Je hond laten chippen

Sommige honden gaan graag op ontdekkingstocht. Mocht er iets mis gaan, kan een gechipte hond sneller met zijn baasje worden herenigd. Bovendien moet iedere hond in België gechipt en geregistreerd zijn.

Wat houdt het laten chippen van een hond in?

Een dierenarts brengt een steriele microchip onder de huid van je hond in. De chip wordt gekoppeld aan je gegevens. Zo kan men meteen achterhalen dat jij het baasje van de hond bent. Let op, vanaf 1 mei 2021 moeten baasjes expliciet de toestemming geven om hun gegevens openbaar te maken. Dit is niet verplicht maar alleen zo zullen je telefoonnummer en/of e-mailadres opnieuw zichtbaar zijn wanneer men het chipnummer van jouw hond opzoekt. Lees er hier alles over.

Waarom je hond laten chippen en registreren?

Met een chip kan een weggelopen of gestolen hond snel met zijn baasje worden herenigd. Politieagenten, dierenartsen en asielmedewerkers kunnen jou via het unieke ID-nummer van je hond contacteren. Maar ook in de strijd tegen illegale hondenhandel speelt correcte identificatie en registratie een belangrijke rol. 

Iedere hond in België moet daarom verplicht gechipt en geregistreerd worden in de centrale databank DogID. Dat geldt voor alle honden die verkocht of weggegeven worden. Ook honden die ouder zijn dan 8 weken en buitenlandse honden die minstens 6 maanden in België zullen verblijven, moeten worden gechipt en geregistreerd. 

Sinds juli 2011 kan je enkel reizen naar het buitenland met je hond wanneer hij gechipt is.

Hoe wordt je hond gechipt en geregistreerd?

Een microchip wordt met een naald tussen de schouderbladen of aan de linkerkant in de hals van je hond ingebracht. De behandeling is vrijwel pijnloos. Het chippen gebeurt tijdens een consultatie bij de dierenarts. Je kan puppy’s vanaf 6 weken oud laten chippen. 

Krijg of koop je een puppy? Dan moet hij al gechipt en geregistreerd zijn door de fokker. De registratie kan op naam van de fokker of op jouw naam gebeuren. Je kan op elk moment een gegevenswijziging aanvragen bij DogID. De hond kan slechts op één naam geregistreerd worden.

Na het chippen krijg je een voorlopig identificatiecertificaat met jouw gegevens en die van je hond. Een van de certificaten wordt vervolgens door je dierenarts verzonden naar DogID. 

Wanneer de gegevens van je hond verwerkt zijn, ontvang je een registratiebewijs. Woon je in het buitenland, maar laat je je hond bij een Belgische dierenarts chippen? Dan kan de hond geregistreerd worden in de databank van het land waar je woont.

Hou de DogID-gegevens van je hond up-to-date. Je kan hiervoor steeds bij een AniCura-dierenarts terecht. Geef je een hond weg? Dan moet dit aan DogID gemeld worden. Het paspoort van de hond geef je mee met zijn nieuwe baasje.

Wil je de gegevens van je hond controleren? Dat kan op de website van DogID met het 15-cijferige chipnummer dat vermeld staat op het paspoort van je hond.

Hoe je hond voorbereiden op het chippen?

Het chippen gebeurt tijdens een consultatie bij de dierenarts. Er is geen voorbereiding nodig.

Nazorg bij het chippen van je hond

Er is geen nazorg nodig.

Wat kost het chippen en registreren van je hond?

Wil je meer weten over de kosten voor het laten chippen van je pup? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.