Wat is een gebroken poot bij je kat?

Soms zit er enkel een scheurtje in het bot van je kat. Bij ernstige gevallen kan het bot volledig verbrijzeld zijn. Naast een gebroken poot is een gebroken staart een van de meest voorkomende botbreuken bij een kat.

Wat zijn de symptomen van een gebroken poot bij je kat?

Merk je dat je kat een poot mijdt of mank loopt? Dan zou het kunnen dat je kat een gebroken poot heeft. Ga zo snel mogelijk naar je dierenarts.

Lees ook ons artikel over botbreuken bij honden.

Wat zijn de oorzaken van botbreuken bij een kat?

Katten komen normaal gezien altijd op hun pootjes terecht, maar bij een pijnlijke val uit een boom of een aanrijding kan je kat een botbreuk oplopen.

Waarom zou je een gebroken poot bij je kat laten behandelen?

Heel soms geneest een botbreuk vanzelf, maar die kans is klein. Bovendien bestaat het risico dat het bot niet op de juiste manier vastgroeit. Dan moet je kat alsnog geopereerd worden. In het ergste geval zal de poot geamputeerd moeten worden.

Botbreuken bij een kat: de diagnose

Liep je kat een botbreuk op? Dan zal de dierenarts je kat eerst volledig nakijken op interne letsels, zoals een hersenschudding of klaplong. Je kat wordt gestabiliseerd en krijgt pijnstilling. Röntgenfoto’s bevestigen daarna of het om een botbreuk gaat. Bij complexe breuken is er vaak ook een CT-scan nodig.

Botbreuken bij een kat: de behandeling

Een botbreuk kan behandeld worden met een gipsverband of een operatie. Voor een gebroken poot kan je kat een gipsverband krijgen, maar de meeste katten laten dit niet toe. De kans dat een breuk dankzij een gipsverband alleen geneest is daardoor klein.

Een operatie is meestal de beste keuze bij een botbreuk. Het gebroken bot wordt dan operatief weer in de juiste positie gezet. Zo geneest de poot van je kat sneller. Je kat heeft na de operatie zes tot acht weken rust nodig. Na een controle met een röntgenfoto mag je kat weer vrij bewegen. Je dierenarts overlegt samen met jou de beste oplossing.

Amputatie van de poot 

Als de breuk niet meer te herstellen is, de poot verlamd is of er is een infectie op het bot ontstaan, kan beslist worden om de poot te amputeren. Katten kunnen perfect functioneren op 3 poten.

Gebroken staart kat

De staart van een kat is een belangrijk communicatiemiddel. Een gebroken staart kan voor heel wat problemen zorgen. Soms zijn ook de zenuwen van de blaas en/of anus van je kat beschadigd. Als de breuk niet snel wordt behandeld, kan je kat incontinent worden of niet meer zelfstandig plassen. Neem daarom meteen contact op met je dierenarts.

Een snelle diagnose en behandeling bij een gebroken staart zijn van levensbelang.

De kosten voor de behandeling van een breuk bij je kat hangen af van de complexiteit van de breuk. Voor meer informatie over de kosten kan je terecht bij een AniCura-dierenarts.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.