Niet-ingedaalde teelbal hond (Cryptorchidie)

Een niet-ingedaalde teelbal kan een hoop problemen veroorzaken voor je hond. Lees hier meer over de behandeling ervan.

Wat is een niet-ingedaalde teelbal?

Cryptorchidie, binnenbal of niet-ingedaalde teelbal is een erfelijke aandoening waarbij één of beide teelballen niet zijn ingedaald in de balzak. Omdat het erfelijk is, wordt er dan ook aangeraden om honden met deze aandoening niet te gebruiken als dekreu. 

Waarom laat je een niet-ingedaalde teelbal best behandelen?

Een niet-ingedaalde teelbal in de buikholte kan een testikeltumor veroorzaken. Je hond krijgt pas last wanneer de tumor al een bepaalde grootte heeft. Dat maakt een operatie op dat moment risicovol, zeker als er al uitzaaiingen zijn. Of een tumor zal ontstaan, is nooit met zekerheid te zeggen. Daarom laat je de testikels best preventief uit de buik van je hond verwijderen.

Honden met één of twee niet-ingedaalde testikels hebben ook een groter risico op testikeltorsie. Dan draait de teelbal rond de zaadstreng waardoor de bloedvoorziening wordt afgeklemd. De teelbal kan zo afsterven.

De testikels van een hond zijn belangrijk voor de voortplanting. In de teelballen wordt het mannelijk geslachtshormoon testosteron aangemaakt en worden de zaadcellen geproduceerd. Bij een niet-ingedaalde teelbal produceert de hond alleen testosteron. De testosteronproductie kan zelfs stijgen. Dat kan gedragsproblemen veroorzaken.

Heeft je hond twee niet-ingedaalde teelballen? Dan kan hij zich waarschijnlijk niet voortplanten.

Behandeling van een niet-ingedaalde teelbal bij een hond

Een niet-ingedaalde teelbal wordt in de meeste gevallen behandeld met een castratie van beide teelballen. Vraag je dierenarts steeds om advies.

Als de testikel zich net buiten het lieskanaal bevindt, is een castratie niet nodig. De testikel kan in dit gebied gecontroleerd worden op een tumor of torsie. 

Zijn er gedragsproblemen? Dan kan een chemische castratie een minder ingrijpende oplossing zijn.

Neem contact op met een AniCura-dierenarts voor meer informatie over de behandelingskosten.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.