Endoscopie bij katten

Heeft je kat last van darmproblemen zoals diarree of verstopping? Of merk je neusuitvloeiing of aanhoudend hoesten bij je kat op? Als de oorzaak niet duidelijk is, kan de dierenarts een endoscopisch onderzoek aanbevelen.

Wat houdt een endoscopie bij katten in?

Een endoscopie is een intern onderzoek waarbij de dierenarts met een flexibele buis via de mond, neus of anus in het lichaam kan kijken zonder een incisie te maken. Hierdoor kan de dierenarts bijvoorbeeld het maag-darmkanaal, de blaas, de longen of de neus van je kat gedetailleerd bekijken.

Tijdens een endoscopie bij katten, die vaak onder narcose wordt uitgevoerd, wordt een dunne buis met een camera gebruikt. Met deze buis kan de dierenarts rustig onderzoeken wat er aan de hand is zonder de kat onnodig te belasten. Bovendien heeft de buis een werkkanaal waardoor de dierenarts instrumenten kan invoegen, zoals een tang, om biopsies te nemen of vreemde voorwerpen te verwijderen.

Het belangrijkste voordeel van een endoscopie is dat er geen operatieve incisie nodig is, wat resulteert in minder pijn en een sneller herstel voor de kat.

Wanneer wordt een endoscopie uitgevoerd?

Endoscopieën worden vaak gebruikt voor:

 • aanhoudende maag-darmproblemen zoals slechte eetlust, braken, diarree en/of bloed in de ontlasting
 • verdenking van maag- of darmontsteking, maag- of darmkanker, maagzweer of darmpoliep
 • incontinentie
 • langdurig hoesten
 • langdurig niezen of neusvloei

Het onderzoek biedt de mogelijkheid om organen van binnenuit te inspecteren en indien nodig weefselmonsters te nemen voor verder onderzoek.

Verwijderen van vreemde voorwerpen

Als je kat een vreemd voorwerp heeft ingeslikt, kan dit vaak tijdens de endoscopie worden verwijderd. Indien dit niet mogelijk is, kan een conventionele operatie nodig zijn.

Experts in endoscopie

Voor een succesvolle endoscopie is deskundigheid en de juiste apparatuur vereist. Bij AniCura zijn ervaren dierenartsen die dagelijks deze procedure uitvoeren. Indien nodig kan jouw dierenarts je doorverwijzen naar een gespecialiseerd centrum.

Een kijkonderzoek bij uw kat

Voor een endoscopie moet de kat nuchter zijn. Je dierenarts zal je instructies geven over hoelang de kat voor het onderzoek moet vasten en andere voorbereidingen die nodig zijn.

Weefselonderzoek

Indien tijdens de endoscopie weefsel (een biopt) wordt afgenomen voor verder onderzoek, zal de dierenarts je informeren over de verwachte resultate. Dit is meestal binnen ongeveer twee weken, of enkele dagen in geval van spoed. Na de bekendmaking van de uitslag, zal de dierenarts deze met je bespreken.

Aanvullend onderzoek

Als de diagnose niet duidelijk is na de endoscopie, kan aanvullend onderzoek nodig zijn. De dierenarts zal je meer informatie geven over dit onderzoek en de kosten die eraan verbonden zijn.

Endoscopie bij darmonderzoek

Bij darmonderzoek met endoscopie is het essentieel om andere mogelijke oorzaken uit te sluiten. Daarom zal de dierenarts vaak aanbevelen om voorafgaand aan de endoscopie een bloed- en ontlastingsonderzoek te laten doen.

Een darmonderzoek omvat verschillende stappen, waarbij de endoscopie een belangrijk onderdeel is. Na een endoscopie of colonoscopie krijgt je dierenarts meestal een beter inzicht in de darmproblemen van je kat.

De belangrijkste oorzaken van darmproblemen zijn:

 • ontstekingen
 • zweren
 • een tumor (zowel goedaardig als kwaadaardig).

Gebruik van prednison en endoscopie

Bij katten die prednison gebruiken, wordt het gebruik van dit medicijn sterk afgeraden in de zes weken voorafgaand aan een darmonderzoek met endoscopie. Dit komt omdat sommige ziekten mogelijk niet goed detecteerbaar zijn na het gebruik van prednison. Als jouw kat echter niet zonder prednison kan gedurende deze periode, zal de dierenarts tijdens het intakegesprek beoordelen wat de beste aanpak is. In sommige gevallen kan de endoscopie toch worden uitgevoerd.

Voordelen en nadelen van endoscopie bij katten

Een belangrijk voordeel van endoscopie is dat het mogelijk is om de binnenkant van organen zoals de slokdarm, maag, darmen, blaas, baarmoeder, neus en longen van uw kat te bekijken zonder een operatie uit te voeren. Hierdoor herstelt jouw kat sneller en heeft het geen last van een operatiewond.

Grote flexibilieit

Het biedt ook grote flexibiliteit doordat tijdens het onderzoek diagnoses kunnen worden gesteld, voorwerpen kunnen worden verwijderd en indien nodig biopten kunnen worden genomen voor verder onderzoek in het laboratorium, zonder dat je kat hier veel last van heeft. Biopten zijn stukjes weefsel die in een laboratorium verder onderzocht worden, bijvoorbeeld op de aanwezigheid van kwaadaardige cellen zoals tumoren.

Een nadeel van darmonderzoek met endoscopie is dat de darm van je kat leeg moet zijn en dat je kat nuchter moet zijn voor het onderzoek. Bovendien wordt hij tijdens het onderzoek onder narcose gebracht.

Kosten van endoscopie bij katten

De kosten zijn afhankelijk van de onderzoeken die jouw kat nodig heeft, zoals:

 • ontlastingsonderzoek
 • weefselonderzoek
 • bloedonderzoek
 • urineonderzoek

De tarieven variëren, afhankelijk van de uitgevoerde onderzoeken en eventuele medicatie die nodig is.

Voor meer informatie over endoscopie bij je kat kan je bij AniCura terecht, waar deskundige dierenartsen je graag helpen.

 

 

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.