Oververhitting hond symptomen

Een hond die oververhit is vertoont de volgende symptomen:

  • hijgen 
  • kwijlen 
  • sloomheid 
  • warme oren en voetzolen
  • rode slijmvliezen 
  • 40,5 tot 42 graden koorts 
  • flauwvallen
  • bloederige en zwarte diarree

Oorzaak oververhitting hond

Een hond is oververhit wanneer zijn lichaamstemperatuur hoger dan 40 graden is. Wanneer honden in contact komen met een koeler oppervlak geeft hun lichaam de warmte af. Een andere manier waarop ze afkoelen is door te hijgen. 

Veel hondenrassen met een korte snuit, zoals de Franse buldog en de mopshond, hebben een smalle keel en neus. Deze problematiek is ook gekend als BOS. Bij warm weer zwelt hun keel. Ze krijgen het benauwd en kunnen niet afkoelen.

Wat kan je zelf doen?

Hou je hond koel door hem met een tuinslang, kraan, emmer of gieter af te spoelen. Laat je hond eerst aan de temperatuur van het water wennen.

Gebruik nooit koud water om je hond af te koelen. Je hond kan in shock raken met een hartstilstand tot gevolg.

Richt een ventilator of airco op het hoofd van je hond. Let er wel op dat zijn ogen niet uitdrogen. Mocht je een tondeuse hebben, kan je de buik van je hond scheren. De bloedvaten in de buik van je hond kunnen makkelijker warmte afgeven. Maak de geschoren buik nat en richt er een ventilator op.

Gebruik nooit een natte handdoek om je hond af te koelen.

Zodra je merkt dat de hond wat alerter wordt, droog je hem best weer af. Zo voorkom je onderkoeling.

Laat je hond niet achter in de auto op een zonnige dag. Zelfs bij 20 graden is het in je auto binnen 10 minuten al 32 graden.

Merk je een hond in een auto op? Bel de politie om dierenverwaarlozing te melden. Hou er rekening mee dat oproepen voor dieren vaak een lage prioriteit hebben. Als de politie niet meteen kan komen, kan je aan hen melden dat je zelf het raam zal inslaan om de hond te bevrijden. Eventueel kan je de situatie filmen. Koel de hond af en breng hem zo snel mogelijk naar een dierenarts.

Check hier hoe je je hond preventief kan laten afkoelen tijdens warme dagen.

Wanneer moet je naar je dierenarts?

Als de oververhitting bij je hond te lang geduurd heeft, kunnen zijn nieren en lever het begeven. Ga daarom altijd langs bij je dierenarts.

Breng een hond die te warm is (geweest) altijd naar een dierenarts.

Oververhitting hond: de behandeling

Je dierenarts zal de symptomen van een oververhitting behandelen.

Vragen of zorgen? Neem bij twijfel contact op met een AniCura-dierenarts. Lees ook ons artikel over oververhitting bij een konijn.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.