Lees ook: Keizersnede kat
Keizersnede bij honden: Gebeurt niet op afspraak
Een keizersnede bij honden kan niet van tevoren worden ingepland. Volgens de wet mag een keizersnede bij honden niet routinematig worden ingepland.
Als jouw teef problemen heeft tijdens de bevalling, neem dan direct contact op met de dierenarts. De dierenarts zal beoordelen of een keizersnede noodzakelijk is.
Wat is een keizersnede bij honden?
Een keizersnede, of sectio caesarea, is een chirurgische ingreep waarbij de pups via de buikwand worden gehaald. Deze ingreep wordt alleen uitgevoerd als een natuurlijke bevalling niet mogelijk is.
Redenen voor een keizersnede
Er zijn verschillende redenen waarom een bevalling niet op natuurlijke wijze kan plaatsvinden:
- Conditionele problemen: De teef kan door ondervoeding of een groot aantal pups te zwak zijn om te bevallen.
- Smal bekken: De bekkenopening kan te smal zijn of de pups kunnen te groot zijn om te passeren.
- Afwijkende bevalling: Een afwijkend verloop van de bevalling kan een keizersnede noodzakelijk maken.
- Oudere teef: Keizersnedes komen vaker voor bij teven ouder dan vijf of zes jaar die hun eerste worp krijgen.
Neem altijd contact op met jouw dierenarts om de situatie te beoordelen. De dierenarts kan op basis van onderzoek beslissen of een keizersnede nodig is.
Hoe werkt een keizersnede bij honden?
De procedure van een keizersnede kan variëren per dierenarts en kliniek. Het tijdstip van de ingreep is cruciaal; zowel de pups als de teef moeten er klaar voor zijn. Een te vroeg uitgevoerde keizersnede kan niet-levensvatbare pups opleveren en complicaties zoals placentabloedingen en onvoldoende melkproductie veroorzaken.
Om het juiste tijdstip te bepalen, kan er gekeken worden naar de dekdata, daling van de lichaamstemperatuur en progesteronconcentratie.
Lees ook: Koorts bij honden
Verdoving tijdens de operatie
De keizersnede kan onder plaatselijke verdoving, epidurale verdoving (ruggenprik) of algehele narcose plaatsvinden. De voorkeur gaat uit naar plaatselijke verdoving om de pups en de moeder snel te laten herstellen. In sommige gevallen is algehele narcose noodzakelijk.
De operatie
- Voorbereiding: Een katheter wordt geplaatst en de teef krijgt een kalmerend middel.
- Positie: De teef wordt op haar rug gelegd, en de eigenaar kan haar geruststellen.
- Desinfectie: De buik wordt geschoren, gewassen en ontsmet.
- Verdoving: Lidocaïne wordt onder de huid geïnjecteerd.
- Operatie: De buik wordt geopend, de baarmoeder wordt blootgelegd en geopend.
- Pups Verlossen: De vruchtvliezen worden geopend, de navelstreng wordt afgeklemd, en de pups worden gecontroleerd en verzorgd.
Na de keizersnede
Na de ingreep wordt de teef van de operatietafel gehaald en gecontroleerd. Ze krijgt antibiotica om infecties te voorkomen en oxytocine om de baarmoeder te laten samentrekken. De wond moet dagelijks worden gecontroleerd om complicaties te voorkomen.
Risico’s van een keizersnede bij honden
Hoewel een keizersnede meestal goed gaat, kunnen complicaties optreden zoals buikvliesontsteking, baarmoederontsteking en wondinfecties. Het risico op complicaties is groter als er dode of geïnfecteerde pups in de baarmoeder zijn.
Met de juiste zorg en verdovingstechniek zijn de risico's echter klein, en zal het leven van de pups en de moederhond niet in gevaar komen.