Lees ook: bloeddonatie kat

Waarom zou je hond bloed doneren?

Net zoals bij mensen, is bloeddonatie van levensbelang voor honden. Het bloed van een gezond dier kan namelijk het verschil maken tussen leven en dood voor een ziek soortgenoot.

Dit is vooral het geval wanneer een hond ernstige bloedarmoede heeft of na een ongeluk veel bloed heeft verloren. In zulke situaties kan een bloedtransfusie de enige optie zijn. Een bloedtransfusie kan ervoor zorgen dat een hond genoeg herstelt om alsnog een operatie te ondergaan of dat medicijnen effectiever zijn.

Om bloedtransfusies mogelijk te maken, zijn bloeddonoren nodig. AniCura onderzoekt graag samen met jou of jouw hond geschikt is om bloed te doneren en zo levens te redden.

Wanneer kan jouw hond bloed doneren?

Jouw hond kan een bloeddonor worden, maar hiervoor zijn enkele voorwaarden van toepassing. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat jouw hond een rustig en meegaand karakter heeft.

Andere voorwaarden zijn:

  • Jouw hond is gezond en heeft bijvoorbeeld geen auto-immuunziekte of gebruikt geen medicatie.
  • Jouw hond is minimaal één en maximaal acht jaar oud.
  • Jouw hond weegt meer dan 25 kg.
  • Jouw hond is volledig ingeënt en wordt minimaal elke drie maanden behandeld tegen vlooien en teken.
  • Jouw hond volgt geen rauw vlees dieet (BARF).

Om te bevestigen of jouw dier fysiek geschikt is als donor, zal de dierenarts een grondig onderzoek uitvoeren. Ook wordt het bloed geanalyseerd om de gezondheid van jouw dier te beoordelen en de bloedgroep te bepalen.

Om bloeddonor te worden, mag jouw hond zelf nooit een bloedtransfusie hebben ondergaan. Bovendien mag jouw dier nooit in het buitenland zijn geweest vanwege mogelijke bloed overdraagbare ziekten.

Hoe verloopt bloeddonatie?

Bloeddonatie is pijnloos voor jouw hond, en we doen er alles aan om ervoor te zorgen dat jouw hond geen stress ervaart.

Als jouw hond geschikt is om donor te worden, kun je een afspraak maken voor de eerste donatie. Tijdens de bloeddonatie mag je bij jouw hond blijven.

Jouw hond hoeft niet nuchter te zijn voor de donatie en mag dus gewoon eten en drinken. Een half uur na de donatie wordt de plek waar het bloed is afgenomen gecontroleerd.

In totaal duurt het doneren ongeveer anderhalf uur. In sommige gevallen kun je er ook voor kiezen om jouw hond de hele dag naar de kliniek te brengen. Honden kunnen elke drie tot zes maanden bloed doneren.

Nazorg en herstel na bloeddonatie van jouw hond

Donorhonden ondervinden nauwelijks last van een donatie en mogen na afloop weer normaal eten, drinken en wandelen.

Voordelen van bloeddonatie door jouw hond

Door bloed te doneren, kan jouw hond niet alleen het leven van een ander dier redden, maar het heeft ook voordelen voor jou.

Voor de donatie controleert de dierenarts het bloed van jouw dier en voert een lichamelijk onderzoek uit. Zo krijg je veel informatie over de gezondheid van jouw dier. En dat is natuurlijk een geruststellende gedachte.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.