Hernia hond: operatie

Ontdek alles over hernia's bij honden, van rughernia tot lage rughernia en halshernia. Hoe kan je ze herkennen en wat kan je eraan doen?

Leer hier hoe je een rughernia, lage rughernia en halshernia kan herkennen, symptomen kan identificeren en meer te weten kan komen over de behandeling ervan.

Let op: Als je hond volledig of gedeeltelijk verlamd is, is dit een spoedgeval!

Wat is een hernia bij honden?

De wervellichamen van alle wervels, behalve de eerste nekwervel, zijn met elkaar verbonden via één of twee tussenwervelschijven. Door vroegtijdige veroudering of overbelasting kan de tussenwervelschijf slijten, waardoor de kern van de schijf uitdroogt en tot scheuring kan leiden.

De scheuring van de tussenwervelschijf veroorzaakt intense pijn voor je hond. Bovendien kunnen de uitgedroogde en taaie inhoud van de tussenwervelschijf ernstige problemen veroorzaken wanneer deze krachtig naar het ruggenmerg en/of de zenuwen beweegt.

 Rughernia

Hernia in de rug bij hond, dwarsdoorsnede van een gezonde rugwervel (boven) en rugwervel waarbij de kern van de tussenwervelschijf door een scheur richting ruggenmerg verplaatst is, waar het veel druk veroorzaakt (zie onder).

Rughernia bij honden: verlamming achterpoten hond

Het ruggenmerg is gevoelig weefsel dat gemakkelijk kan kneuzen. De kneuzing en verhoogde druk op het ruggenmerg en/of zenuwen kunnen leiden tot afnemende coördinatie en spierkracht bij je hond, en in ernstige gevallen zelfs tot verlamming van de achterpoten.

Hoe herken je een hernia bij je hond?

De symptomen variëren afhankelijk van de locatie van de hernia. Deze symptomen zijn niet specifiek voor een hernia en kunnen ook andere oorzaken hebben.

Symptomen bij hernia in de nek

 • Heftige pijnaanvallen, gillen en angstig kijken
 • Vermijden van aaien op het hoofd
 • Stijve nek
 • Kreupelheid voorpoot
 • Lopen met het hoofd omlaag, kruipende gang
 • Spierzwakte achterpoten
 • Spierzwakte in alle vier de poten

Symptomen bij hernia in de middenrug

 • Buikpijnachtige klachten, opgetrokken buik, gebolde rug
 • Traag en stijf lopen
 • Spierzwakte achterpoten
 • Dronkenmansgang achterpoten
 • Verlamming achterpoten
 • Niet meer kunnen plassen

Dit type hernia komt vooral vaak voor bij honden met korte (kromme) pootjes zoals de teckel, Franse bulldog en shih tzu.

Al op jonge leeftijd ‘verouderen’ de tussenwervelschijven bij deze zogenaamde chondrodystrofe hondenrassen. Zo komt een hernia van de middenrug bij deze rassen vaak al op jonge leeftijd voor, terwijl dat bij andere rassen juist op latere leeftijd het geval is.

Symptomen bij hernia in de lage rug

 • Trager gaan zitten
 • Moeilijker opstaan
 • Slechter of niet meer kunnen (op)springen
 • Spierzwakte achterpoten
 • Kreupelheid van een achterpoot
 • Moeite met plassen en ontlasting
 • Slappe staart
 • Lage staarthouding

Een hernia met verlammingsverschijnselen is altijd een spoedgeval.

Hoe wordt de diagnose van hernia gesteld?

We luisteren zorgvuldig naar het ontstaan en de voortgang van de klachten bij je hond. Met een uitgebreid klinisch en neurologisch onderzoek kunnen we vaststellen of het een probleem met het ruggenmerg is en waar het probleem zich waarschijnlijk in de rug bevindt.

Voor een nauwkeurige diagnose en lokalisatie van het probleem, met het oog op mogelijke chirurgische ingrepen, is aanvullend onderzoek altijd noodzakelijk. Beeldvormende onderzoeken zoals een CT-scan of MRI-scan kunnen worden uitgevoerd.

MRI hernia

Deskundige behandeling van hernia

Een hernia met verlammingsverschijnselen vereist onmiddellijke aandacht. De kans op herstel is het grootst als je hond snel en deskundig wordt onderzocht en behandeld. AniCura heeft ervaren orthopedische experts die gespecialiseerd zijn in de diagnose en behandeling van hernia bij honden.

De hernia kan voorkomen in drie gebieden van de wervelkolom: de hals (halshernia), het midden van de rug of de lage rug (rughernia of lage rughernia).

Behandeling van een nekhernia bij honden

Met rust en medicatie kunnen de symptomen van een nekhernia in sommige gevallen tijdelijk verdwijnen. Vaak is echter een operatie nodig vanwege ernstige, aanhoudende pijnklachten die kunnen leiden tot verlamming van alle vier de poten.

De operatie van een nekhernia is specialistische ingreep en wordt meestal uitgevoerd via de keelzijde. De luchtpijp, slokdarm en grote bloedvaten moeten opzij worden geschoven om de wervels te kunnen benaderen. Na het maken van een opening in de wervellichamen kan de chirurg het hernia-materiaal voorzichtig bij het ruggenmerg verwijderen.

Behandeling van een hernia in het middengedeelte van de rug

Een hernia komt vaak voor in dit deel van de rug, dat het meest wordt belast. Bij honden met milde klachten kan behandeling met medicijnen en rust effectief zijn. Helaas kunnen de klachten ondanks deze behandeling acuut verergeren.

Een operatie is noodzakelijk wanneer er sprake is van:

 • Verlies van spierkracht, slepen met de achterpoten
 • Verlies van coördinatie van de poten, dronkemansgang
 • Niet actief meer kunnen plassen: het laten lopen van urine duidt op het verlies van controle over de blaas en sluitspier
 • Verlies van gevoel en pijnwaarneming in de poten

Een CT-scan of MRI-scan geeft aan waar en hoe de operatie het beste kan worden uitgevoerd. Meestal wordt wat bot aan de zijkant van de wervels verwijderd, waarna de chirurg voorzichtig de hernia en eventuele bloeduitstorting kan verwijderen.

Na de operatie wordt je hond meestal enkele dagen opgenomen om ervoor te zorgen dat de juiste zorg wordt geboden.

Behandeling van een lage rug hernia

Hernia's in dit specifieke gebied verschillen van die in het midden van de rug en de nek. Vanaf de zesde lendenwervel is er geen ruggenmerg aanwezig, enkel zenuwen, bekend als de cauda equina.

Naast de hernia zijn er andere veranderingen die een rol spelen in het ziekteproces, zoals het kantelen van het heiligbeen, verschuiving van de wervels ten opzichte van elkaar, en verdikking van de banden en ligamenten van de overgang, wat ook druk op de zenuwen kan veroorzaken. Deze aandoening staat bekend als Degeneratieve Lumbosacrale Stenose / DLSS, ook wel het Cauda Equina Syndroom (CES) genoemd.

De lage rug hernia komt vooral voor bij grote honden, waarbij de Duitse herder het meest getroffen lijkt te worden.

Herstel na een operatie, wat zijn de succeskansen?

Het herstel is afhankelijk van het type hernia en de locatie, en met name van de duur en ernst van de klachten. Onze chirurgen zullen in de meeste gevallen vóór de operatie een duidelijk beeld kunnen schetsen van de verwachte herstelkansen.

Ze zullen ook met jou bespreken wat je kan verwachten tijdens de revalidatie na de operatie. Actieve revalidatie is van groot belang voor het herstel van jouw hond.

Wat is de levensverwachting bij een hernia?

Over het algemeen is de levensverwachting van een hond met een hernia goed. Het is afhankelijk van de locatie in het lichaam en de ernst van de hernia. Bij een ernstige hernia is snelle interventie noodzakelijk om de schade te beperken. Bij tijdige signalering en behandeling kan een hond vaak een normale ouderdom bereiken.

Wat zijn de kosten van een herniaoperatie bij een hond?

De kosten variëren sterk per behandeling en type hernia. Jouw dierenarts zal de mogelijke behandelingen en bijbehorende kosten met jou bespreken.

Denk je dat jouw hond een hernia heeft en twijfel je over wat te doen? Neem contact met ons op voor meer informatie over de behandelmogelijkheden en de gerelateerde kosten, of maak een afspraak met een van onze ervaren hernia-experts.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.