Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

PAUL operatie bij je hond

Is bij jouw hond vastgesteld dat het kraakbeen aan de binnenkant van het ellebooggewricht versleten of zelfs verdwenen is? Dit kan pijnlijke ontstekingen en artrose veroorzaken. Met een PAUL operatie wordt de druk in het gewricht verplaatst, waardoor verdere klachten voorkomen kunnen worden.

Wanneer is een PAUL operatie geschikt voor jouw hond?

Heeft jouw hond last van elleboogdysplasie? Dit kan worden veroorzaakt door versleten of verdwenen kraakbeen aan de binnenkant van het ellebooggewricht. Dit kan worden vastgesteld met een kijkoperatie (arthroscopie).

Bij versleten kraakbeen aan de binnenkant van het ellebooggewricht wordt te veel druk op de binnenkant van de poot uitgeoefend tijdens het lopen, wat leidt tot slijtage van het gewricht. Dit kan irritatie, chronische ontsteking, pijn en artrose veroorzaken.

Om verdere slijtage en verergering van klachten te voorkomen, kan de dierenarts de PAUL operatie adviseren. Met deze operatie wordt de drukverdeling van het gewricht naar de buitenkant verplaatst.

Waarom een PAUL operatie bij elleboogdysplasie?

Met de PAUL operatie wordt de oorzaak van de slijtage en klachten aangepakt. Andere voordelen zijn:

  • Gelijktijdige belasting van de poot, waardoor de slijtage gelijkmatig verdeeld wordt.
  • Vertraging van artrose.
  • Vermindering van pijn en de behoefte aan medicatie.

Prognose na de operatie

De behandelend chirurg zal een prognose geven voor jouw hond en zijn situatie. Over het algemeen verbeteren de meeste patiënten na een PAUL operatie. Onderzoek toont aan dat 50 tot 80 procent van de honden met artrose beter gaat lopen na deze operatie en minder medicatie nodig heeft.

Jongere honden met minder last van artrose zullen over het algemeen meer voordeel hebben van deze operatietechniek. Bij oudere honden of honden met ernstige artrose kan de operatie worden afgeraden.

Het kan enkele maanden duren voordat de resultaten duidelijk worden. Helaas kan de PAUL operatie bestaande artrose of slijtage niet herstellen.

Het kan ook zijn dat jouw hond een andere elleboogaandoening heeft, waarvoor een andere behandeling nodig is.

Hoe verloopt de PAUL operatie bij een hond?

De PAUL operatie bestaat uit twee delen die tijdens dezelfde operatie worden uitgevoerd. Jouw hond hoeft dus maar één keer onder narcose.

  1. Kijkoperatie: Tijdens de kijkoperatie bekijken we de drukverdeling van het gewricht en verwijderen we eventuele losse botstukjes en kraakbeen.
  2. Operatie aan de ellepijp: De ellepijp wordt enkele centimeters onder het gewricht doorgezaagd en in een nieuwe positie vastgezet met een speciale plaat en schroeven. Dit verandert de vorm van de elleboog, waardoor de binnenkant van het gewricht niet meer wordt belast.

Boven: plaat en schroeven waarmee bij PAUL operatie de ellepijp in nieuwe positie wordt vastgezet. Onder: plaat met schroeven te zien op een röntgenfoto’s.

Herstel na de operatie

Na de operatie zal jouw hond minder pijn ervaren tijdens het bewegen, maar dit zal niet meteen na de operatie merkbaar zijn. Jouw hond moet eerst rustig herstellen. Verbetering wordt binnen drie tot zes maanden na de operatie verwacht.

Het duurt zes tot acht weken voordat het bot genezen is. Daarna moet jouw hond wennen aan de nieuwe manier van lopen.

Kosten van de PAUL operatie

De kosten van de PAUL operatie variëren afhankelijk van het gewicht, de grootte en de situatie van jouw hond. Neem contact op met jouw dierenarts voor meer informatie over de kosten van deze operatie.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.