Fertiliteitsbegeleiding bij een hond

Wanneer laat je je hond het beste dekken? Fertiliteitsbegeleiding biedt een antwoord.

Fertiliteitsbegeleiding hond

Je mag alleen met functioneel en klinisch gezonde honden fokken. De Vlaamse overheid stelde een lijst op met de aandoeningen waarop honden getest moeten worden per ras. Ook moet je rekening houden met het fokreglement van de rasvereniging. Alle regels vind je terug op de website van de Vlaamse overheid.

Als occasionele fokker moet je geen vergunning hebben zolang je niet meer dan 1 tot 2 nestjes per jaar hebt. Je mag alleen adverteren via gespecialiseerde websites of magazines.

Hobbyfokkers mogen per jaar maximaal 5 nestjes met 3 verschillende rassen hebben. Je moet in het bezit zijn van een vergunning en een HK-nummer. 

Een beroepskweker mag meer dan 5 nestjes per jaar hebben met maximaal 7 verschillende rassen. Hij mag nestjes van andere kwekerijen verkopen. Ook hij heeft een HK-nummer nodig.

Waarom deze behandeling?

Het fokken met honden verloopt niet altijd vlot. Fertiliteitsbegeleiding verhoogt de kansen op een zwangerschap. De dekking van een hond moet zoveel mogelijk via de natuurlijke weg verlopen. Lees meer in ons artikel over kunstmatige inseminatie.

Hoe werkt het?

Voor we sperma kunnen afnemen, moet je reu een klinisch onderzoek ondergaan. De leeftijd van je hond en zijn medicatiegebruik kunnen een invloed hebben op zijn spermakwaliteit. Verder gaan we na of je hond erfelijke aandoeningen of infecties heeft. Na de sperma-afname wordt het sperma gecontroleerd.

Om zeker te weten dat je teef klaar is voor een dekking laat je best een vaginaal uitstrijkje maken voor een bacteriologisch onderzoek. Dat uitstrijkje wordt aan het begin van de loopse periode genomen. Lees hier alles over loopsheid bij honden en de verschillende fases van de cyclus van een hond.

Daarna volgt een vaginaal onderzoek en een bloedafname om de progesteronwaarde in het bloed van je hond te bepalen. Zo kan je het ideale dekmoment bepalen. Lees hier meer over de progesteronbepaling bij honden. Je dierenarts kan deze stappen uitgebreid toelichten.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.