Hond mentaal uitdagen

Honden zijn slim. Te weinig mentale stimulatie kan leiden tot gedragsproblemen en stress. Je kan ongewenst gedrag voorkomen met een aantal simpele methoden.  Alle honden hebben training nodig, ongeacht hun ras.

Mentale spelletjes voor een hond

Je kan je hond alleen of in groep op verschillende manieren mentaal uitdagen. Laat je creativiteit de vrije loop. Denk maar aan:

  • zoeken naar eten in huis of tuin
  • gehoorzaamheidstraining
  • racen
  • dansen
  • behendigheidstraining
  • denkspelletjes 

Positieve training

In plaats van je hond te straffen wanneer hij iets verkeerd doet, beloon je jouw hond wanneer hij iets juist doet. De beloningen kunnen snoepjes of het favoriete speeltje van je hond zijn. Zo is de training altijd een positieve ervaring. Onderzoek wijst uit dat positieve training de beste manier van leren op lange termijn is.

Reukvermogen trainen

Het reukorgaan van een hond is gevoeliger dan dat van een mens. Stimuleer je hond mentaal door hem naar voedsel te laten zoeken. Zo leer je jouw hond om verschillende geuren van elkaar te onderscheiden. Op dezelfde manier leert de politie haar honden om de geur van drugs te herkennen.

Probleemoplossend denken stimuleren

Train je hond door hem problemen te laten oplossen. Verstop bijvoorbeeld snoepjes in een speeltje. Zelfs tijdens zijn dagelijkse wandelingen kan je jouw hond de juiste route of een verloren bal laten zoeken. 

Lichaamscontrole trainen

Train de lichaamscontrole van je hond door hem bijvoorbeeld op een stronk van een boomstam te laten balanceren. Je kan je hond ook leren tussen je benen te zigzaggen of onder een boomstam te kruipen. Gebruik je fantasie!

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is een fout opgetreden. Deze toepassing reageert mogelijk niet meer totdat deze opnieuw wordt geladen.