ogen. Hun ogen hebben een blauwe of oranje-gele kleur. Het kan ook zijn dat de Turkse van twee verschillende kleuren ogen heeft. Verder hebben de katten een halflange, kasjmierachtige vacht en een borstelige staart.

Erfelijke ziekten

Turkse vans zijn over het algemeen gezonde beestjes, maar ze zijn vatbaar voor de volgende ziekten:

 • hypertrofische cardiomyopathie (HCM), een hartziekte
 • de witte kleur komt door het W-gen dat gekoppeld is aan doofheid. Witte katten met vaak blauwe ogen kunnen daarom doof geboren worden  
 • polycystische nierziekte (ADPKD). Bij deze aandoening zullen er veel cysten gevormd worden in de nier waardoor deze vergroot met eventueel nierfalen tot gevolg. 

Vraag steeds om een schriftelijk gezondheidsbewijs van je fokker.

Om erfelijke aandoeningen, maar ook belangrijke virale ziektes zoals niesziekte, kattenaids en leucose te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. In tegenstelling bij de hond is er niet per ras een rasvereniging, maar zijn er overkoepelende verenigingen voor meerdere rassen. Meer informatie vind je op de volgende websites: 

Twijfel je nog? Raadpleeg je dierenarts of ga naar een kattenshow om met fokkers te praten over erfelijke afwijkingen en specifieke raseigenschappen.

Voeding

Geef je Turkse van twee tot drie keer per dag een kleinere portie op regelmatige tijdstippen. Zo voorkom je dat je kat last krijgt van overgewicht. Twijfel je welke voeding het best is voor jouw kat? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Ongecontroleerde of illegale kattenhandel

Net zoals je keuze om een kat in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de kat aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de kittens maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn kittens op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een kitten verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge kittens importeren van poezen in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale kattenhandel. Te jonge kittens betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de kitten is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde kittens kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een kitten of volwassen kat koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig katje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte kittens? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je kitten, het is het meer dan waard!

Kat adopteren

Uiteraard hoef je geen kitten te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren katten.

Vijf weetjes over Turkse van’s

 1. Het ras werd eerst de Turkse kat genoemd. In 1979 kregen de katten de naam Turkse van zodat er geen verwarring met de Turkse angora zou ontstaan.
 2. De kat ontstond aan het Vanmeer meer in het oosten van Turkije. Die streek staat bekend om zijn koude, lange winters en hete zomers. De Turkse van heeft zich perfect aangepast aan dat klimaat.
 3. Een Turkse van kat houdt van springen, klimmen en apporteren. 
 4. De vacht van een Turkse van bestaat uit een speciaal soort patroon. De haren op hun lichaam zijn volledig wit. Hun gezicht en staart hebben een andere kleur. 
 5. Turkse vans zijn uitstekende zwemmers. Er wordt gezegd dat het ras vroeger op vis joeg in het Vanmeer. Waarschijnlijk komt daar hun liefde voor water vandaan.

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.