Dekking hond

Na een progesteronbepaling bij je dierenarts weet je wanneer je hond gedekt moet worden. Ga met je teef naar een reu om haar te laten dekken. Dominante teven laten zich in hun eigen territorium moeilijker door een minder dominante reu dekken. Geef een jonge teef en een reu even de tijd om elkaar beter te leren kennen. Onervaren reuen moeten vaak wat afgeremd en gestuurd worden.

Eerste dekking reu

Tussen 6-8 maanden kan een reu vruchtbaar worden. Vanaf die leeftijd kan je een reu laten dekken.

Natuurlijke dekking hond

Tijdens een natuurlijke dekking besnuffelt en likt de reu de vulva van de teef. De teef houdt haar staart opzij zodat de reu haar kan bevruchten. De twee zwellichamen aan beide kanten van de penis van de reu zwellen in de vagina op. De reu komt vast te zitten. Dit wordt de koppeling genoemd.

Om schade aan de geslachtsorganen te voorkomen, trek je de honden best niet uit elkaar, ook niet als de teef agressief reageert. Tijdens de koppeling komt er vijf tot twintig seconden voorvocht vrij. Daarna wordt 30 seconden tot vier minuten lang sperma geloosd.

Als laatste kan het lozen van prostaatvocht vijf tot zestig minuten duren. Tijdens de koppeling stuwt de vagina van de teef het sperma richting de baarmoeder en eileiders.

Onsuccesvolle dekking hond

Als de koppeling niet plaatsvindt, is het verstandig om de reu toch even op de teef te houden om er zeker van te zijn dat het zaad voldoende diep in de vagina terechtkomt. Bij problemen kan je kiezen voor kunstmatige inseminatie. Lees meer in ons artikel over kunstmatige inseminatie bij honden.

Denk eraan om het teefje tijdens de zwangerschap en na de bevalling aangepaste voeding te geven.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.