Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Herniaoperatie bij katten

Hernia komt niet vaak voor bij katten, maar de katten die er toch wel last van hebben, kunnen heel veel pijn lijden of zelfs verlamd worden. In dat laatste geval kan een hernia operatie noodzakelijk zijn om de verlamming te genezen.

Lees ook: herniaoperatie hond

Om een nauwkeurige diagnose te stellen, is onderzoek essentieel. Als je kat inderdaad een hernia heeft, kan een operatie noodzakelijk zijn. Aarzel niet om je dierenarts te bezoeken, want een hernia verdwijnt niet vanzelf.

Wat is een hernia bij katten?

Een hernia is een aandoening in de normaal gesproken stabiele en veerkrachtige rug van de kat. Door overbelasting of vroegtijdige veroudering kan de inhoud van de tussenwervelschijf tussen de wervels naar buiten worden geduwd en druk uitoefenen op het ruggenmerg of de zenuwen.

Hevige pijnaanvallen en verlamming

Wanneer dit in de nek gebeurt, kan je kat last krijgen van hevige pijnaanvallen en soms zelfs verlamming. In de rug veroorzaakt een hernia ook pijn en vaak verlamming van de achterpoten.

Welke symptomen jouw huisdier vertoont, is afhankelijk van de locatie van de hernia. Gelukkig zijn niet alle katten met een hernia meteen verlamd. Veelvoorkomende andere symptomen, naast (hevige) pijn, zijn:

  • een dronkemansgang
  • een stijve nek of pijn bij het draaien in de mand

Verlamming bij katten: andere oorzaken

Als je kat verlamming vertoont, kan dit vaak een andere oorzaak hebben dan een hernia. De meest voorkomende oorzaken zijn verwondingen, ontstekingen, tumoren en stolsels in de grote lichaamsslagader. Bij verlammingsverschijnselen kan je best altijd direct contact opnemen met je dierenarts.

Hernia Perinealis bij katten

Hernia Perinealis is een andere vorm van hernia waarbij een breuk of scheur in het lichaam een orgaan of weefsel van zijn oorspronkelijke plaats wegduwt. In dit artikel vind je meer informatie over de diagnose en behandeling van een hernia in de tussenwervelschijf.

Hoe kan jouw kat worden behandeld voor een hernia?

Het kan een hopeloze situatie lijken; een kat met hevige pijn en verlammingsverschijnselen. Als je dierenarts een hernia vermoedt, zal verder onderzoek nodig zijn om een nauwkeurige diagnose te stellen. Gelukkig is genezing bij een hernia vaak heel goed mogelijk. De behandeling is echter afhankelijk van de locatie van de hernia.

Rughernia

Een rughernia veroorzaakt verlamming in de achterpoten en vaak problemen met de blaas. Soms is rust en medicatie voldoende. In geval van verlamming kan een operatie de beste oplossing zijn en ervoor zorgen dat je kat snel weer herstelt.

Voorafgaand aan de operatie wordt met behulp van een scan (CT of MRI) de locatie van de hernia zichtbaar gemaakt. Vervolgens wordt het ruggenmerg bevrijd en zoveel mogelijk overtollig hernia-materiaal verwijderd. Zodra het ruggenmerg ruimte heeft, kan het herstel beginnen.

Hernia in de rug bij hond, dwarsdoorsnede van een gezonde rugwervel (boven) en rugwervel waarbij de kern van de tussenwervelschijf door een scheur richting ruggenmerg verplaatst is, waar het veel druk veroorzaakt (zie onder)

Nekhernia

Een hernia in de nekwervels veroorzaakt meestal hevige pijnaanvallen. Met rust en medicatie kunnen de problemen vaak worden opgelost; een operatie is zelden nodig. Als een operatie toch noodzakelijk is, zal je dierenarts stap voor stap uitleggen wat er tijdens de operatie gebeurt, van de eerste scans tot het herstel.

Hoe herstelt jouw kat na een hernia-operatie?

De kans op herstel is in de meeste gevallen erg goed. De duur van het herstel na een operatie kan variëren van enkele dagen tot enkele weken, afhankelijk van de duur en ernst van de klachten en de reactie van je kat op de medicatie.

Wat zijn de kosten van de operatie?

De kosten variëren afhankelijk van de situatie en behandeling. Je dierenarts zal deze kosten graag met jou bespreken en afstemmen.

Wil je meer informatie, heb je twijfels of wil je een afspraak maken? Neem contact met ons op.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.