Heupdysplasie-onderzoek bij honden

Voorkomen is beter dan genezen. Met een HD-onderzoek ontdek je of je hond heupdysplasie heeft of er aanleg voor heeft.

Wat is een HD-onderzoek?

Heupdysplasie of HD is een afwijking van het heupgewricht bij honden. Door deze erfelijke ontwikkelingsstoornis treedt er slijtage op aan de heupen. Je hond kan hierdoor erg veel pijn hebben. Tijdens een HD-onderzoek wordt door een lichamelijk onderzoek en röntgenfoto's vastgesteld of je hond HD heeft of een grote kans om dit te ontwikkelen.

Waarom is een HD-onderzoek nodig?

Met een HD-onderzoek kan een AniCura-dierenarts vaststellen of je hond heupdysplasie heeft of er aanleg voor heeft. Laat je hond op 16 weken oud onderzoeken. Hoe sneller je heupdysplasie kan laten vaststellen, hoe groter de kans dat je de ziekte kan voorkomen. Vertoont je puppy al klachten? Laat hem dan zo snel mogelijk onderzoeken door een AniCura-dierenarts.

De ernst van heupdysplasie komt niet altijd overeen met hoeveel pijn je hond heeft. De heupen van een achtjarige hond kunnen volledig versleten zijn zonder je dat ooit gemerkt hebt. Dieren zijn meesters in het verbergen van pijn. De symptomen van heupdysplasie bij je hond zijn daardoor lastig te herkennen. Mogelijke symptomen van heupdysplasie bij honden zijn:

  • veel liggen
  • kreupelheid
  • slecht ontwikkelde spieren in de achterpoten
  • onregelmatige manier van bewegen
  • moeite met opstaan

Wil je fokken met je honden? Dan moet je voor veel rassen beide honden verplicht laten testen op heupdysplasie. Alleen zo is de kans op puppy’s met HD het kleinst.

Hoe wordt heupdysplasie vastgesteld? 

Heupdysplasie wordt vastgesteld door een lichamelijk onderzoek en röntgenfoto's. Tijdens het lichamelijke onderzoek wordt de beweeglijkheid van de heupen getest. Een AniCura-dierenarts voelt dan of de heupkop makkelijk uit de heupkom te duwen is. 

Dankzij röntgenfoto’s kan de bouw van de heupgewrichten en eventuele artrose worden beoordeeld. Er worden drie verschillende röntgenfoto’s onder lichte narcose gemaakt. Bij het beoordelen van de röntgenfoto’s wordt er gekeken naar de vorm en aansluiting van de heupkop en -kom. Ook de diepte van de heupkommen wordt gecheckt. 

Op basis van beide onderzoeken kan een orthopedisch chirurg bepalen wat de beste behandeling is.

Een normale heupkom beweegt in een hoek van 45 graden. Bij honden met heupdysplasie staat de heupkom meestal in een hoek van 12 tot 20 graden.

Mogelijke behandelingen bij HD

De behandelingsmogelijkheden hangen af van het gewicht en de leeftijd van je hond. Of je hond artrose heeft, speelt ook een rol. Afhankelijk van die factoren kan je kiezen voor een bekkenkanteling of verwijdering van heupkop en -hals in combinatie met fysiotherapie of een kunstheup. Een jonge hond met weinig heupslijtage kan ook baat hebben bij een heupoperatie. Neem contact op met een AniCura-dierenarts voor meer informatie.

Heupdysplasie komt ook steeds vaker voor bij katten. De behandelmogelijkheden zijn hetzelfde.

Wat kost een HD-onderzoek bij een hond?

De prijs van een heupdysplasieonderzoek hangt af van hoeveel röntgenfoto’s er gemaakt moeten worden. Wil je meer weten over heupdysplasie of wil je een afspraak maken? Onze AniCura-dierenartsen staan voor je klaar.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.