Neusschimmel (Aspergillose)

Neusschimmel, ook bekend als aspergillose, manifesteert zich vooral bij honden met een lange snuit, terwijl het bij katten en andere honden zeldzaam is. Deze aandoening is zeer pijnlijk en uit zich vaak in verminderde activiteit en verminderde eetlust bij uw hond.

Symptomen van neusschimmel

De aandoening treedt voornamelijk op bij jonge volwassen honden met een lange snuit, en het komt regelmatig voor bij rassen zoals Duitse Herders, Labrador Retrievers, Bull Terriërs en Rottweilers.

De symptomen ontwikkelen zich geleidelijk, beginnend met milde eenzijdige neusuitvloeiing. Naarmate de aandoening vordert, kan de uitvloeiing tweezijdig worden en zelfs bloederig worden, wat leidt tot ernstige bloedneuzen. Soms verliest de neusdop zijn zwarte pigment op de plaats waar de uitvloeiing zich bevindt, hoewel de neus niet verstopt raakt.

Pijnlijke neusschimmel

De schimmel in de neus tast het kraakbeen aan, wat een pijnlijk proces is. Doordat de symptomen geleidelijk ontstaan, merken de meeste eigenaren er aanvankelijk weinig van. De hond kan het aanraken van de neus vermijden, weigert soms uit de voerbak te eten, vertoont minder speels gedrag en is over het algemeen rustiger. Het wordt pas duidelijk hoeveel pijn de hond had als de ontsteking onder controle is en de hond weer levendig en vrolijk wordt.

Diagnose van neusschimmel

Bij neusonderzoek is het verlies van kraakbeen meestal het meest opvallend. Soms kan een kijkje in de voorhoofdsholten worden genomen. In veel gevallen is de schimmel zelf zichtbaar als een pluizige witte, soms lichtgele, wat-achtige structuur. Een CT-scan van het hoofd laat vaak goed zien waar kraakbeen en bot verloren zijn gegaan en of het bot tussen neus en hersenen (het zeefbeen) nog intact is. Dit is van belang voor behandelingen onder hoge druk.

Hoewel röntgenfoto's goedkoper zijn dan CT-scans, worden ze minder vaak gebruikt vanwege beperktere diagnostische mogelijkheden. Een schimmelkweek van de neus is niet betrouwbaar, en zowel vals-negatieve als vals-positieve resultaten komen regelmatig voor. Bloedonderzoek draagt weinig bij aan het stellen van de diagnose neusschimmel.

Behandeling van neusschimmel

Er zijn verschillende opties voor lokale behandeling, zoals buisjes in de voorhoofdholte, het openen en spoelen van voorhoofdsholten, het verwijderen van afwijkend weefsel uit de neus, of behandeling onder druk. De keuze hangt af van de kosten en de ervaring van de patiënt.

 

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.