Wat is een baarmoederontsteking bij je hond?

Een baarmoederontsteking of pyometra is een bacteriële infectie van de baarmoeder van je hond. Dit kan een open of gesloten pyometra zijn. Dit betekent dat de baarmoedermond open of gesloten kan zijn. Een gesloten pyometra is gevaarlijker omdat de etter zich dan ophoopt in de baarmoeder.

Wat zijn de symptomen van een baarmoederontsteking bij je hond?

De symptomen van een baarmoederontsteking bij je hond zijn:

  • uitvloeiing uit de vagina
  • veel plassen en drinken
  • minder eten
  • lusteloosheid
  • overgeven
  • diarree
  • koorts (meer dan 39,5 graden)
  • rode slijmvliezen
  • opgezette buik en buikpijn

Soms zijn de symptomen maar beperkt tot lusteloosheid en minder eten, wees dus alert! Ook bij een open pyometra zijn honden minder ziek. Herken je een of meer van deze symptomen bij je hond? Neem dan contact op met je dierenarts.

Wat zijn de oorzaken van een baarmoederontsteking bij je hond?

Een baarmoederontsteking komt vaker voor bij oudere, niet-gesteriliseerde teefjes en ontstaat de eerste twee tot drie maanden na een loopse periode. Het hormoon progesteron veroorzaakt cysteuze afwijkingen in de baarmoeder. Zo wordt de kans op een infectie groter.

Lees hier meer over loopsheid bij honden.

Waarom zou je een baarmoederontsteking bij je hond laten behandelen?

Wanneer je een baarmoederontsteking bij je hond niet laat behandelen worden de symptomen alleen maar erger. Je hond kan bloedvergiftiging (sepsis) oplopen. Dit is levensbedreigend. De kans op een succesvolle genezing neemt af. Neem onmiddellijk contact op met je dierenarts.

Baarmoederontsteking hond: de diagnose

Om een baarmoederontsteking bij je hond te kunnen vaststellen, begint je dierenarts met een algemeen lichamelijk onderzoek. Daarna wordt er een echo gemaakt om de diagnose te bevestigen. Een baarmoederontsteking kan nierfalen en uitdroging veroorzaken. Daarom is een urine- en bloedonderzoek ook noodzakelijk.

Baarmoederontsteking hond: de behandeling

Om een baarmoederontsteking bij je hond te behandelen moeten de baarmoeder en de eierstokken operatief worden verwijderd. Dat gebeurt onder volledige narcose.

Wil je meer weten over baarmoederontstekingen of maak je je zorgen over jouw hond? Neem dan contact op met je dierenarts.

Baarmoederontsteking hond voorkomen

Om baarmoederontsteking van je hond te voorkomen, is sterilisatie aangewezen. Vraag advies aan je dierenarts.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.