Maagkantelingoperatie

Een maagkanteling is levensbedreigend voor je huisdier. Snel operatief ingrijpen is de enige oplossing. Neem altijd direct contact op met je dierenarts.

Wat houdt een behandeling van een maagkanteling bij een huisdier in?

Stabiliseren van de huisdier bij een maagtorsie

De dierenarts zal een huisdier met een maagkanteling steeds eerst stabiliseren. Mogelijke handelingen om de huisdier te stabiliseren zijn:

  • Vloeistoftherapie: met vloeistoftherapie kan een lage bloeddruk opgekrikt worden.
  • Zuurstof toedienen: zuurstoftekort kan ernstige gevolgen hebben voor het hart en andere organen.
  • Medicatie: je huisdier krijgt pijnstilling, bloeddrukverhogende medicatie, antibiotica en ontstekingsremmers.

Operatie maagkanteling bij een huisdier

De maag kan tijdens een maagtorsie enkel operatief teruggedraaid worden.

Preventieve gastropexie

Soms kan de maag van een huisdier preventief vastgezet worden om een maagkanteling te voorkomen. Dat wordt een preventieve gastropexie genoemd. 

De maag wordt vastgehecht aan de buikwand en groeit permanent op deze plaats vast. De ingreep kan ook als kijkoperatie uitgevoerd worden. Bij rassen die gevoelig zijn aan een maagtorsie wordt de operatie vaak gecombineerd met een sterilisatie of castratie. Het vastzetten van de maag van je huisdier heeft voor- en nadelen. Laat je goed informeren door je dierenarts.

Waarom een maagkanteling bij huisdieren preventief laten behandelen?

Voorkomen is beter dan genezen. Een maagtorsie is levensbedreigend. Je dierenarts kan je adviseren of een preventieve behandeling voor jouw huisdier aangewezen is. Als het een preventieve operatie is, kan deze ook laparoscopisch (kijkoperatie) uitgevoerd worden.

Hoe gebeurt een maagkantelingoperatie bij een huisdier?

Voor de operatie wordt de druk in de maag verminderd. Er wordt een maagsonde via de slokdarm geplaatst. Lukt dit niet? Dan wordt er met een naald door de buikwand geprikt. Zo kan de lucht uit de maag ontsnappen.

Je huisdier wordt onder narcose gebracht. Tijdens de operatie wordt zijn maag teruggedraaid. Dood weefsel wordt verwijderd. Om een nieuwe kanteling te voorkomen, wordt de maag vastgezet aan de buikwand. Laat je de maag van je huisdier niet vastzetten? Dan is de kans 80 procent dat hij opnieuw een kanteling krijgt. 

Wanneer de maag terug in de juiste positie is gedraaid, wordt de rest van de buikholte nagekeken. De staat van de maag en milt wordt beoordeeld. De delen van de maagwand en milt die afgestorven zijn, worden verwijderd.

Wat kost een maagkantelingoperatie?

De kosten voor een behandeling van een maagkanteling kunnen snel oplopen. De precieze kost hangt af van de toestand van je huisdier en de handelingen die voor, tijdens en na de operatie moeten gebeuren. Maak een afspraak bij één van onze AniCura-dierenartsen om na te gaan of een preventieve maagkantelingoperatie wenselijk is en om een prijsindicatie te krijgen.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.