Navelbreukoperatie hond

Voelt u een zachte bult op de buik van uw pup? Mogelijk heeft uw hond een navelbreuk. Ontdek hier hoe u een navelbreuk bij uw hond kunt herkennen en of een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk is.

Lees ook: navelbreuk operatie kat

Normaal gezien blijft er na de geboorte een kort navelstompje over waar de pup met de navelstreng aan de moeder vastzat. Dit stompje wordt uiteindelijk de navel van uw hond. De buikwand rond de navel, waar de navelstreng de buik van de pup binnenging (de navelring), groeit in de weken daarna vanzelf dicht.

Soms groeit de buikwand rond de navel niet goed dicht, waardoor een navelbreuk ontstaat. Bij een navelbreuk kan een deel van de buikinhoud van de hond naar buiten komen. Een zwakke plek in de buikwand is aangeboren en vaak erfelijk.

U herkent een navelbreuk bij uw hond als een bult in de buik. Deze bult bestaat meestal uit uitpuilend vet. In zeldzame gevallen kan er ook een stukje darm door de opening uitpuilen. De huid bedekt de opening en de bult, dus een navelbreuk ziet er niet uit als een gaatje.

Uw hond hoeft geen pijn te hebben van een navelbreuk. Maar als er (delen van) organen bekneld raken, kan een navelbreuk wel pijn veroorzaken bij uw hond.

Hoe ontstaat een navelbreuk?

Een navelbreuk kan aangeboren zijn en komt vaak voor bij rassen zoals de bearded collie, boerboel en shih tzu. Deze honden hebben een genetisch zwakke plek in de buikwand.

In andere gevallen kan er tijdens de vergroeiing van het plekje een stukje darmvlies in de weg liggen. De plek wordt na verloop van tijd wel kleiner, maar sluit niet volledig.

Is een navelbreuk bij een hond gevaarlijk?

Een onbehandelde navelbreuk kan ernstige gevolgen hebben. Als bijvoorbeeld de darmen naar buiten komen, kunnen ze bekneld raken en afsterven. Dit kan een shocktoestand veroorzaken, wat fataal kan zijn voor uw hond.

Een navelbreuk geneest nooit vanzelf, maar met de juiste behandeling is het probleem op te lossen. Soms is een operatie nodig waarbij de dierenarts de buikwand herstelt.

Behandeling van navelbreuk bij honden

Wanneer uw pup een navelbreuk heeft, is er meestal geen behandeling nodig. Het is belangrijk om goed in de gaten te houden of:

  • het uitpuilende deel soepel blijft.
  • het uitpuilende deel gemakkelijk teruggeduwd kan worden in de buik.

Zolang het uitpuilende deel soepel blijft en teruggeduwd kan worden, is een operatie vaak niet nodig. Soms kan het probleem opgelost worden door het terug masseren. De spieren moeten dan binnen een paar maanden naar elkaar toe groeien.

Kan de navelbreuk niet teruggeduwd worden? Voelt het hard aan, ziet het er rood uit of wordt het pijnlijk voor de pup? Dan bestaat het risico dat er belangrijke delen, zoals een stukje darm, klem zitten in de breuk, wat gevaarlijk of zelfs levensbedreigend kan zijn. Een operatie is dan direct nodig.

Herkent u deze symptomen? Neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

Narcose

De navelbreuk operatie wordt altijd onder algehele narcose uitgevoerd. Het is belangrijk dat uw hond de nacht voor en de ochtend van de operatie nuchter is. Uw hond mag dan niet eten, maar wel drinken. Uw hond mag meestal dezelfde dag nog naar huis.

Tijdens de operatie

Tijdens de navelbreukoperatie wordt er een snede in de buik van de hond gemaakt. Afhankelijk van de grootte van de navelbreuk verwijdert de dierenarts eventueel wat overtollige huid. Bij het openen van de buikwand heeft de dierenarts goed zicht op de buikspieren. Vergroeiingen worden voorzichtig losgemaakt en organen zoals darmen worden teruggeplaatst in de buikholte. Vervolgens wordt de buik gehecht.

Het komt zelden voor dat er door de navelbreuk delen van de darm beschadigd raken of afsterven. Mocht dit wel het geval zijn, wordt dit tijdens de navelbreukoperatie duidelijk en verwijdert de dierenarts de beschadigde of afgestorven delen.

Vaak wordt de navelbreuk samen met de sterilisatie van uw hond verholpen. Beide operaties gebeuren via dezelfde buiksnede. Wanneer de operatie op tijd wordt uitgevoerd, zijn de problemen in de meeste gevallen volledig opgelost.

Kosten van een navelbreuk operatie bij honden

De kosten voor een navelbreuk operatie kunnen variëren. Dit hangt bijvoorbeeld af van:

  • het gewicht van uw hond
  • of de operatie samen met de sterilisatie uitgevoerd kan worden

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.