Kaakchirurgie bij honden

Kaakchirurgie bij honden kan een behoorlijke uitdaging zijn. Een gebroken kaak van je hond kan bijvoorbeeld problemen veroorzaken tijdens het eten.

Lees ook: kaakchirurgie bij katten

Kaakchirurgie voor honden

Kaakchirurgie voor honden wordt uitgevoerd door dierenartsen met expertise op het gebied van orthopedie. Dit komt doordat veel van de toegepaste technieken afkomstig zijn uit de orthopedie, zoals het plaatsen van metalen plaatjes.

Redenen voor kaakchirurgie

Er zijn verschillende redenen waarom een kaakoperatie voor honden noodzakelijk kan zijn, waaronder:

  • een gebroken kaak
  • een tumor
  • kaakmisvormingen
  • ...

Gebroken kaak: een veelvoorkomende reden

Een gebroken kaak is een veelvoorkomende reden waarom honden kaakchirurgie ondergaan. Dit kan het gevolg zijn van verschillende situaties, zoals een ongeluk, een val, een gevecht met een andere hond of mens, of zelfs onbekende oorzaken.

Risicofactoren voor gebroken kaak

Sommige hondenrassen hebben een hoger risico op het breken van hun kaak, vanwege hun kaakstructuur en andere fysieke kenmerken.

Risicofactoren

  • Kleinere honden met dunne kaakbotten hebben een grotere kans op een gebroken kaak (zoals de chihuahua)
  • Rassen met lange, slanke kaken met relatief minder botdichtheid, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor fracturen bij trauma (zoals de whippet, greyhoud)
  • Kortsnuitige rassen en vaak onderbeet (zoals de boxer)
  • Rassen met sterke kaken, maar relatief zwakke kaakgewrichten (bulldog)

Rassen met verhoogd risico

Elke hond, ongeacht het ras, kan de kaak breken als gevolg van trauma of een ongeval. En elke hond is uniek en niet alle honden van onderstaande rassen zullen problemen hebben met hun kaken.

Er zijn wel hondenrassen die van nature binnen de eerdergenoemde risicofactoren vallen. Enkele hondenrassen die daar in vallen:

Oorzaken van zwakkere kaak

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een zwakkere kaak bij honden, waaronder erfelijkheid, tandheelkundige problemen zoals parodontitis, tandtumoren, abcessen in de wortel van de kies, en aangeboren misvormingen zoals overbeet of onderbeet.

Afspraak maken voor kaakchirurgie

Als je hond een gebroken kaak heeft, kaakmisvormingen vertoont of andere kaakgerelateerde problemen heeft, neem dan contact op met je kliniek voor een afspraak.

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.