Openingsweekend 27 - 28 april

Wij gaan een spetterend openingsweekend houden en we willen jou erbij hebben! We hebben heel hard gewerkt om onze vernieuwde praktijk helemaal in orde te krijgen en nu is het tijd om dat te vieren. Bekijk hier het volledige programma

Wat is een erkend specialist (EBVS) - Doctor in diergeneeskunde en dierenarts

Van erkende specialisten met uitgebreide training en ervaring tot algemene dierenartsen die een breed scala aan zorg bieden. In de wereld van diergeneeskunde zijn er verschillende niveaus van expertise en specialisatie die van cruciaal belang zijn voor het welzijn van onze dieren.

Wat is een dierenarts? 

Een dierenarts heeft een opleiding van 6 jaar achter de rug (3 bachelor- en 3 masterjaren) en studeert dus af met de titel “Dierenarts”. Uitgenomen Dr. Schwarzkopf, die in Wenen afstudeerde, hebben alle dierenartsen in Malpertuus hun basisopleiding afgewerkt aan de UGent. 

In Malpertuus zijn er ook dierenartsen die specifieke gecertifieerde opleidingen volgen, zonder de titel van Europese specialist te dragen. Deze opleidingen leveren wel een certificaat op dat wijst op doorgedreven kennis en opleiding in de gevolgde materie. De dierenartsen binnen Malpertuus met een dergelijk certificaat zijn: 

  • Dierenarts Katlien Rasquin: certificaat interne geneeskunde, echografie en oncologie 
  • Dierenarts Helena Van Damme: acupunctuur en certificaat dermatologie 

Verschil tussen dierenarts en Doctor in de diergeneeskunde 

Tot 1994 studeerden alle dierenartsen aan de UGent en ULiège af als Doctor in de diergeneeskunde na 3 kandidatuurs- en 3 doctoraatsjaren. Deze titel is sinds 1994 in Vlaanderen weggenomen.  

De Doctor titel mag nu in Vlaanderen enkel gebruikt worden door dierenartsen die voor 1994 afstudeerden, maar is dus evenwaardig aan de titel van dierenarts. In Wallonië wordt de titel daarentegen nog gehanteerd.  

Wat is een erkend specialist? 

Afgestudeerde dierenartsen kunnen ervoor kiezen om zich bij te scholen tot Diplomate of specialist. Hiervoor moeten ze een extra opleiding van 4 jaar volgen: één jaar internship en drie jaar residency. Tijdens deze opleiding worden ze begeleid door een erkende specialist, moeten ze publicaties schrijven voor internationale tijdschriften en publieke lezingen geven op internationale congressen. Op het einde van deze opleiding leggen ze een intensief Europees examen af. Pas als ze hiervoor slagen, krijgen ze de titel van Diplomate, hetgeen hetzelfde betekent als erkend specialist.  

Enkel dierenartsen die een Europese of Amerikaanse Diplomate titel verworven hebben, mogen zich dus werkelijk ‘specialist’ noemen. 

EBVS 

EBVS staat voor “European Board of Veterinary Specialisation”.  Dit is de Europese overkoepelende organisatie van alle veterinaire specialisten. Onder deze Europese board vallen colleges, een groepering van instituten waar men zich kan specialiseren in de verschillende vakgebieden van de diergeneeskunde. Onze specialisten behoren tot de volgende colleges: 

Chirurgie 

European College of Veterinary Surgery (ECVS): small animals (orthopedie, weke delen chirurgie en neurochirurgie)  

Neurologie 

European College of Veterinary Neurology (ECVN) 

Sportgeneeskunde 

European College of Veterinary Sports Medicine and Rehabilitation (ECVSMR) 

Wanneer een erkend specialist raadplegen? 

Door de vooruitgang in medische kennis kan een dierenarts niet langer ‘allround’ expert zijn.  

Een probleem bij uw huisdier kan soms het best behandeld worden door een specialist die vele jaren training en ervaring heeft opgebouwd in een specifiek vakgebied of deelgebied. Dit is volledig vergelijkbaar met de humane geneeskunde: uw gewone huisarts is goed geplaatst om een blaasinfectie te behandelen, maar is niet gekwalificeerd voor het plaatsen van een heupprothese. Zo kan een eerstelijns dierenarts gangbare operaties uitvoeren, maar is deze minder goed geplaatst om meer gespecialiseerde operaties uit te voeren. 

De titel "specialist" is in België beschermd en erkend door de Orde van Dierenartsen, maar toch wordt de benaming weleens misbruikt. Check dus steeds of de naam "specialist", "chirurg", "orthopedist" etc. de lading wel dekt.  De dierenarts specialist moet de titel van "Diplomate of the European College” kunnen voorleggen om de naam terecht te mogen dragen.  

Vaak vertellen klanten dat ze reeds een "orthopedist" of "specialist " geraadpleegd hebben. Voor chirurgie of orthopedie is enkel de titel "specialist chirurgie" erkend. Een dierenarts die zich uitgeeft als orthopedisch specialist mag dit dus enkel doen als hij of zij de titel "Diplomate ECVS" bezit. Je kan de Belgische erkende specialisten chirurgie opzoeken op de website van de European Board of Veterinary specialisation (https://www.ebvs.eu). 

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.