Heupoperatie bij katten

Functioneert het heupgewricht van je kat niet meer goed? Dan is een heupoperatie vaak de beste oplossing.

Wat houdt een heupoperatie voor een kat in?

De oorzaak van het heupprobleem bij je kat wordt operatief aangepakt. Voor elk probleem is er een specifieke behandeling.

Waarom je kat laten opereren?

Heupdysplasie is de meest voorkomende reden voor een heupoperatie. De aangeboren afwijking in het heupgewricht van je kat wordt door een AniCura-dierenarts vastgesteld via een HD-onderzoek. Verder worden een breuk in het bekken of heupgewricht opgelost met heupoperaties.

Hoe verloopt de heupoperatie van een kat?

De behandelingsmogelijkheden hangen af van de aard van het probleem. Raadpleeg steeds een AniCura-dierenarts.

Symphysiodese (JSD)

Symphysiodese is een relatief kleine chirurgische ingreep die de groei van het bekken van je kat beïnvloedt. Hierdoor kunnen de heupen van je puppy zich op een normale manier ontwikkelen. Deze ingreep is alleen zinvol bij grotere katenrassen tot 16 weken oud.

Bekkenkanteling (TPO)

Bij een bekkenkanteling wordt de heupkom van je kat in de juiste positie vastgezet. Hiervoor wordt het bot op 3 plaatsen doorgezaagd om zo het bekken te kunnen kantelen, waardoor het dijbeen weer terug mooi in de heupkom gepositioneerd wordt. Na 6 tot 10 weken is de heup van je kat weer in de juiste positie vastgegroeid. Beide heupen kunnen apart of in een keer behandeld worden.

Deze operatie is geschikt voor katen die bij voorkeur jonger zijn dan 12 maanden. Oudere katen hebben door artrose meestal geen baat meer bij deze operatie. Vraag steeds raad aan een AniCura-dierenarts.

Bekkenkanteling (DPO)

DPO is vergelijkbaar met TPO alleen blijft het zitbeen bij deze operatie intact. De ingreep is minder pijnlijk en je kat herstelt sneller dan bij TPO. Beide heupen kunnen in een keer geopereerd worden. DPO is alleen mogelijk wanneer de bekkenbodem van je kat voldoende flexibel is.

Ligamentreconstructie met hip toggle

Het ligament dat de heupkop in de heupkom houdt, wordt gereconstrueerd met een kunstband of toggle. Je kat kan na deze operatie meteen steunen.

Verwijdering van de heupkop, -hals en het -gewrichtskapsel 

Bij katen met ernstige artrose is het verwijderen van de heupkop, heuphals en het gewrichtskapsel vaak nog de enige oplossing. Na de ingreep kan je kat zijn achterpoot nog perfect gebruiken. Een tiental dagen na de ingreep moet er een intensieve revalidatie met fysiotherapie worden opgestart. De revalidatie duurt drie maanden.

Heupprothese

Is het heupgewricht van je kat zo beschadigd dat geen van bovenstaande behandelingen werken? Dan is een heupprothese een uitstekende oplossing. Een heupprothese gaat het hele leven van je kat mee. De minimale leeftijd voor het plaatsen van een heupprothese is 10 maanden.

Nazorg bij de heupoperatie van je kat

Na de operatie krijg je uitgebreide instructies mee van je AniCura-dierenarts voor een succesvolle revalidatie. De revalidatie bestaat meestal uit medicatie, rust, voeding en fysiotherapie.

Wat kost een heupoperatie bij een kat?

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor heupdysplasie. Wil je meer weten over de verschillende heupoperaties? Of heb je vragen over de prijs van de heupoperatie van je kat? Neem contact op met een AniCura-dierenarts. Wij helpen je graag verder.

Was dit artikel nuttig voor je?

Duid aan wat bij je past of typ het zelf. We appreciëren je feedback enorm.

Dank je!

Wij waarderen het heel erg

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.