Baarmoeder verwijderen bij honden

Heeft jouw hond een acute baarmoederontsteking? Bij een baarmoederoperatie haalt de dierenarts zowel de baarmoeder als de eierstokken weg. Lees hier meer over de procedure.

Lees ook: baarmoederoperatie kat

Baarmoederverwijdering bij honden

Bij een baarmoederoperatie worden de baarmoeder en eierstokken van je hond verwijderd. Dit gaat verder dan sterilisatie, waarbij alleen de eierstokken worden verwijderd. Deze ingreep wordt meestal uitgevoerd als er een probleem is met de baarmoeder van je hond, zoals een baarmoederontsteking. In dat geval kan je hond ernstig ziek zijn en is een spoedoperatie vaak noodzakelijk.

Vooronderzoek voor de baarmoederoperatie

De diagnose baarmoederontsteking wordt vaak pas bevestigd na een echo of röntgenfoto van de buik. Soms is aanvullend bloedonderzoek nodig om zekerheid te krijgen. Dit extra onderzoek helpt onnodige operaties te voorkomen, aangezien elke operatie risico’s met zich meebrengt.

Over de operatie

Tijdens de baarmoederoperatie worden de baarmoeder en eierstokken operatief verwijderd terwijl je hond onder narcose is.

De dierenarts maakt een snede in de buik van je hond om de baarmoeder en eierstokken te verwijderen. Het is belangrijk dat je hond nuchter is bij aankomst; zorg ervoor dat ze vanaf acht uur voor de operatie niet meer eet. Zoals bij elke narcoseoperatie zijn er kleine risico’s, die de dierenarts vooraf met je zal bespreken.

Nazorg na de baarmoederoperatie

Na de operatie is het belangrijk om je hond pijnstilling en eventueel antibiotica te geven. Volg de kuur volledig en zorg dat je hond voldoende rust krijgt. Kom na 10 tot 12 dagen terug voor controle. Controleer dagelijks de wond; als deze rood en gezwollen is, maak dan zo snel mogelijk een afspraak met de dierenarts.

Kosten van de baarmoederoperatie bij honden

De kosten van een baarmoederoperatie variëren sterk en zijn afhankelijk van diverse factoren. Een spoedoperatie vanwege een zieke hond brengt extra kosten met zich mee. Ook het benodigde onderzoek om een baarmoederontsteking vast te stellen en het gewicht van je hond spelen een rol in de totale kosten, omdat een grotere hond meer narcosemiddel en materiaal nodig heeft.

Heb je nog vragen over de baarmoederoperatie bij je hond? Neem gerust contact op met AniCura

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.