Botbreuken hond

Een gebroken poot of staart komt jammer genoeg vaak voor bij een hond. Er bestaan open en gesloten breuken. Open breuken zijn het gevaarlijkst omdat bacteriën in de wonde een infectie kunnen veroorzaken. Ga zo snel mogelijk langs bij je dierenarts.

Lees ook ons artikel over botbreuken bij katten.

Wat zijn de symptomen van een gebroken poot bij een hond?

Je kan een gebroken poot bij je hond herkennen aan de volgende symptomen:

  • Je hond mijdt de poot in kwestie.
  • De poot van je hond hangt in een vreemde hoek.
  • De poot ziet er gezwollen en pijnlijk uit.

Een gebroken staart kan je herkennen aan een bobbel of knik in de staart van je hond. 

Wat is de oorzaak van botbreuken bij honden?

De meest voorkomende oorzaak van botbreuken bij een hond is een aanrijding. Maar honden kunnen ook een breuk oplopen tijdens het spelen of door een gevecht met een andere hond.

Waarom zou je een botbreuk bij je hond laten behandelen?

Botbreuken zijn pijnlijk voor je hond. Als je een breuk niet laat behandelen, kan je hond er zijn hele leven last van hebben. Verder kan een bot verkeerd vastgroeien.

Je hond kan na een ongeluk of val botbreuken of inwendige verwondingen hebben.

Daarom is het belangrijk om een botbreuk zo snel mogelijk te laten behandelen.

Botbreuken hond: de diagnose

Er wordt altijd eerst een röntgenfoto genomen. Vaak worden met een CT-scan ook alle botbreuken en andere inwendige problemen snel in kaart gebracht.

Röntgenfoto van een gebroken poot bij een hond

Na het onderzoek bespreekt je dierenarts de mogelijke behandelingen en bijbehorende kosten.

Botbreuken hond: de behandeling

De beste manier om een botbreuk te behandelen is de botdelen operatief in de juiste positie vastmaken met implantaten, zoals schroeven. Dankzij de operatie kan je hond zijn poot snel weer belasten en ben je zeker dat de botdelen juist aan elkaar vastgroeien. Ook is de kans op complicaties bij deze operatie klein. Je hond kan na verloop van tijd weer optimaal bewegen.

Bij ernstige breuken kan het ruggenmerg van je hond beschadigd zijn. Wanneer je hond niets meer voelt in zijn staart is een staartamputatie de enige oplossing.

Lees ook ons artikel over de revalidatie van honden, katten en andere dieren.

Dit zijn röntgenfoto’s van de behandeling van een botbreuk in het dijbeen van een hond. Links zie je de botbreuk. Op de twee andere foto’s zie je de geplaatste botplaat met aan iedere kant van de breuk twee botschroeven.

Lees ook ons artikel over orthopedie bij honden.

Een behandeling met een gipsverband is af te raden. Veel honden bijten aan het verband en het is lastig om schoon en droog te houden. Bovendien kunnen er drukletsels ontstaan als het verband niet goed zit.

Na de behandeling geeft je dierenarts duidelijk advies over het herstel van je hond. Om te voorkomen dat er complicaties ontstaan, moet je als baasje je hond zoveel mogelijk laten rusten. Maak korte wandelingen. Na een eerste positieve controle mag je hond voorzichtig meer bewegen.

Heb je nog vragen over de kosten of behandelingen? Aarzel niet en neem contact op met een AniCura-dierenarts.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.