Je hond vervoeren in een auto
Er bestaat geen Belgische wetgeving over het vervoeren van een hond in een auto. Ga je naar het buitenland? Controleer de wetgeving van het land van je bestemming. Het is geen goed idee om je hond in je auto los te laten. Tijdens een verkeersongeluk kan je hond naar voren worden geslingerd. Een bench in je koffer is het veiligst. Er bestaan speciale hondengordels, -harnassen, -rekken en -netten voor de achterbank van je auto.
Zorg dat het niet te warm wordt in je auto en laat je hond nooit alleen. Oververhitting bij je hond kan dodelijk zijn. Laat je hond ook niet uit het raam hangen. Dat kan een oog- of oorontsteking veroorzaken. In het ergste geval kan je hond uit je auto vallen. Wordt je hond misselijk in je auto? Lees hier meer over wagenziekte bij een hond.
Je hond vervoeren met een fiets
Je kan niet van de ene op de andere dag met je hond naast je fietsen. Bouw de conditie van je hond langzaamaan op. Koop een sterk hondenharnas. Fiets niet in een drukke buurt of op warme dagen. Om een maagtorsie te voorkomen, ga je best niet vlak na etenstijd met je hond fietsen. Laat je hond regelmatig drinken en pas je tempo aan aan dat van je hond.
Je kan niet zomaar met elke hond fietsen. Honden met oudere gewrichten, rassen met een korte snuit zoals de Franse buldog of kleine rassen zoals de maltezer zijn niet geschikt. Daarnaast kan fietsen met je hond gevaarlijk zijn wanneer je hond een verkeerde beweging maakt.
Wil je jouw hond toch meenemen op je fiets? Dan kan dat in een fietskar of een fietsmand. Train je hond om ongelukken te vermijden. Oefen voor je grote afstanden fietst.
Je hond vervoeren met het openbaar vervoer
Voor kleine honden zijn er transportmanden en draagtassen. Hou grote honden strak aangelijnd en dichtbij jou op het openbaar vervoer. Zo kunnen ze andere mensen niet lastigvallen.